18.08.2014

Onderzoekers CrossFit voor de rechter

De Amerikaanse bewegingswetenschappers Steven Devor en Michael Smith moeten verschijnen voor de rechter. Ze publiceerden november 2013 een studie naar de effecten van 10 weken CrossFit-training - en daar was eigenaar van de gym waar de studie is verricht niet blij mee.

Fitter door CrossFit
Als je de studie van Smith en Devor vluchtig doorneemt, dan vraag je je af waar die rechtszaak [scribd.com] nou voor nodig is. Op het eerste gezicht is de studie regelrechte reclame voor CrossFit.

De onderzoekers volgden een groep 23 mannen en 20 vrouwen, die bijna dagelijks aan CrossFit-training deden. De proefpersonen werden slanker, gespierder en fitter. De eerste figuur hieronder betreft de progressie van de mannen, de tweede die van de vrouwen. De proefpersonen volgden trouwens allemaal een paleodieet.


Onderzoekers CrossFit voor de rechter


Onderzoekers CrossFit voor de rechter


Opvallend was dat CrossFit effectief was in alle proefpersonen. Deelnemers met een beroerde conditie werden fitter, maar deelnemers die al fit waren ook. Dikke deelnemers werden slanker, net als deelnemers die al een prima vetpercentage hadden.


Onderzoekers CrossFit voor de rechter


Onderzoekers CrossFit voor de rechter


Blessures
De reden dat de eigenaar van de CrossFit-gym de onderzoekers voor de rechter heeft gedaagd is een zinnetje in de studie over de deelnemers die afhaakten.

"Of the 11 subjects who dropped out of the training program, 2 cited time concerns with the remaining 9 subjects (16% of total recruited subjects) citing overuse or injury for failing to complete the program and finish follow-up testing", schrijven de onderzoekers.

Zere been
De opmerking is tegen het zere been van de CrossFit-beweging. Die ligt al in de clich met bewegingswetenschappers, die vinden dat CrossFit teveel van zijn beoefenaars vraagt. In de trainingsprogramma's zitten teveel oefeningen die je niet zomaar onder de knie hebt, en de deelnemers krijgen door het flitsende karakter van de CrossFit-workouts onvoldoende tijd om hun lichaam voor te bereiden op de to failure-inspanningen die binnen CrossFit hoog in het vaandel staan. [Curr Sports Med Rep. 2011 Nov-Dec;10(6):383-9.]

Al enkele jaren berichten Amerikaanse media bovendien over CrossFitters die ongelukken of blessures kregen. Ook met die negatieve publiciteit is CrossFit niet blij. De studie van Devor en Smith in de Journal of Strength and Conditioning Research is binnen CrossFit de druppel die de emmer doet overlopen.

Conclusie
"To our knowledge, no research on the aerobic benefits of high-intensity power training [zo typeren de onderzoekers CrossFittraining] has been conducted", schrijven de onderzoekers. "High-intensity power training focuses on high intensity resistance training using multiple joint exercises, with little to no focus on traditional aerobic activities. Despite this, our results show that this type of training also provides aerobic and body composition benefits."

"Based on the results presented here, individuals of all fitness levels and either gender can realize body composition and aerobic benefits from high-intensity power training. Given that our subjects were following a Paleolithic diet, we cannot relate all of the observed weight loss to high-intensity power training training. However, high-intensity power training and Paleolithic diet in combination could be used to promote positive changes in body composition."

Bron:
J Strength Cond Res. 2013 Nov;27(11):3159-72.

Meer:
CrossFit leuker voor beginnelingen, maar niet effectiever dan traditionele fitness (11-8-2014)