Opgeladen: 29-1-2020
Opgeborgen in: Alzheimer & preventie, Vitamine B, Vitamines
Translation: Diet rich in vitamin B3 protects against Alzheimer's (30-1-2020)

Dieet met veel vitamine B3 beschermt tegen Alzheimer

Kip, zalm en andere bronnen van vitamine B3 beschermen tegen Alzheimer
Een voedingspatroon met relatief veel vitamine B3 uit reguliere voedingsmiddelen als kip, pinda's en tonijn beschermt tegen de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit een epidemiologische studie, die Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan het Rush Institute for Healthy Aging, in 2013 publiceerden in de Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry.

Vitamine B3
Volgens Amerikaanse voedingswetenschappers zouden volwassenen dagelijks 14-17 milligram vitamine B3 moeten binnenkrijgen, maar niet iedereen haalt dat. Omdat het lichaam vitamine B3 kan aanmaken door omzetting van tryptofaan, worden in rijke landen nauwelijks mensen ziek door een tekort aan B3. Dat gebeurt pas als de inname onder de 9 milligram B3 per dag komt.

Een tekort aan vitamine B3 veroorzaakt pellagra. Tot de symptomen van pellagra behoren voortijdige dementie en psychoses.

Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 815 65-plussers uit de regio van Chicago. De onderzoekers volgden de studiedeelnemers tussen 1992 en 2002. Toen het onderzoek begon, waren alle studiedeelnemers gezond.

De onderzoekers kenden het voedingspatroon van de studiedeelnemers. Aan de hand van hun inname van vitamine B3 verdeelde ze de studiedeelnemers in 5 even grote groepen [quintielen in epidemiologisch jargon]. Vervolgens hielden ze bij welke studiedeelnemers tijdens de studie de diagnose Alzheimer kregen.

Resultaten
Het verband tussen de totale inname van vitamine B3 en de ziekte van Alzheimer was, ehm, meh. De studiedeelnemers die relatief veel B3 consumeerden hadden wel minder kans op Alzheimer, maar het effect was niet overdreven sterk. Overtuigender was het effect van de inname van B3 uit reguliere voedingsmiddelen.


Kip, zalm en andere bronnen van vitamine B3 beschermen tegen Alzheimer

Kip, zalm en andere bronnen van vitamine B3 beschermen tegen Alzheimer


Kip, zalm en andere bronnen van vitamine B3 beschermen tegen AlzheimerDe 20 procent van de studiedeelnemers met de hoogste inname van vitamine B3 consumeerde dagelijks gemiddeld [foute vertaling van 'mediaan', we weten het] ongeveer 22 milligram. Voor omnivoren is het niet zo verschrikkelijk moeilijk om die inname te halen. Veganisten zullen meer moeite moeten doen.


Kip, zalm en andere bronnen van vitamine B3 beschermen tegen AlzheimerDe grafiek hieronder geeft een idee wat het effect van een dieet met een ruime hoeveelheid vitamine B3 kan betekenen. Je kijkt naar het berekende effect van een dieet met relatief weinig en relatief veel B3 op de cognitieve vaardigheden van een gezonde vrouw van 75 jaar.
Mechanisme
In 2019 publiceerden Italiaanse neurologen een overzichtsartikel in Nutrients over de manier waarop vitamine B3 hersen- en zenuwcellen beschermt tegen chronische ziekten als Alzheimer, Huntington en Parkinson. [Int J Mol Sci. 2019;20(4):974.]

Volgens de Italianen is een belangrijk mechanisme dat B3 een precursor is van enzymen als nicotinamide adenine dinucleotide (NAD) en nicotinamide adenine dinucleotide phosphate (NADP). Die enzymen zijn niet alleen betrokken bij de energieproductie, maar activeren ook cellulaire reparaties en schoonmaakacties.


Kip, zalm en andere bronnen van vitamine B3 beschermen tegen AlzheimerAndere B-vitamines
De inname van foliumzuur, B6 en B12 uit voedingsmiddelen is geen grote factor in het wel of niet krijgen van Alzheimer, ontdekten dezelfde Amerikaanse onderzoekers. [J Alzheimers Dis. 2006;9(4):435-43.]

Bron:
J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2004;75(8):1093-9.

Meer:
Aardbeien beschermen tegen Alzheimer (26-1-2020)
Meer choline, minder kans op Alzheimer (30-9-2019)
Beweging beschermt hersenen tegen erfelijke vorm van Alzheimer (6-10-2018)


Halveer je kans op Alzheimer

Contact met vrienden en familie beschermt tegen dementie

Het anti-Alzheimerdieet is een oude bekende

Halveer je kans op Alzheimer
Alzheimer wordt een epidemie. Of die jou gaat treffen hangt voor een belangrijk van jezelf af.

Contact met vrienden en familie beschermt tegen dementie
In de hersenen van eenzame mensen zit meer plaque dan in die van mensen met veel sociale contacten. Als je dat weet, dan is de strekking van deze Britse studie helemaal niet zo raar.

Het anti-Alzheimerdieet is een oude bekende
Hersenonderzoekers van het Amerikaanse Taub Institute hebben in een epidemiologische studie een voedingspatroon ontdekt dat de kans op Alzheimer met 38 procent vermindert.