Opgeladen: 13-2-2012
Opgepoetst: 24-11-2015
Opgeborgen in: Cerebrogenics, Vitamines
Translation: Think well with multivitamins (16-3-2012)

Denken gaat beter met een multivitamine

Examentijd? Je kans op goede cijfers wordt een beetje groter als je een simpel supplement met vitamines en een paar mineralen gebruikt. Dat kun je afleiden uit een studie die voedingsonderzoekers van Northumbria University publiceerden in Psychopharmacology.

Studie
De onderzoekers deden een experiment met 215 werkende mannen van 30-55 jaar. De ene helft van hen kreeg gedurende dertig dagen elke dag een placebo, de andere helft gebruikte dagelijks een bruistablet met een forse dosis vitamine C en B-vitamines, een redelijke hoeveelheid zink en een beetje magnesium en calcium.

Het gebruikte preparaat was Berocca van Bayer. Bayer Consumer Care betaalde tussen twee haakjes het onderzoek.

Resultaten
Toen de dertig dagen voorbij waren onderwierpen de onderzoekers de mannen aan een batterij van tests. De mannen die de vitamines hadden gebruikt deden het in sommige daarvan beter dan de mannen in de controlegroep.

Zo voelden de mannen in de vitaminegroep zich na de suppletieperiode een beetje beter. Hun score op de Profile of Mood States-test was lager - en dat is positief. Ze waren bovendien mentaal minder vermoeid.

De onderzoekers onderwierpen de mannen ook aan een test die hun rekenvaardigheden bepaalde. De mannen moesten van een getal tussen de 800 en de 900 meerdere keren het getal 3 aftrekken. De mannen in de Berocca-groep maakten minder fouten dan de mannen in de controlegroep.


Denken gaat beter met een multivitamine


Denken gaat beter met een multivitamine


Denken gaat beter met een multivitamine


Denken gaat beter met een multivitamine


Conclusie
"Taken together with previous results showing beneficial effects of vitamin/mineral supplementation in healthy children [Am J Clin Nutr. 2010 Jan;91(1):115-30.] and adults [Psychopharmacology (Berl). 2000 Jun;150(2):220-5.] [S Afr Med J. 2000 Dec;90(12):1216-23.] these findings further suggest that augmenting vitamin/mineral levels in healthy, normal populations may provide beneficial effects in terms of brain function", concluderen de onderzoekers. Ze houden de mogelijkheid open dat de proefpersonen niet allemaal gezond aten, en misschien via hun reguliere voeding te weinig vitamines en mineralen binnenkregen.

"Given that a large section of the population are unable or unwilling to eat the adequately balanced diet that would satisfy their micronutrient requirements, it seems that supplementation with multi-vitamins/minerals may be a useful and possibly necessary option for this portion of the population."

Bron:
Psychopharmacology (Berl). 2010 Jul;211(1):55-68.

Meer:
Supplement geeft hyperactieve kinderen focus (23-11-2011)
Beter leren met supplementencocktail (27-9-2008)
Multivitaminepil laat kinderen netter denken (2-8-2008)


Concentreren gaat beter door citicoline
Effectieve dosis: 250 milligram/dag.

Ornithine versterkt opwekkende werking cafeïne
Effectieve dosis: 200 milligram/dag.

Beter leren dankzij kurkuma
Dierstudie.