Opgeladen: 16-1-2022
Opgeborgen in: Krachttraining & voeding, Horror & sensatie
Translation: How junk food robs you of your muscle strength (17-1-2022)

Hoe junkfood je berooft van je spierkracht

Hoe meer ongezonde industrieel geproduceerde voedingsmiddelen veertigplussers eten, hoe meer spiermassa en spierkracht ze zullen verliezen naarmate de jaren verstrijken. Volgens een Chinese epidemiologische studie versnelt een voedingspatroon met veel ultra-processed foods de afbraak van spiermassa en spierkracht.


Hoe junkfood je berooft van je spierkracht


Studie
Epidemiologen van Tianjin Medical University in China vroegen 5409 veertigplussers of ze via vragenlijsten hun voedingspatroon in kaart wilden brengen, zodat de onderzoekers konden bepalen hoeveel ultra-processed foods ze consumeerden.

Ultra-processed foods zijn voedingsmiddelen die zijn geproduceerd bij bijzonder hoge temperaturen. Ze zitten stampvol AGEs, slechte koolhydraten en niet zelden nog slechtere vetten. Chips zijn ultra-processed foods, net als legio snacks, koekjes en gebak.

De onderzoekers verdeelden de studiedeelnemers aan de hand van hun inname van ultra-processed foods in 4 even grote groepen [quartiles].

Toen het onderzoek begon, en een jaar later, moesten de studiedeelnemers met zoveel kracht als maar mogelijk was met hun handen een dynamometer dichtknijpen. Vervolgens bepaalden de onderzoekers de afname van de grip strength die de studiedeelnemers konden ontwikkelen.

Resultaten
Hoe meer ultra-processed foods de studiedeelnemers consumeerden, hoe meer spierkracht ze verloren.


Hoe junkfood je berooft van je spierkracht


Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat door een voedingspatroon met veel ultra-processed foods AGEs accumuleren in de spieren. Daardoor gaan ze minder goed functioneren.

Conclusie
"Our study provides further support for public health guidance minimizing the ultra-processed food intake to improve healthy aging", schrijven de onderzoekers."Further studies are needed to confirm this finding in diferent populations."

Bron:
Eur J Nutr. 2021 Nov 17. doi: 10.1007/s00394-021-02737-3. Online ahead of print.

Meer:
Zo maken industrieel geproduceerde voedingsmiddelen je dik (22-5-2019)
De meeste yoghurts zijn suikerbommetjes (13-3-2019)
Hoe meer rommel van de voedingsindustrie je eet, hoe groter je kans op kanker (3-3-2018)


Fast food maakt je leven minder plezierig

Nigella sativa werkt, concludeert metastudie

Fast food is nu ongezonder dan vijf jaar geleden

Fast food maakt je leven minder plezierig
Die boute uitspraak doen psychologen van de University of Toronto in Canada in Social Psychological and Personality Science.

De meeste yoghurts zijn suikerbommetjes
Yoghurts mogen dan een gezond imago hebben, alleen de naturelyoghurts en Griekse yoghurts maken dat imago waar.

Fast food is nu ongezonder dan vijf jaar geleden
Dat blijkt uit een onderzoek uit Nieuw-Zeeland, waar onderzoekers tussen 2012 en 2016 de producten van fast food-ketens nauwgezet hebben gemonitord.