Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       Duurtraining       Levensverlenging & leefstijl       Levensverlenging & supplementen    

0 6 - 0 3 - 2 0 0 8

  Sporten ontgift (Mech Ageing Dev. 2008 Jan 17; [Epub ahead of print].)
Volgens sommige wetenschappers is veel sporten ongezond. De agressieve verbindingen die door de extra verbranding van calorieen vrijkomen maken je cellen kapot, en zorgen voor voortijdige veroudering, vrezen de bezorgde wetenschappers. Die vrees is onterecht, blijkt uit een studie die Koreaanse bewegingswetenschappers binnenkort publiceren. Volgens dat onderzoek went je lichaam aan sport, en laat een leefstijl met veel lichaamsbeweging je cellen juist meer beschermende - en levensverlengende - enzymen aanmaken.
De Koreanen deden een proef met dikke vrouwen. De onderzoekers stuurden die drie keer per week naar de sportschool. Daar warmden de vrouwen elke training eerst tien minuutjes op, renden daarna drie kwartier op de treadmill, en trokken na een cool down van vijf minuten de deur weer achter zich dicht.
Voordat het trainingsprogramma begon, en toen de vrouwen al een half jaar trainden, onderwierpen de Koreanen de vrouwen aan een serie tests. De onderzoekers lieten de vrouwen vierhonderd kilocalorieen op de treadmill verbranden. De ene keer deden de vrouwen dat op zestig procent van hun maximale zuurstofopname, de andere keer op tachtig procent.
De onderzoekers keken vervolgens in het bloed van de vrouwen naar de concentratie malondialdehyde. Die verbinding ontstaat als vetten in cellen oxideren. Het is een merker voor radicaalschade. Hoe meer malondialdehyde er in je bloed zit, des te groter is die schade.

Sporten ontgift

PRE = voordat het programma begon. POST = na een half jaar.
Je kijkt hierboven naar de procentuele veranderingen. De inspanning van het verbranden van vierhonderd kilocalorieen leidt bij de ongetrainde vrouwen tot een flinke verhoging van de radicaalschade, maar niet als diezelfde vrouwen een half jaar hebben getraind.
Hoe dat kan zie je hieronder. Je kijkt naar de aanmaak van het ontgiftende enzym glutathionperoxidase. In het lichaam maakt glutathionperoxidase geoxideerde vetten onschadelijk.

Sporten ontgift

De onderzoekers keken ook naar een ander ontgiftend enzym. Superoxide-dismutase maakt in het lichaam zuurstofradicalen onschadelijk die ontstaan bij verbrandingsprocessen.

Sporten ontgift

De Koreanen bepaalden de concentraties van de beschermende enzymen in bloedcellen. Ze konden echter geen effect van de training vinden toen ze in diezelfde cellen keken naar de lengte van de telomeren. Telomeren zijn stukjes van het erfelijk materiaal die bij elke deling kleiner worden. Als de telomeren verdwijnen is de cel "op" en gaat hij onherroepelijk dood. Lange telomeren duiden op longevity. Dat de Koreanen geen effect vonden komt waarschijnlijk omdat hun onderzoeksgroep te klein was. De individuele variatie in telomeerlengte is groot.
Lichaamsbeweging werkt dus net zoals legio beschermende stoffen in onze voeding. Lichaamsbeweging zorgt voor een verhoogde aanmaak van potentieel gevaarlijke verbindingen, die het lichaam leert opruimen. Dat leert het lichaam zo goed, dat het uiteindelijke effect positief is.
Past helemaal binnen de hormesistheorie.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken