Opgepoetst: 12-6-2020
Opgeladen: 23-5-2014
Opgeborgen in: Slaap
Translation: Difference between good and average student is twenty minutes sleep (12-6-2014)

Verschil tussen goede en matige student is twintig minuten slaap

Verschil tussen goede en matige student is twintig minuten slaap
Als niet zo goede studenten op doordeweekse dagen 20 minuten en 24 seconden meer gaan slapen, dan halen ze misschien betere cijfers. Dat suggereert een studie die slaaponderzoekers van King Saud University in Saudi Arabia publiceerden in BMC Medical Education.

Slaap & studie
Als het niet wil vlotten met je studie, dan kun je natuurlijk een partij ADHD-drugs scoren en daarmee je studieresultaten opvijzelen. Je zou niet de enige zijn. Maar je kunt ook eerst het artikel van Ahmed BaHammam lezen, die het verband tussen studieresultaten en slaapgedrag van medicijnstudenten in kaart bracht.

Studie
BaHammam verdeelde een groep van 410 studenten op basis van hun cijfers in een groep "average students" [dat waren er 115] en een groep "excellent students" [dat waren er 295].

Toen BaHammam vervolgens op zoek ging naar leefstijlfactoren die meebepaalden of studenten goede of minder goede cijfers haalden, ontdekte hij dat slaap een sleutelrol speelde. De studenten met goede cijfers gingen op doordeweekse dagen gemiddeld om kwart voor twaalf naar bed, de studenten met matige cijfers om tien over twaalf.

Omdat ze vroeger naar bed gingen sliepen de studenten met goede cijfers op doordeweekse dagen 20 minuten langer dan de matige studenten.

Je ziet hieronder het aantal uren slaap dat de studenten op een doordeweekse dag binnenhaalden. De goede studenten scoorden 6 uur en 17 minuten slaap, de matige studenten kwamen niet verder dan 5 uur en 56 minuten.


Verschil tussen goede en matige student is twintig minuten slaap


Verschil tussen goede en matige student is twintig minuten slaap


In de weekeinden sliepen de goede en matige studenten evenveel.

Studenten met goede cijfers zeiden dan ook in vijftig procent van de gevallen dat ze dachten voldoende slaap te krijgen. Bij studenten met matige cijfers was dat dertig procent. Studenten met goede cijfers voelden zich - ook niet verrassend - minder vaak slaperig tijdens hun colleges.


Verschil tussen goede en matige student is twintig minuten slaap


Hard bewijs dat studenten betere resultaten gaan boeken als ze meer gaan slapen levert de studie uiteraard niet, bekennen de onderzoekers. Epidemiologisch onderzoek vindt wel verbanden, maar kan niet aangeven of die verbanden causaal zijn.

Conclusie
"Because the study was cross-sectional, no conclusions about the long-term effects of insufficient sleep can be drawn", schrijven BaHammam en zijn collega's.

"Although it is sensible to assume that improving the quality and pattern of sleep will contribute to the improvement of academic performance, a cause-effect relationship has not been established."

Bron:
BMC Med Educ. 2012 Aug 1;12:61.

Meer:
Slaapextensie maakt sporters sneller (17-5-2014)
Slaaptekort verkort levensduur van mannen (27-6-2013)
Goede nachtrust beschermt tegen verkoudheid (24-2-2013)


Denken gaat beter met een multivitamine Beter leren dankzij kurkuma Hoe high reps-krachttraining mannen kan beschermen tegen dementie

Denken gaat beter met een multivitamine
Examentijd? Je kans op goede cijfers wordt een beetje groter als je een simpel supplement met vitamines en een paar mineralen gebruikt.

Beter leren dankzij kurkuma
Kurkuma - in het Latijn: Curcuma longa - verbetert bij ratten die kunstmatig verouderen de opslag en het gebruiken van nieuwe informatie.

Hoe high reps-krachttraining mannen kan beschermen tegen dementie
Als mannen krachttrainen met relatief geringe gewichten en extreem veel reps, dan neemt daardoor de concentratie van het hormoon BDNF in hun lichaam toe.