Opgeladen: 25-10-2015
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Plantaardige extracten, Duursportsupplementen, Quercetine
Translation: Half a gram of rutin a day can fight fat (9-12-2015)

Halve gram rutine per dag beschermt tegen overgewicht

Je kent rutine waarschijnlijk als een verbinding die bloedvaten beschermt, maar volgens Zuid-Koreaanse onderzoekers beschermt datzelfde rutine tegen overgewicht. Een halve gram per dag zou genoeg moeten zijn om de impact van een overmaat aan kilojoules te reduceren.

Rutine
Je ziet de structuurformule van rutine hieronder. Het molecuul bestaat uit een quercetine en een rutinoside-deel. Daarom heet rutine ook wel quercetine-3-rutinoside. Rutine zit in ruime hoeveelheden in voedingsmiddelen als appels, uien, thee, citrusvruchten, bessen en rabarber.

Gezonde voeding zit ramvol rutine. Als je een beetje normaal eet dan is rutine waarschijnlijk het meest voorkomende fenol in je dieet.

Studie
De onderzoekers verdeelden labratten in drie groepen. De ene groep kreeg standaardvoer [Control, NOR], een tweede groep kreeg voer dat extra veel vet - en dus ook meer joules - bevatte [High fat diet, HFD] en een derde groep kreeg vetrijk voer waaraan de Koreanen rutine hadden toegevoegd [High fat diet + rutin, HFD + Rutin]. Het experiment duurde 12 weken.

Het humane equivalent van de dosis rutine is, voor een mens van 85 kilo, ongeveer 425 milligram per dag. In elke supplementenwinkel liggen goedkope supplementen met per tab een halve of een hele gram rutine.

Resultaten

Halve gram rutine per dag beschermt tegen overgewicht
Toen de 12 weken voorbij waren, waren de ratten die high-fat voer hadden gekregen zwaarder dan de ratten in de controlegroep. De ratten die waren vetgemest met high fat-voer waaraan rutine was toegevoegd waren ook zwaarder dan de ratten in de controlegroep. Maar zoals je hieronder ziet halveerde suppletie met rutine de gewichtstoename door het high fat-dieet.


Halve gram rutine per dag beschermt tegen overgewicht


Halve gram rutine per dag beschermt tegen overgewicht


Rutine verbeterde de cholesterolhuishouding, en verlaagde de concentratie triglyceriden. Dat zou betekenen dat rutine beschermt tegen hart- en vaatziekten.


Halve gram rutine per dag beschermt tegen overgewicht


Mechanisme
In de spiercellen van de ratten die het high fat-voer hadden gekregen vonden de Koreanen minder mitochondriaal DNA dan in de spiercellen van de controlegroep. De overvloed van kilojoules had de hoeveelheid mitochondria dus verminderd. De suppletie met rutine hief dat effect bijna volledig op. Dat zie je linksonder.


Halve gram rutine per dag beschermt tegen overgewicht


Het calorierijke dieet had de concentratie van het enzym AMPK doen afnemen. AMPK stimuleert in cellen de gevoeligheid voor insuline en de omzetting van vet in energie. AMPK kan ook cellen stimuleren om meer mitochondria aan te maken. Dat doet AMPK in samenspel met sleutelmoleculen als SIRT1, Tfam en PGC-1-alpha. En zoals je ziet schakelde suppletie al die moleculen aan.

Conclusie
"Our study demonstrated that rutin supplementation decreases high-fat diet-induced weight gain and adipose tissue mass, accompanied by increased mitochondrial DNA and mitochondrial gene expression involved in mitochondrial biogenesis and function and AMPK activation in skeletal muscle", resumeren de Koreanen.

"These results suggested that the anti-obesity property of rutin may possibly be associated with rutin-mediated muscle mitochondrial changes."

"Further studies are warranted to delineate more precise mechanisms by which rutin affects muscle fibers, mitochondrial biogenesis, oxidative capacity and function, and its associated health outcomes."

Bron:
Nutrients. 2015 Sep 22;7(9):8152-69.

Meer:
Oleuropein, rutine en curcumin versus artrose (15-11-2014)
Dierstudie: rutinesupplement antikatabool in botweefsel (5-2-2012)
Rutine en andere stoffen uit rabarber halen vet uit de vetcel (13-11-2007)


's Morgens vroeg maakt daglicht slank
De morgenstond heeft vetverlies in de mond.

Meer spieren en minder vet in de bulk door extra vitamine D
Dierstudie.

Vaccin tegen overgewicht
Vaccins met antilichamen tegen het hongerhormoon ghreline maken slank.