Opgeladen: 28-6-2024
Opgeborgen in: Koolgroenten, Preventie van kanker
Translation: More broccoli, less cancer (29-6-2024)

Meer broccoli, minder kanker

Een hoge inname van broccoli vermindert de kans op kanker met 11-36 procent. Tenminste, als je de meta-analyse mag geloven die epidemiologen van Spanish Academy of Nutrition and Dietetics publiceerden in Nutrients.


Meer broccoli, minder kanker


Studie
Eduard Baladia en zijn medewerkers traceerden in de wetenschappelijke literatuur 35 epidemiologische studies waarin onderzoekers hadden gekeken naar het verband tussen aan de ene kant de kans op kanker en aan de andere kant de inname van broccoli. Ze voegden de uitkomsten van de studies samen en analyseerden ze opnieuw.

23 studies waren case-control studies. In dit geval zijn dat de studie die twee groepen met elkaar vergelijken - een groep die is gediagnosticeerd met kanker en een vergelijkbare controlegroep die in alle aspecten lijkt op de kankergroep, behalve dan de diagnose. Dit type onderzoek is geschikt om verbanden te vinden, maar veel van die verbanden blijken later in grondiger onderzoek toch niet te bestaan.

12 studies waren cohort studies. In dat dit geval zijn dat studies waarin onderzoekers grote groepen mensen waarvan ze de leefstijl hebben leren kennen door de tijd volgen en vervolgens registreren wie van hen kanker krijgen. Cohort studies hebben de reputatie conservatiever maar soms ook betrouwbaarder te zijn dan case-control studies.

Resultaten
Volgens de case-control studies hadden studiedeelnemers die relatief vaak broccoli aten - dat varieert van 1-7 keer per week - 36 procent minder kans op kanker dan studiedeelnemers die nooit of minder dan 1 keer per week broccoli aten.

Volgens de geanalyseerde case-control studies reduceerde broccoli de kans op alle soorten kanker, behalve dan de kans op prostaatkanker.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Meer broccoli, minder kanker

Meer broccoli, minder kanker


Volgens de cohort studies verminderde broccoli de kans op kanker met 11 procent. Volgens deze studies beschermde broccoli vooral tegen blaaskanker.

Mechanisme
"The possible protective effect of broccoli could be explained, at least in part, by the chemopreventive and anticancer properties of the metabolites present in this cruciferous plant", schrijven de Italianen.

"Broccoli serves as a significant source of isothiocyanates, small biologically active molecules derived from glucosinolates."

"Sulforaphane, as an essential compound in broccoli, is an isothiocyanate with notable anticancer and chemopreventive properties. Sulforaphane plays a crucial role in diverse biological processes associated with cancer, including enzymatic detoxification of carcinogens, attenuation of oxidative stress, initiation of cell cycle arrest [and] promotion of apoptosis."

Bron:
Nutrients. 2024 May 23;16(11):1583.

Meer:
Wortels, sla, koolgroenten | Deze groenten beschermen tegen leverkanker (1-9-2023)
4 voedingstips die je helpen borstkanker te overleven (en eentje daarvan is broccoli eten) (29-3-2021)
Koolgroenten halveren kans op prostaatkanker (16-12-2012)
Combinatie van broccoli en tomaat biedt extra bescherming tegen prostaatkanker (16-1-2007)


Komkommers tegen kanker? De onbekende tumorremmer in lavas Metastudie | Gezonder eten na kanker vergroot kans overleving

Komkommers tegen kanker?
Het is zomer. Het is komkommertijd.

De onbekende tumorremmer in lavas
In duizenden tuinen groeit de maggiplant of lavas. De bladeren versterken de smaak van soepen en sauzen, maar bevatten ook stoffen die de groei van kankercellen kunnen afremmen.

Metastudie | Gezonder eten na kanker vergroot kans overleving
Als mensen die kanker hebben overleefd gezonder gaan eten, verminderen ze hun kans op overlijden in het algemeen - maar niet hun kans op overlijden door kanker.