24.03.2015

Gram HMB verhoogt groeihormoon- en IGF-1 spiegel bij bodybuilders

Suppletie met het bodybuildingsupplement HMB - voluit: beta-hydroxy-beta-methyl-butyrate - helpt bodybuilders en andere krachtsporters niet alleen aan meer spieren doordat de stof in de spiercel katabole processen afremt en anabole processen stimuleert. Bewegingswetenschappers van de University of Central Florida ontdekten dat HMB ook de aanmaak van groeihormoon en IGF-1 tijdens krachttraining een tandje hoger zet.

HMB

HMB
HMB [structuurformule hiernaast] is een metaboliet van leucine. In de jaren negentig ontdekte Steve Nissen dat bodybuilders door suppletie met enkele grammen HMB per dag in drie weken kilo's spiermassa kunnen winnen. Nissen richtte daarop, samen met collega-onderzoekers, het bedrijf Metabolic Technologies op om HMB te vermarkten. Dat bedrijf financiert onafgebroken studies waaruit blijkt dat HMB werkt. Ook de studie waarover dit stukje gaat is gesponsord door Metabolic Technologies.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 20 mannelijke studenten, die al enkele jaren aan krachttraining deden. Ze lieten de mannen op een degelijke manier hun benen trainen met de squat, de dead-lift en de split-squat.

De helft van de mannen slikte 30 minuten voor de training 1 gram HMB Free Acid, de andere helft nam een placebo. Vlak voor de training, vlak erna en een half uur na de training, namen de onderzoekers bloed af bij de mannen. In het lab bepaalden ze vervolgens hoeveel anabole hormonen als testosteron, insuline, groeihormoon en IGF-1 in dat bloed aanwezig was.

Resultaten
Suppletie met HMB had geen effect op insuline en testosteron, maar wel op groeihormoon en IGF-1. Dat vertellen de figuren hieronder.


Gram HMB verhoogt groeihormoon- en IGF-1 spiegel bij bodybuilders


Gram HMB verhoogt groeihormoon- en IGF-1 spiegel bij bodybuilders


Gram HMB verhoogt groeihormoon- en IGF-1 spiegel bij bodybuilders


Gram HMB verhoogt groeihormoon- en IGF-1 spiegel bij bodybuildersSlot
De onderzoekers gebruikten HMB Free Acid in capsules die waren gevuld met een gel. "A recent study found no differences in absorption between HMB Free Acid and HMB-Ca [de calciumgebonden HMB die je in de meeste HMB-supplementen aantreft] in the animal model when both forms were administered in liquid suspension", schrijven de onderzoekers. "Thus, the gel form of HMB Free Acid may be responsible for its observed salient features."

"It is important to note that since we did not use HMB-Ca in the current study for comparison, further investigations examining various forms of HMB Free Acid and HMB-Ca are needed to translate findings to a trained human population."

Bron:
Int J Endocrinol. 2015;2015:856708. doi: 10.1155/2015/856708. Epub 2015 Feb 22.

Meer:
HMB, de myostatinremmer van de supplementenboer (7-11-2014)
Ouderwetse calciumgebonden HMB werkt beter dan HMB Free Acid, zegt de concurrent (3-10-2014)
HMB remt spierafbraak door corticosteroïden (24-9-2014)