Opgeladen: 29-10-2018
Opgeborgen in: Langer leven door leefstijlmodificatie
Translation: Fit already? Become super fit, and you will live even longer (30-10-2018)

Ben je al fit? Word superfit, dan leef je (nog) langer

Nog nooit is het effect van fitheid zo grondig onderzocht als in de studie die Amerikaanse onderzoekers anderhalve week geleden publiceerden in de Journal of the American Medical Association Network Open. Meer dan 120.000 patiënten werkten er aan mee. De uitkomsten overtreffen de stoutste verwachtingen. Niet alleen blijkt uit de studie dat zelfs fitte mensen hun sterftekans kunnen verlagen door nog fitter te worden, maar het onderzoek toont ook aan dat fitheid zwaarder weegt dan hart- en vaatziekten, diabetes - en roken...

Studie
Onderzoekers van de Amerikaanse Cleveland Clinic analyseerden de gegevens van 122.007 patiënten die tussen 1991 en 2014 het ziekenhuis bezochten. Tijdens dat bezoek testten de onderzoekers de fitheid van de patiënten door ze te laten lopen op een treadmill. De onderzoekers verdeelden de studiedeelnemers, op basis van hun fitheid, in 5 groepen.


Ben je al fit? Word superfit, dan leef je (nog) langer


Door de bank genomen volgden de onderzoekers de studiedeelnemers iets langer dan 8 jaar. Ze hielden bij wie van hen overleden.

Resultaten
Hoe fitter de studiedeelnemers waren, hoe geringer was hun kans op overlijden in de periode na de test. In de figuur hieronder zijn factoren als leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht, beweging en ziekte weggepoetst.


Ben je al fit? Word superfit, dan leef je (nog) langer


Een slechte conditie vergrootte de kans op sterfte met een factor 5. Conditie was een grotere factor dan roken [vergrooote de kans op overlijden met een factor 1.4], hart- en vaatziekten [vergrootte de kans op overlijden met een factor 1.29] en diabetes [vergrootte de kans op overlijden met een factor 1.4].

Toen de onderzoekers apart keken naar de studiedeelnemers met high fitness en elite fitness, zagen ze dat binnen de groep van de zestigplussers en mensen met een hoge bloeddruk de allerfitsten en significant lagere sterftekans hadden dan de individuen in de high fitness-groep.


Ben je al fit? Word superfit, dan leef je (nog) langer


Conclusie
"Increased cardiorespiratory fitness was associated with reduced long-term mortality with no observed upper limit of benefit", schrijven de onderzoekers. "The adjusted mortality risk of reduced cardiorespiratory fitness was greater than or equal to traditional clinical risk factors, such as cardiovascular disease, diabetes, and smoking. Extreme aerobic fitness was associated with the greatest survival and was notably beneficial in older patients and those with hypertension."

"Aerobic fitness is something that most patients can control. And we found in our study there is no limit to how much exercise is too much", zegt onderzoeksleider en cardioloog Wael Jaber in een persbericht. [eurekalert.org 19-Oct-2018] "Everyone should be encouraged to achieve and maintain high fitness levels."

Bron:
JAMA Network Open. 2018;1(6):e183605.

Meer:
Een paar keer per week een uurtje sporten heft het levensverkortende effect van stress op (8-10-2018)
Hoe meer je nu beweegt, hoe groter je kans op een perfecte gezondheid over tien jaar (6-8-2018)
Wandelen met een beetje tempo is gezonder (3-6-2018)


De spieren waarvoor je nu traint kunnen straks je leven redden

Twee krachttrainingen per week zorgen voor een langer leven

1998: loop een paar kilometer per dag, en halveer je sterftekans

De spieren waarvoor je nu traint kunnen straks je leven redden
Als je ooit een zware operatie moet ondergaan, dan bepaalt je spiermassa mee of je complicaties krijgt - en of je die ingreep overleeft.

Twee krachttrainingen per week zorgen voor een langer leven
Het grootste onderzoek naar de gezondheidseffecten van verschillende bewegingsvormen dat tot nu toe is verschenen.

1998: loop een paar kilometer per dag, en halveer je sterftekans
Een biostatisticus van de University of Virginia School of Medicine gebruikte gegevens die waren verzameld in de Honolulu Heart Program-studie.