14.03.2011

Waarom je van sommige multivitamines misselijk kunt worden

Soms, heel soms, worden supplementengebruikers misselijk door hun multivitamines. Tot brakens toe. Een onderzoeker van Pennington Biomedical Research Center ontdekte bij welke multivitamines dat kan gebeuren.

Waarom je van sommige multivitamines misselijk kunt worden
Het in Baton Rouge gevestigde Pennington bestudeert overgewicht, en de aan dat instituut verbonden onderzoeker Frank Greenway monitorde een groot commercieel afslankprogramma. Meer dan 88.000 mensen - voor meer dan 95 procent vrouwelijk - maakten er gebruik van.

Veel afslankprogramma's verstrekken een supplement met extra mineralen en vitamines. Niet onverstandig, want studies geven aan dat de hoeveelheid vitamines en mineralen in veel afslankdiëten aan de krappe kant is. Ook het programma dat Greenway bestudeerde gaf cliënten een zo'n supplement.

Halverwege het programma veranderde het bedrijf de samenstelling van de multivitamine.


Waarom je van sommige multivitamines misselijk kunt worden


Waarom je van sommige multivitamines misselijk kunt worden


Ineens kregen 166 mensen [minder dan 2 promille] last van misselijkheid. De bijwerking was soms zo serieus dat ze moesten overgeven.

Dat kwam volgens Greenway omdat er in het nieuwe supplement een citrusextract zat dat bestond uit delen van citroen, sinaasappel, limoen en grapefruit. Zulke citrusextracten bevatten verbindingen die de afbraak van oestrogen afremmen, vermoedde Greenway. Een verhoging van de oestrogeenspiegel kan je misselijk maken.

In studies waarin vrouwen grapefruitsap krijgen gebeurt er niets met de concentratie estradiol in hun bloed, maar neemt de hoeveelheid estron en andere estradiolmetabolieten toe. [Maturitas. 1994 Dec;20(2-3):155-63.] Stoffen in grapefruit als het flavonoid naringenin remmen waarschijnlijk de P450-enzymen die oestrogenen afbreken. De ophopende metabolieten zijn trouwens nauwelijks actief actief, en hebben dus niet de fysieke effecten van estradiol, maar kunnen kennelijk wel misselijk maken.

Na een paar maanden veranderde het bedrijf de samenstelling van de multivitamine nogmaals. Het extract van citrusvruchten verdween - en daarmee de misselijkheid bij de kleine groep afslankers.

Een andere bijwerking van de multivitamine met citrusextract was huiduitslag. Greenway vermoedt dat ook die het gevolg was van het extract.

Bron:
Am J Ther. 2010 May 7. [Epub ahead of print].

Meer:
Slik elke dag een multivitamine en blijf makkelijker op gewicht (10-2-2011)