04.03.2014

Aromatase-remmers geven vrouwen meer spiermassa

Anastrozole
Bij mannen gebeurt er weinig met de lichaamssamenstelling als je in hun lichaam de aanmaak van estradiol door het enzym aromatase blokkeert. [Clin Endocrinol (Oxf). 2008 Jun 25. [Epub ahead of print].] Bij vrouwen is dat anders, ontdekten oncologen van de University of Pittsburgh in de Verenigde Staten. Bij vrouwen verhogen aromatase-remmers de spiermassa.

Even resumeren. Je hebt twee soorten antioestrogenen. Je hebt in de eerste plaats SERM's, zoals tamoxifen en clomiphene. Die blokkeren de receptoren voor estradiol, en voorkomen dat estradiol zijn werk kan doen. Ze nemen vaak wel sommige functies van estradiol over. Bij mannen verhogen SERM's de testosteronspiegel, bij vrouwen niet.

En dan heb je natuurlijk ook nog de aromatase-remmers, zoals anastrozole [structuurformule hierboven]. Die laten het enzym aromatase in de soep draaien, zodat de omzetting van androstenedione en testosteron in estradiol vermindert.

Chemische sporters gebruiken antioestrogen als ze de bijwerkingen van sommige anabole steroiden willen bestrijden, maar ook als ze de endogene aanmaak van testosteron na een anabolenkuur willen laten herstellen. Artsen geven diezelfde antioestrogenen aan vrouwen die borstkanker hebben overleefd. De middelen verminderen de kans op terugkeer van de kanker.

Tamoxifen
Artsen hebben de bijwerkingen van SERM's, en dan vooral de bijwerkingen van tamoxifen, al redelijk goed in beeld. Jarenlang gebruik van tamoxifen [structuurformule hiernaast] verslechtert onder meer de lichaamssamenstelling. Vrouwen verliezen vaak spiermassa, en bouwen vet op. Over de bijwerkingen van aromatase-remmers is nog betrekkelijk weinig bekend.

Letrozole
Wat doen aromatase-remmers met de lichaamssamenstelling van vrouwen? Die vraag wilden de onderzoekers beantwoorden in een kleine studie, waarvoor ze 82 vrouwen 2 jaar volgden. De vrouwen hadden borstkanker overleefd. De helft van hen kreeg een SERM - meestal tamoxifen, maar soms ook toremifene of fulvestrant [no-AIs]. De andere helft kreeg een aromatase-remmer, zoals letrozole [structuurformule hiernaast], anastrazole of exemestane [AIs].

Gedurende de 24 maanden dat de studie duurde nam bij de vrouwen die een SERM kregen de vetmassa met een kilo toe, terwijl de toediening van een aromatase-remmer geen effect had op vetmassa.

SERMs hadden geen effect op de vetvrije massa, terwijl aromatase-remmers de vetvrije massa met meer dan een kilo lieten toenemen.


Aromatase-remmers geven vrouwen meer spiermassa


Aromatase-remmers geven vrouwen meer spiermassa


De aromatase-remmers verhoogden de hoeveelheid testosteron in het bloed. De onderzoekers vermoeden dat daardoor de vetvrije massa van de vrouwen toenam.

Exemestane
Een probleempje dat wij, de immer zeurderige samenstellers van dit webmagazijn, met deze studie hebben, is dat de onderzoekers niet vertellen hoeveel van de vrouwen in de AIs-groep exemestane [structuurformule hiernaast] gebruikten. Sterker, we vragen ons af of aromatase-remmers nog steeds deze wondermooie effecten zouden hebben als de onderzoekers vrouwen die exemestane gebruiken uit hun studie knikkerden.

Exemestane is niet alleen een aromatase-remmer. Het is ook een androgeen met een anabole werking. Exemestane is een anabool steroid.

Bron:
Breast Cancer Res Treat. 2011 Jan;125(2):441-6.

Meer:
Antioestrogeen raloxifene verhoogt vetvrije massa en vermindert vetmassa (24-2-2014)
Vrouwen reageren beter op krachttraining door aromatase-remmers (2-8-2012)