Opgepoetst 19-1-2021
Opgeladen: 31-12-2011
Opgeborgen in: Cardiotraining, Intervaltraining, Langer leven door leefstijl
Translation: Get fit, delay aging (30-1-2012)

Word fitter, verouder langzamer

Wie langer wil leven moet meer bewegen, blijkt uit zo ongeveer alle studies. Als je daarmee nog niet tevreden bent, dan kun je kiezen voor intensieve vormen van lichaamsbeweging die je maximale zuurstofopname verhogen. Onderzoekers van het Amerikaanse Kronos Longevity Research Institute ontdekten dat je lichaam meer celbeschermende antioxidanten aanmaakt naarmate je fitter bent.

Studie
De onderzoekers bestudeerden twee groepen zestigers: 37 fitte zestigers en 35 niet-fitte. De eerste figuur hieronder vertelt het verschil tussen die twee groepen.


Word fitter, verouder langzamer


Resultaten
Toen de onderzoekers het bloed van de ouderen in rust analyseerden, zagen ze dat de concentratie 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine [8-OHdG] bij de fitte ouderen lager was. Hoe hoger de concentratie 8-OHdG, hoe meer schade is er aan je DNA.

Ook de concentratie 8-hydroxyguanosine [8-oxo-G] was lager in de fitte zestigers. Dat wil zeggen dat de RNA-moleculen in hun cellen minder schade opliepen. Zowel 8-oxo-G als 8-OHdG ontstaan door reacties met vrije radicalen.

De onderzoekers deden vervolgens een test waarbij ze de bloedtoevoer naar de onderarmen even afknepen, en vervolgens weer op gang brachten. Daarbij komen veel radicalen vrij.


Word fitter, verouder langzamer


Word fitter, verouder langzamer


Je ziet in de figuur hierboven dat de concentratie F2-isopostanes [F2-isoP] toenam door het afknijpen van de bloedtoevoer, maar dat die toename minder was in de fitte zestigers. Isoprostanes ontstaan als vrije radicalen celmembranen aantasten. De verminderde toename in de fitte zestigers betekent dat hun lichaam meer natuurlijke antioxidanten aanmaakt.

Veroudering is voor een belangrijk deel het werk van vrije radicalen. Die ontstaan als bijproduct van de cellulaire energie-opwekking. Het lichaam maakt echter ook moleculen aan die vrije radicalen uitschakelen. Het onderzoek van het Kronos-instituut suggereert dat het lichaam meer beschermende moleculen aanmaakt - en dus minder snel veroudert - naarmate het fitter is.

Conclusie
"Encouraging older adults to not just be 'physically active' but to be 'physically fit' may be an effective strategy to lower oxidative stress and oxidative damage and hence to improve long-term health outcomes", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Age (Dordr). 2012 Aug;34(4):969-82.

Meer:
Verhoog je VO2max en vertraag je veroudering (2-4-2011)
Cardiotraining beschermt rokers en ex-rokers tegen longkanker (25-4-2010)
Sporten verhoogt de aanmaak van ontgiftende enzymen (6-3-2008)


Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken Zestigplusser met veel DHA in zijn bloed leeft langer Een middel dat de kans op bijna alle soorten sterfte vermindert

Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken
Als je meer weegt dan zou moeten, en probeert af te slanken, dan is dat dus alleen maar toe te juichen. Ook als je pogingen om je vetmassa verminderen falen.

Zestigplusser met veel DHA in zijn bloed leeft langer
Dat ontdekten Japanse epidemiologen.

Een middel dat de kans op bijna alle soorten sterfte vermindert
En dat wondermiddel is lichaamsbeweging, ontdekten epidemiologen van Hallym University College of Medicine in Zuid-Korea.