Opgeladen: 19-1-2019
Opgeborgen in: Eiwitten, Plantaardige eiwitten, Krachttraining & voeding, CrossFit
Translation: Whey protein and pea protein equally useful for CrossFitters (20-1-2019)

Whey en Pea Protein zijn voor CrossFitters even geschikt

Whey of Pea Protein? Voor CrossFitters zijn beide eiwitten even geschikt
Het maakt geen fluit uit of CrossFitters hun training ondersteunen met klassiek whey-eiwit of een plantaardig pea protein. Beide eiwittypes werken even goed. Dat ontdekten onderzoekers van Lipscomb University in het Amerikaanse Nashville. Hun humane studie, die is verschenen in Sports, werd niet betaald door een producent van supplementen.

Studie
De onderzoekers verdeelden 29 CrossFitters in 2 groepen. Beide groepen trainden 4 keer per week en werkten hetzelfde CroffFit-schema af. Dat bestond uit "push-ups, pull-ups, burpees, variations of cleans and snatches, deadlifts, squats, running, rowing on a cycle ergometer, wall balls, kettle bell swings, thrusters, and box jumps", schrijven de onderzoekers.

De proefpersonen namen zowel voor als na elke workout een shake met 24 gram eiwit. De ene groep nam een shake met whey-isolaat, de andere groep een shake met een isolaat van pea protein.

De onderzoekers gebruikten producten van het Amerikaanse True Nutrition. [truenutrition.com]

Op de dagen dat de proefpersonen niet trainden, namen ze de shakes bij de maaltijden.

Resultaten
De proefpersonen in beide groepen werden in gelijke mate sterker.


Whey of Pea Protein? Voor CrossFitters zijn beide eiwitten even geschikt


Whey of Pea Protein? Voor CrossFitters zijn beide eiwitten even geschikt


De proefpersonen in de pea protein-groep verloren meer vet dan de proefpersonen in de whey-groep, maar het verschil was niet statistisch significant.


Whey of Pea Protein? Voor CrossFitters zijn beide eiwitten even geschikt


Geen van de groepen bouwde spiermassa op, bleek uit scans van de beenspieren van de proefpersonen.


Whey en Pea Protein zijn voor CrossFitters even geschikt


Verklaring
De onderzoekers wijzen er op dat de hoeveelheid leucine in whey en erwteneiwit elkaar niet veel ontlopen. Hoewel de biologische waarde van whey die van erwteneiwit overtreft, kan dat verklaren waarom beide eiwitten even goed werkten.


Whey en Pea Protein zijn voor CrossFitters even geschikt


Conclusie
"To summarize, our data suggest that whey and pea proteins promote similar strength, performance, body composition, and muscular adaptations following 8-weeks of high-intensity functional training", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Sports (Basel). 2019 Jan 4;7(1).

Meer:
Spieren opbouwen met pea protein gaat prima (11-2-2015)


CrossFit leuker voor beginnelingen, maar niet effectiever dan traditionele fitness Prestatieverbeterende werking nitraten 24 uur na inname nog aanwezig Onderzoekers CrossFit voor de rechter

CrossFit leuker voor beginnelingen, maar niet effectiever dan traditionele fitness
CrossFit is een niet onomstreden, maar snelgroeiende vorm van fitness, waarin gecertificeerde trainers hun pupillen in groepstrainingen zo snel en intensief mogelijk bewegingen uit het gewichtheffen, de atletiek en de gymnastiek laten uitvoeren.

Prestatieverbeterende werking nitraten 24 uur na inname nog aanwezig
Een etmaal na inname van een dosis kaliumnitraat ervaren CrossFitters nog steeds de prestatieverbeterende werking van nitraten.

Onderzoekers CrossFit voor de rechter
Als je de studie van Smith en Devor vluchtig doorneemt, dan vraag je je af waar die rechtszaak nou voor nodig is. Op het eerste gezicht is de studie regelrechte reclame voor CrossFit.