Opgeladen: 27-10-2022
Opgeborgen in: Breinversterkers, Omega-3-vetzuren, Carotenoïden, Luteïne, Vitamine E, Vitamines
Translation: Supplement with omega-3 fatty acids, vitamin E and carotenoids increases working memory of people over 65 (28-10-2022)

Hersenen functioneren beter door supplement met omega-3-vetzuren, vitamine E en carotenoïden

Als 65-plussers een supplement gebruiken met DHA, EPA, vitamine E en een aantal carotenoïden neemt hun werkgeheugen toe. Dat betekent dat ze, als ze mentale taken uitvoeren of beslissingen moeten nemen, meer dingen tegelijkertijd in hun gedachten kunt vasthouden en minder snel de draad kwijtraken.


Hersenen functioneren beter door supplement met omega-3-vetzuren, vitamine E en carotenoiden


Studie
Onderzoekers van het Ierse Waterford Institute of Technology verdeelden vijftig gezonde 65 plussers in 2 groepen. Gedurende 2 jaar slikte de ene groep een placebo en de andere groep een supplement met DHA, EPA, vitamine E, luteïne, zeaxanthine en meso-zeaxanthine.

Je ziet de dagelijkse dosis hieronder.

Het supplement dat de Ieren bestudeerden is in Engeland op de markt als ReMind [remind.eu] en in de Verenigde Staten als MemoryHealth. [memoryhealth.com]


Hersenen functioneren beter door supplement met omega-3-vetzuren, vitamine E en carotenoiden


Beide supplementen komen uit de koker van MacuHealth. De eerste auteur van de studie waarover dit bericht gaat, plus nog een co-auteur, hebben banden met MacuHealth. Wij hebben dit onderzoek dan ook geclassificeerd als 'gesponsord'.

Resultaten
Suppletie verminderde het aantal fouten dat de proefpersonen maakten. Dat impliceert dat het werkgeheugen van de proefpersonen verbeterde.


Het is najaar 2022 en de halve wereld ligt 's nachts te hoesten. Het onderzoek dat Ian Paul twee decennia geleden publiceerde, is weer helemaal actueel. Paul ontdekte dat honing een beter hoestmiddel is dan farmacologische hoestremmers.


Conclusie
"These findings illustrate the importance of nutritional enrichment in improving cognition and enabling older adults to continue to function independently, and highlight how a combination of omega-3 fatty acids and xanthophyll carotenoids may prove beneficial in reducing cognitive decline and/or delaying Alzheimer's disease onset in later life", schrijven de Ieren.

Bron:
Clin Nutr. 2022 Feb;41(2):405-14.

Meer:
Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen (9-9-2021)
Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp (26-8-2020)
Suppletie met visolie, Ginkgo en B-vitamines beschermt hersenen 60-plussers (11-1-2019)
Zo beschermen omega-3-vetzuren de hersenen (26-8-2017)


Phytochemicalien in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie

Vorm van choline in eieren en vlees beschermt tegen dementie

Kip, zalm en andere bronnen van vitamine B3 beschermen tegen Alzheimer

Fytochemicaliën in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie
In rode, oranje en donkergroene groenten en fruitsoorten zitten stoffen die de hersenen kunnen beschermen tegen verouderingsprocessen, en mogelijk dementie helpen voorkomen.

Vorm van choline in eieren en vlees beschermt tegen dementie
Epidemiologie.

Kip, zalm en andere bronnen van vitamine B3 beschermen tegen Alzheimer
Een voedingspatroon met relatief veel vitamine B3 uit reguliere voedingsmiddelen als kip, pinda's en tonijn beschermt tegen de ziekte van Alzheimer.