Opgeladen: 27-9-2020
Opgeborgen in: Creatine, HMB, Cortisolverlagers, Testosteronverhogers, Supplementen voor duursporters
Translation: Creatine-HMB combination increases athletes' testosterone level (28-9-2020)

Combinatie creatine-HMB verhoogt testosteronspiegel sporters

Als sporters die intensief trainen zowel creatine als HMB gebruiken, neemt hun testosteronspiegel toe. Omdat in hun bloed ook de ratio testosteron:cortisol toeneemt, zou dat kunnen betekenen dat ze sneller kunnen herstellen en dus beter presteren. Spaanse sportwetenschappers, verbonden aan de University of the Basque Country, komen tot die conclusie in een humaan onderzoek dat is verschenen in Nutrients.

Studie
De onderzoekers verdeelden 28 mannelijke roeiers, die behoorden tot de 12 beste teams van Spanje, in 4 groepen.

Gedurende de 10 weken die het experiment duurde, kregen de roeiers in de placebogroep elke dag een shake met eiwit.

De roeiers in de andere groepen kregen ook elke dag een shake, maar daarin zat bij de eerste experimentele groep ook 3 gram HMB, en bij de tweede groep 3-4 gram creatine.

De derde experimentele groep kreeg tenslotte elke dag een shake met zowel HMB als creatine.

Resultaten
Creatinesuppletie en HMB-suppletie hadden geen effect op de testosteronspiegel, maar de combinatie van die twee supplementen liet de testosteronspiegel stijgen. Tegelijkertijd zorgde de gecombineerde suppletie voor een stijging van de verhouding testosteron:cortisol in het bloed.


Combinatie creatine-HMB verhoogt testosteronspiegel sporters


Suppletie met creatine, HMB of een combinatie van die twee had geen invloed op merkers van spierafbraak, zoals LDH en creatinekinase.

Conclusie
"The combined use of these two ergogenic supplements could promote faster muscle recovery from high-intensity activity but without preventing muscle damage", schrijven de Spanjaarden.

Bron:
Biomolecules. 2020 Jan 15;10(1):140.

Meer:
Combinatie van krachttraining en HMB Free Acid: meer spierkracht, groeihormoon, IGF-1 en testosteron (12-12-2017)
Gram HMB verhoogt groeihormoon- en IGF-1 spiegel bij bodybuilders (24-3-2015)


Combinatie creatine en HMB verbetert prestaties van roeiers, wielrenners en hardlopers Drie myostatineremmers van de supplementenboer Creatine plus HMB

Combinatie creatine en HMB verbetert prestaties van roeiers, wielrenners en hardlopers
Sporters in disciplines waarbij verzuring een factor van betekenis is - zoals roeiers, hardlopers en wielrenners - hebben waarschijnlijk baat bij suppletie met creatine en HMB. Spaanse humane studie.

Drie myostatineremmers van de supplementenboer
Creatine, leucine en HMB kunnen alle drie waarschijnlijk de spiergroei versnellen doordat ze de werking van het spierafbrekende eiwit myostatin verminderen. In vitro-studie.

Creatine plus HMB
Als je creatine gebruikt omdat je meer kracht en spiermassa wilt opbouwen, dan kun je overwegen om je creatine te combineren met HMB.