11.08.2014

CrossFit leuker voor beginnelingen, maar niet effectiever dan traditionele fitness

CrossFit is een niet onomstreden, maar snel groeiende vorm van fitness, waarin gecertificeerde trainers hun pupillen in groepstrainingen zo snel en intensief mogelijk bewegingen uit het gewichtheffen, de atletiek en de gymnastiek laten uitvoeren. Dat snelle aspect maakt CrossFit geknipt voor al die duizenden mensen die wel willen sporten, maar het niet kunnen opbrengen, zou je denken. Bewegingswetenschappers van Kansas State University komen tot een andere conclusie.Opzet van de studie

De onderzoekers experimenteerden met twee groepen van elk ongeveer 10 vrouwen. De vrouwen waren ergens in de twintig, en waren met een gemiddelde BMI van 31.1 te zwaar. Gedurende 8 weken lieten de onderzoekers de vrouwen 3 keer per week trainen.

De ene groep trainde traditioneel [ART]. Drie keer per week deden ze 50 min aan moderate aerobic exercise, die ze twee keer per week aanvulden met een full body krachttraining van 20 min.

De andere groep deed drie keer per week aan CrossFit [HIFT]. De trainingen bestonden uit een warming-up van 15 min, een instructie, een workout en een cool down van 5 min. De workout duurde 5-30 min.

Resultaten
Beide aanpakken hadden geen effect op de BMI, de vetvrije massa en de vetmassa. De vrouwen bouwden dus geen spiermassa op, en verloren ook geen vet. Waarschijnlijk was in beide groepen de intensiteit van de training nog onvoldoende om de lichaamssamenstelling te verbeteren.

De onderzoekers vonden wel effecten op de zin in trainen. De vrouwen in de CrossFit-groep vonden vanaf het begin hun trainingen leuker dan de vrouwen in de groep die op de traditionele manier trainde. Dat zie je terug in de figuur hieronder.


Studie: CrossFit leuker dan traditionele fitness


De vrouwen in de traditionele fitnessgroep kregen, naarmate de proef vorderde, wel meer zin in hun trainingen. Omdat de zin in training in de CrossFit-groep min of meer op hetzelfde niveau bleef, zouden de vrouwen in de traditionele groep, als de proef langer had geduurd, waarschijnlijk uiteindelijk net zoveel zin in sporten gekregen als de vrouwen in CrossFit-groep.

Conclusie
De vrouwen in de CrossFitgroep trainden per workout 63.3 min. Bij de vrouwen in de CrossFit-groep was dat slechts 13.3 min - en dat is waarschijnlijk niet genoeg om fitter te worden. CrossFit is om die reden misschien niet de meest optimale fitnessmethode voor inactieve mensen die hun leefstijl willen veranderen, concluderen de onderzoekers.

"It may be helpful for adults with lower exercise enjoyment to initiate moderate-intensity aerobic and resistance training when beginning a new exercise program, as significant improvements in exercise enjoyment can occur", schrijven ze.

Bron:
BMC Public Health. 2014 Aug 3;14(1):789.

Meer:
Geen zin in trainen? Cafeïne maakt sporten leuker (7-5-2012)
Sporten met flesje water is leuker (16-1-2009)