Opgeladen: 31-1-2021
Opgeborgen in: Anabolica
Translation: Strength training with or without anabolic steroids | This is the difference (1-2-2021)

Krachttrainen met anabolica en zonder | Dit is het verschil

Dit is het verschil tussen krachttraining met anabolica en zonder
Pluk een paar fanatieke naturelsporters uit het krachthonk, en vergelijk ze met een paar net zo fanatieke sporters die anabolica gebruiken. Hoe groot zijn de verschillen nu precies? Een kleine studie, die onderzoekers van de universiteit van Umea in 2012 publiceerden in de Journal of Strength and Conditioning Research, geeft een antwoord.

Studie
De onderzoeker bepaalden met DEXA-scans de lichaamssamenstelling van 17 mannen die al minstens 5 jaar 4-6 keer per week fanatiek trainden met gewichten. Het waren gewichtheffers, powerlifters en bodybuilders die aan wedstrijden deden. 10 van hen gebruikten anabolica, 7 waren naturel.

Ter vergelijking maakten de Zweden ook scans van 17 gezonde mannen die geregeld recreatief sportten, maar niet zo frequent en intensief als de krachtsporters.

De kuurschema's van de gebruikers varieerden. De wekelijkse doses testosteron, nandrolon en boldenon liepen respectievelijk uiteen van 250-2000 milligram, 200-7000 milligram en 500-1000 milligram. Sommige gebruikers kuurden ook met insuline, groeihormoon en IGF-1.


Dit is het verschil tussen krachttraining met anabolica en zonder


Resultaten
De naturelkrachtsporters hadden 15 kilo meer spiermassa dan de mannen in de controlegroep. De anabolicagebruikers hadden weer 11 kilo meer spiermassa dan de naturel-atleten.

Het vetpercentage van de naturel-atleten was ongeveer gelijk aan dat van de mannen in de controlegroep. Het vetpercentage van de gebruikers was echter significant lager dan dat van zowel de controlegroep als de naturel-krachtsporters.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Dit is het verschil tussen krachttraining met anabolica en zonder


Op de scans konden de onderzoekers ook zien dat de krachtsporters sterkere botten hadden dan de mannen in de controlegroep. [Tabel] Het gebruik van anabolica was geen factor van betekenis.

Toch een beetje zeuren
"Thus, long-term anabolic androgenic steroid use seems to alter body constitution, favoring higher muscle mass and reduced [...] fat mass without affecting bone mineral density", resumeren de onderzoekers.

Het verschil tussen gebruikers en niet-gebruikers is in de praktijk mogelijk minder groot dan deze studie suggereert. De gebruikers in deze studie waren gemiddeld 11 jaar ouder dan de naturel-atleten. Ze hebben dus ook meer tijd gehad om spieren op te bouwen en vetmassa te verliezen.


Dit is het verschil tussen krachttraining met anabolica en zonder


Bron:
J Strength Cond Res. 2012 Jan;26(1):246-50.

Meer:
Geven aromataseremmers vrouwen meer spieren? (4-3-2014)
Oxymetholon breekt vetmassa af, bouwt spiermassa op (16-19-2013)
Spieren die je wint met kuurtje oxandrolone blijven zitten (15-11-2003)


Artemisia iwayomogi werkt op dezelfde manier als GW501516 Je traint beter door muziek met 190 bpm Ursolic acid, een anabool uit appels

Artemisia iwayomogi werkt op dezelfde manier als GW501516
Deze dierstudie verscheen in PLoS One.

Ursolic acid, een anabool uit appels
In het vettige laagje op de schil van appels zit een verbinding met een anabole werking.

Dierstudie: choline breekt vet af, bouwt spiermassa op
In deze al wat oudere studie hoefden de onderzoekers hun proefdieren geen eens enorme hoeveelheden te geven om resultaten te boeken.