Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Probiotica       Langer leven & psychologie       Langer leven & leefstijl       Langer leven & suppletie    

2 1 - 0 4 - 2 0 0 8

  Dierstudie: inuline-vezels verlengen levensduur met dertig procent (Br J Nutr. 2008 Apr 11;:1-8 [Epub ahead of print].)
Als je langer wilt leven, dan kun je natuurlijk je calorie-inname met veertig procent terugschroeven. Als je dierstudie mag geloven kun je zo dertig procent langer leven. Franse onderzoekers ontdekten een comfortabelere methode, die zorgt voor even grote levensverlenging: je laat je dieet voor tien procent uit inuline bestaan.
De onderzoekers, verbonden aan het onderzoekscentrum ETAP, deden hun onderzoek in opdracht van het Belgische Beneo-Orafti. Beneo-Orafti is de maker van Synergy1, een inulineproduct uit cichorei.
Dierstudie: inuline-vezels verlengen levensduur met dertig procent
Inuline is een mengsel van fructoseketens. De darmen kunnen het niet afbreken, maar goedaardige bacteriën die leven in je darm kunnen dat wel.
Naarmate je meer inuline binnenkrijgt, heb je meer goedaardige bifidobacteriën en lactobacillen in je darm. Inuline is daarom wat onderzoekers een prebioticum noemen.
Inuline zit in groenten als ui, knoflook, asperge, artisjok en witlof. De grootte van de inulineketens varieert van twee tot meer dan zestig fructose-eenheden. Synergy1 bestaat voor meer dan negentig procent uit langere ketens. De overige kleine procent bestaat uit korte ketens, van drie tot acht fructose-eenheden.
Omdat goedaardige bacteriën - wetenschappelijke term: probiotica - een keur aan positieve gezondheidseffecten hebben, keken de onderzoekers naar het effect van een levenslange toediening van inuline aan ratten. Ze vroegen zich af of inuline de levensduur verlengde. En jawel, dat deed het.
Hieronder zie je het effect op de levensduur van de vrouwelijke dieren. De ratten in de controlegroep kregen vanaf hun derde levensmaand gewoon voer. De ratten in de experimentele groep kregen vanaf hun derde levensmaand voer dat voor tien procent uit Synergy1 bestond.

Dierstudie: inuline-vezels verlengen levensduur met dertig procent

Longevity-effecten zijn in dierproeven altijd uitgesprokener bij mannelijke exemplaren. Deze studie was geen uitzondering op die regel. Hieronder zie je het effect op de mannelijke ratten.

Dierstudie: inuline-vezels verlengen levensduur met dertig procent

Toevoeging van inuline maakte de dieren lichter, maar van effect op het vetpercentage was geen sprake. Inuline verlaagde de cholesterolspiegel en de concentratie triglyceriden in het bloed van de dieren. Effect op de inname van voedsel was er eigenlijk niet. Alle effecten waren uitgesprokener bij de mannelijke dieren.
Hiernaast zie je foto's van ratten die 24 maanden oud waren. Voor ratten is dat stokoud. Boven zie je dieren uit de controlegroep, onder dieren uit de inulinegroep.
Dierstudie: inuline-vezels verlengen levensduur met dertig procent
Dierstudie: inuline-vezels verlengen levensduur met dertig procent
De proefdieren die inuline hadden gekregen zaten beter in hun vacht en waren slanker. Ze gedroegen zich ook anders. Ze waren actiever en toonden meer interesse in hun omgeving. Hun hersenen waren jonger.
Hoe de inuline-vezels evensverlengend werken weten de onderzoekers niet. Ze denken wel dat ze op een verdraaid interessant fenomeen zijn gestuit. Hun proefdieren leefden dertig procent langer. Dat is vergelijkbaar met het effect van calorische restrictie.
Nou is calorische restrictie weliswaar effectief, maar ook verdraaid ongemakkelijk. Je hongert jezelf uit, je wordt lusteloos, je denkt traag, je hebt thermisch ondergoed nodig om warm te blijven, je verliest je belangstelling in je omgeving, je geheugen verslechtert - kortom, het leven wordt er niet leuker op. Maar, zo zeggen de onderzoekers, aan het toevoegen van inuline aan het dieet kleven al die nadelen niet. "Inulin and oligofructoses are already common in human food like cereal bars, bread, chocolate, cheese, sugar, pasta, noodles and frozen desserts and could be eaten each day without chance of distaste", schrijven ze.
Recent meldden Wageningse onderzoekers dat fructoseketentjes de kans op voedselvergiftiging bij ratten laten toenemen. Dat onderzoek ging over FOS. FOS staat voor een verzameling fructoseketentjes met allemaal ongeveer dezelfde, beperkte lengte. Geef je ratten veel FOS, dan worden die ketens waarschijnlijk door bacteriën allemaal op dezelfde plek in de darmen omgezet. De overmaat aan omzettingsproducten beschadigt de darmwand.
Dat gebeurt niet als je natuurlijke inuline gebruikt. Daarin variëren de fructoseketens in lengte, en worden dus op verschillende plaatsen in de darm gefermenteerd.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken