07.11.2014

Drie myostatinremmers van de supplementenboer

HMB
Leucine, HMB [structuurformule hiernaast] en creatine kunnen alle drie waarschijnlijk de spiergroei versnellen doordat ze de werking van het spierafbrekende eiwit myostatin verminderen. Dat schrijven moleculaire wetenschappers van Auburn University in de VS in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. De onderzoekers bestudeerden het effect van leucine, HMB en creatine op spiercellen in vitro.

Myostatinremmers
Spiercellen remmen hun eigen groei door de aanmaak van het eiwit myostatin. Het grotendeels uitschakelen van dat eiwit resulteert in meer spiermassa en meer spierkracht, en dus zoeken wetenschappers wereldwijd naar myostatinblokkers. Een overzicht van wat deze webstek over myostatinremmers heeft geschreven vind je hier.

Het gros van dat onderzoek vindt plaats in de farmacologie, maar er verschijnen ook studies naar het effect van leefstijlfactoren en supplementen op de aanmaak van myostatin. Onderzoekers uit Iran rapporteerden vijf jaar geleden bijvoorbeeld dat ze door suppletie met creatine in krachtsporters de aanmaak van myostatin konden verminderen.

Studie
De onderzoekers stelden jonge C2C12-spiercellen bloot aan myostatin [MSTN] en aan drie veelvuldig bestudeerde bestanddelen van bodybuildingsupplementen: creatine [CrM], leucine en HMB. DM/CTL = de controlegroep van spiercellen die helemaal niks kregen toegediend.


Drie myostatinremmers van de supplementenboerResultaten
De spiercellen maakten door myostatin minder MyoD aan, maar de aanwezigheid van leucine, HMB en creatine corrigeerde dat. MyoD is een anabool signaalmolecuul dat is betrokken bij de groei van spiervezels. MyoD laat stamcellen zichzelf vastmaken aan vezels.


Drie myostatinremmers van de supplementenboerLeucine
Leucine [structuurformule hiernaast], HMB maar vooral creatine stimuleerden in de spiercel de activiteit van het Mighty-gen. Dat gen saboteert de werking van myostatin. Een andere naam voor Mighty is Akirin-1.

De spiercellen vormden spiervezels, maar de aanwezigheid van myostatin remde dat proces af. Leucine, HMB maar vooral creatine verminderden die remmende werking echter. En dat effect had alles te maken met de activiteit van het Mighty-gen.


Drie myostatinremmers van de supplementenboerMighty
Omdat ze zeker wilden weten of het Mighty-gen inderdaad belangrijk is voor spiergroei, deden de onderzoekers nog een ander experiment. In spiercellen schakelden ze met s-RNA het Mighty-gen uit.

Je ziet hieronder dat spiercellen waarin dat was gebeurd [shRNA Akirin-1] inderdaad minder spiervezels vormden dan spiercellen waarin het Mighty-gen nog werkte [shRNA scrambled].


Drie myostatinremmers van de supplementenboerConclusie
"We demonstrated that leucine, HMB, and creatine monohydrate reverse myostatin-induced atrophy in myotubes", vatten de onderzoekers samen. "This potentially results from the independent action of each ingredient modulating Akirin-1/Mighty mRNA expression. Furthermore, our findings suggest that, in spite of myostatin treatments, creatine monohydrate treatment up-regulates Akirin-1/Mighty mRNA which leads to a hypertrophic effect clearly independent of muscle protein synthesis."

"Future in vivo studies should continue to examine how leucine, HMB, and/or creatine monohydrate independently or synergistically affect Akirin-1/Mighty gene expression. More importantly, while Akirin-1/Mighty gene expression is needed for the maintenance of myofiber size as reported herein, further research is needed in order to examine how Akirin-1/Mighty gene expression mechanistically relates to skeletal muscle hypertrophy in vivo."

De onderzoekers vragen zich dus af creatine, leucine en HMB elkaars myostatinremmende werking versterken. Dat idee wordt een stuk waarschijnlijk als je weet dat in ieder geval leucine en HMB waarschijnlijk via verschillende mechanismes spiergroei bewerkstelligen.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2014 Aug 13;11:38.

Meer:
Creatine is myostatinblokker (18-1-2010)