13.01.2015

Afslankdieet werkt twee keer zo goed door suppletie met cafeïne

Als je jezelf op een afslankdieet met weinig kilocalorieën hebt gezet kun je sneller gewicht en vet verliezen door suppletie met het spotgoedkope cafeïne. Dat weet iedereen met een beetje kennis van supplementen en afslanken. Maar er zijn niet zo verschrikkelijk veel studies die vertellen hoe groot de toegevoegde waarde van cafeïne tijdens een afslankdieet nu precies is. Gelukkig publiceerden voedingswetenschappers van Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Iran er eentje.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 60 vrouwen met een BMI van 25-40. De vrouwen gingen gedurende 6 weken op een calorie shifting diet. Dat hield in dat ze eerst 11 dagen slechts 1350 kilocalorieën per dag aten, en vervolgens 3 dagen zoveel mochten eten als ze wilden. Daarna gingen ze weer op dieet.

De 6 weken die het afslankdieet in beslag nam bestond uit 3 van zulke cycli. Daarna kregen de vrouwen nog eens 4 weken ongeveer genoeg kilocalorieën om het nieuwe gewicht vast te houden. In totaal duurde het experiment dus 10 weken.

Cafeïne
De helft van de vrouwen gebruikte gedurende de 10 weken een supplement met cafeïne [structuurformule hiernaast]. De dosering was 5 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. De onderzoekers hadden de cafeïne opgelost in water.

Resultaten
De vrouwen die afslankten zonder cafeïne verloren 5.2 kilo lichaamsgewicht. De vrouwen die cafeïne gebruikten verloren maar liefst 12.1 kilo lichaamsgewicht.


Afslankdieet werkt twee keer zo goed door suppletie met cafeïneDe vrouwen die afslankten zonder cafeïne verloren 4.3 kilo lichaamsvet, de vrouwen die cafeïne gebruikten raakten 9.6 kg vetmassa kwijt.


Afslankdieet werkt twee keer zo goed door suppletie met cafeïneHet verlies van vetvrije massa in de cafeïne-groep was 2.5 kilo. In de andere groep was dat iets minder dan een kilo.


Afslankdieet werkt twee keer zo goed door suppletie met cafeïneMechanisme
Het calorieverbruik in rust [RMR] verminderde tijdens de eerste 6 weken van het experiment in beide groepen, maar die afname was niet statistisch significant. De tendens was wel dat suppletie met cafeïne de afname van het calorieverbruik verzachtte.


Afslankdieet werkt twee keer zo goed door suppletie met cafeïneCafeïne verminderde bovendien het hongergevoel van de vrouwen. Vooral in de laatste 4 weken van het experiment was dat effect duidelijk aanwezig.


Afslankdieet werkt twee keer zo goed door suppletie met cafeïneConclusie
"Calorie shifting diet effectively reduced body weight and fat mass after 6 weeks of treatment, the effect that remained for at least one month", schrijven de onderzoekers. "But caffeine treatment during and after calorie shifting diet regimen produced constant weight loss profile even in follow-up period. Resting metabolic rate was not decreased during the calorie shifting diet and suggested that high rate of metabolism is a key factor in continuous weight loss by calorie shifting diet treatment."

Bron:
Iran J Pharm Res. 2014 Spring;13(2):707-18.

Meer:
Vetwerende cocktail voor ex-rokers: nicotine plus cafeïne (26-8-2014)
Ook een beetje cafeïne verbrandt vet - met theefenolen (30-7-2012)
Dosis van 600 mg cafeïne = 110 kilocalorieën meer verbranden (11-6-2012)