Opgeladen: 31-7-2019
Opgeborgen in: Groene thee, Testosteronspiegel & leefstijl
Translation: Green tea has no effect on testosterone (1-8-2019)

Groene thee heeft geen effect op testosteron

Groene thee heeft geen effect op testosteron
Volgens een stapeltje in vitro- en dierstudies verhoogt groene thee de testosteronspiegel. De fenolen in groene thee zouden een enzym afremmen dat testosteron neutraliseert. Maar er zijn ook dierstudies waarin groene thee juist de testosteronspiegel verlaagt. Dus wat is het effect van groene thee nou precies? Een humane studie die Spaanse onderzoekers publiceerden in Drug Testing & Analysis geeft misschien een antwoord.

Studie
De onderzoekers lieten 29 mannelijke proefpersonen 6 dagen achtereen elke dag 5 kopjes groene thee drinken. Zo kregen de mannen dagelijks 520 milligram EGCG binnen. Op dag 7 dronken de mannen 9 kopjes groene thee. Daarin zat 936 milligram EGCG.

Drie dagen voordat de mannen groene thee gingen drinken, begonnen de onderzoekers de urine van de mannen te verzamelen en bepaalden daarin de concentratie testosteron.

De onderzoekers verdeelden de mannen in 2 groepen: in een groep met in hun urine een relatief lage T/E-ratio en een relatief hoge T/E-ratio. [T: testosteron; E: epitestosteron] Mensen met een relatief lage T/E-ratio hebben betrekkelijk weinig testosteron in hun urine, mensen met een relatief hoge T/E-ratio juist veel.

Resultaten
De proefpersonen met een relatief lage T/E-ratio hadden wat meer EGCG in hun bloed, vertelt de eerste figuur hieronder.


Groene thee heeft geen effect op testosteron


Groene thee heeft geen effect op testosteron


Tijdens het experiment veranderde er helemaal niets aan de concentratie testosteron in de urine van de proefpersonen, zie je hierboven.

De Spanjaarden keken ook naar de concentratie epitestosteron, androsteron, etiocholanolon, 5-alpha-androstan-3-alpha,17-beta-diol en 5-beta-androstan-3-alpha,17-beta-diol in de urine. Ook op de concentratie van die stoffen had groene thee geen enkel effect.

Sponsor
Het onderzoek is betaald door de internationale dopingautoriteit WADA. De WADA wilde weten of groene thee de klassieke dopingtests in de war sturen waarmee dopingjagers het gebruik van testosteron opsporen. Dat is dus niet het geval.

Bron:
Drug Test Anal. 2018 Sep;10(9):1438-47.

Meer:
Dierstudie: testosteronspiegel zakt door 10 koppen groene thee per dag (20-12-2016)
Groene thee verhoogt testosteron- en dihydrotestosteronspiegel (27-3-2105)
Thee voor tijdelijke stijging testosteronspiegel (23-3-2012)
Dierstudie: thee is testosteronbooster (10-10-2010)


Reishi verhoogt testosteronspiegel Mad honey verhoogt vrij testosteron met een factor 10 in dierstudie Een capsule per dag met het nieuwe fenegriekextract Furosap verhoogt concentratie vrij testosteron

Reishi verhoogt testosteronspiegel
Mannen die dagelijks 3-4 capules met een extract van de reishi-paddenstoel (Ganoderma lucidum) slikken, verhogen misschien hun testosteronspiegel.

Mad honey verhoogt vrij testosteron met een factor 10 in dierstudie?
Mad honey is een honingsoort die wereldwijd in zwang is als een afrodisiacum. Dierstudie.

Eén capsule per dag met het nieuwe fenegriekextract Furosap verhoogt concentratie vrij testosteron
Dat blijkt uit een gesponsorde humane studie, die is verschenen in de International Journal of Medical Sciences.