Opgepoetst: 29-4-2021
Opgeladen: 17-9-2003
Opgeborgen in: Choline, Afslanksupplementen, Ongewone anabole strategieën
Translation: No translation yet

Dierstudie: choline breekt vet af, bouwt spiermassa op

Choline
Cavia's die choline [structuurformule hiernaast] door hun voer krijgen worden gespierder en slanker. In een al wat oudere Amerikaanse studie hoefden de onderzoekers hun proefdieren niet eens zulke grote hoeveelheden te geven om resultaten te boeken.


Dierstudie: choline breekt vet af, bouwt spiermassa op


Choline
Hoewel het onderzoek van de Amerikanen toch heus over choline gaat, noemt het verslag vaker 'carnitine' dan 'choline'. Dat komt omdat het onderzoek is opgezet vanuit het idee dat choline misschien de carnitinespiegel in het lichaam verhoogt. Hoewel het nut van carnitinesuppletie omstreden is, is het text book stuff dat carnitine de verbranding van vetten door cellen mogelijk maakt.

Studie
De onderzoekers deden proeven met twee groepen van elk tien cavia's. De ene kreeg standaardvoer dat per kilo 1.85 gram choline bevat [choline zit in legio levensmiddelen], de andere voer dat per kilo uit 4.85 gram choline bestond. De dieren werden voor en na een periode van twee weken onderzocht.

Resultaten
De onderzoekers testten het uithoudingsvermogen van de cavia's door ze in een tredmolen te zetten. De dieren die gewoon voer kregen renden 55.7 minuten, de cavia's die choline door hun voer hadden gekregen hielden het 72.4 minuten vol. De verschillen waren echter niet statistisch significant.

Wel significant waren de veranderingen in de lichaamssamenstelling van de cavia's. De onderstaande figuur vat ze samen. Geel = niet gesupplementeerd; Rood = gesupplementeerd met choline. De veranderingen in het totale lichaamsgewicht waren niet significant.


Dierstudie: choline breekt vet af, bouwt spiermassa op


Wat er precies in de dieren is gebeurd weten de onderzoekers niet, maar de onderzoekers vermoeden dat de suppletie de ervoor heeft gezorgd dat de cellen meer energie tot hun beschikking hebben.

Conclusie
De grote vraag is natuurlijk: werkt het bij mensen ook zo? De onderzoekers vermoeden van wel, maar zeker weten doen ze het niet. "Wether the guinea pig is a good animal for the study of fatty oxidation is debatable", schrijven ze.

Choline zit in lecithine, dat voor ongeveer vijftien tot twintig procent uit choline bestaat, maar choline is ook in pure vorm verkrijgbaar. Het humane equivalent van de dosis die de onderzoekers gebruikten was ongeveer 2-3 gram choline per dag.

Bron:
Journal of Nutritional Biochemistry, Volume 9, Issue 8, Pages 464-470 (August 1998).

Meer:
Betaïne en choline | Vetremmers en opbouwers van spierweefsel die beschermen tegen kanker (12-7-2020)
Meer choline en betaïne in je voeding betekent meer spieren en minder vet (15-3-2018)
Vet verliezen gaat sneller met twee gram choline per dag (3-3-2015)


Humane studie: afslankcombo carnitine-choline werkt Choline in eieren en vlees beschermt tegen dementie Paar gram choline verbetert coördinatievermogen

Humane studie: afslankcombo carnitine-choline werkt
In drogisterijen en stenen supplementenwinkels vind je afslanksupplementen met L-carnitine en choline. De echte supplementenliefhebbers vinden die maar heel gewoontjes...

Choline in eieren en vlees beschermt tegen dementie
Epidemiologie.

Paar gram choline verbetert coördinatievermogen
Sporters die 70 minuten voor een wedstrijd of training 2 gram choline slikken mikken, schieten, trappen of slaan waarschijnlijk zuiverder.