Opgeladen: 18-10-2020
Opgeborgen in: Langer leven door leefstijlmodificatie
Translation: A longevity drug that protects against almost all causes of death (19-10-2020)

Een middel dat de kans op bijna alle soorten sterfte vermindert

Er is een longevity drug die beschermt tegen dodelijke hart- en vaatziekten, longziekten, kanker en zelfs tegen suïcidale depressies. En dat wondermiddel is lichaamsbeweging, ontdekten epidemiologen van Hallym University College of Medicine in Zuid-Korea.

Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens van een half miljoen volwassen Zuid-Koreanen die waren verzameld door de Korean National Health Insurance Service. Van de studiedeelnemers was bekend hoeveel ze bewogen.

Waren de studiedeelnemers per week minstens 5 dagen minstens 30 minuten matig-intensief actief, dan bewogen ze volgens de onderzoekers voldoende. Hetzelfde gold voor studiedeelnemers die minstens 3 keer per week minstens 20 minuten intensief bewogen.

De onderzoekers vonden 167.413 studiedeelnemers die voldoende bewogen. Vervolgens stelden ze ook een groep samen met studiedeelnemers die onvoldoende bewogen, maar qua leeftijd, geslacht, inkomen en woonplaats overeenkwamen met de studiedeelnemers die wel voldoende bewogen. Vervolgens vergeleken de onderzoekers de sterfte in de twee gematchte groepen.

Resultaten
Onder de studiedeelnemers die voldoende bewogen, was de kans op overlijden 20 procent lager dan onder de studiedeelnemers die onder het bewegingsminimum zaten.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Een middel dat de kans op bijna alle soorten sterfte vermindert


Toen de onderzoekers hun gegevens uitsplitsten, zagen ze dat lichaamsgewicht geen factor was in de beschermende werking van fysieke activiteit. Beweging beschermde zowel dikke als slanke mensen.

Leeftijd was wel een factor. De beschermende werking van lichaamsbeweging was statistisch significant bij de zestigplussers, niet bij de mensen onder zestig. Als de onderzoekers de lat van het bewegingsminimum hoger hadden gelegd, was dat wellicht anders geweest.

Opmerkelijk was ook dat de onderzoekers de beschermende werking van fysieke activiteit niet konden vastpinnen op een paar fysieke doodsoorzaken. Beweging beschermde onder meer tegen dodelijke vormen van kanker, hart- en vaatziekten, ziekten van de luchtwegen en - vooral - tegen dodelijke geestesziekten.

De figuur hieronder is vereenvoudigd. Klik er op voor een volledige versie.


Een middel dat de kans op bijna alle soorten sterfte vermindert


Bron:
BMC Public Health. 2020 Sep 29;20(1):1469.

Meer:
Zoveel minuten moet je dagelijks lopen als je langer wilt leven (9-5-2020)
Beweging als longevity drug | Meer is beter (31-8-2019)
Krachttraining voor snelheid verlengt levensduur (16-4-2019)


Biologische klok tikt trager door duurtraining en intervaltraining Een paar keer per week een uurtje sporten heft het levensverkortende effect van stress op Ben je al fit? Word superfit, dan leef je (nog) langer

Biologische klok tikt trager door duurtraining en intervaltraining
Als je langer wilt leven, ga dan sporten. Ga hardlopen of wielrennen, en zorg ervoor dat het vermogen van je lichaam om zuurstof op te nemen toeneemt.

Een paar keer per week een uurtje sporten heft het levensverkortende effect van stress op
Voor mensen die leven met stress hebben bewegingswetenschappers van de University of British Columbia goed nieuws.

Ben je al fit? Word superfit, dan leef je (nog) langer
Nog nooit is het effect van fitheid zo grondig onderzocht als in de studie die Amerikaanse onderzoekers publiceerden in de Journal of the American Medical Association Network Open.