Opgeladen: 19-8-2016
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Insulineversterkers, Plantaardige extracten
Translation: No translation yet

Twee capsules met fruit- en groentenextract per dag maken slanker en verbeteren de insulinewerking

Een supplement met extracten uit groenten en fruit verhoogt de gevoeligheid voor insuline en vermindert de omvang van de vetdepots in de buikholte. Twee capsules per dag volstaan. Dat meldden Amerikaanse artsen in de Journal of Pediatrics.

Studie
De onderzoekers gaven gedurende een half jaar dertig jongens van 6-10 jaar, waarvan de meeste aan de dikke kant waren, elke dag twee capsules. Ze moesten de ene capsule slikken bij het ontbijt, en de andere bij het avondeten.

De helft van de jongens kreeg capsules zonder actieve stoffen. De andere helft kreeg capsules met extracten van groenten en fruit.

De onderzoekers gebruikten Juice Plus-supplementen. De ene capsule die de jongens slikten bevatte een "orchard blend with apple, orange, pineapple, cranberry, peach, acerola cherry, and papaya", de andere een "garden blend with carrot, parsley, beet, kale, broccoli, cabbage, spinach, and tomato".


Twee capsules met fruit- en groentenextract per dag maken slanker en verbeteren de insulinewerkingJuice Plus [juiceplus.com] opereert via een franchise-formule. De partner van de eerste auteur van het onderzoek werkt als diëtist en verkoopt via haar praktijk Juice Plus-supplementen.

Juice Plus betaalde echter niet aan de studie mee.

Resultaten
De suppletie verhoogde om te beginnen de concentratie bèta-caroteen in het bloed van de jongens met meer dan 300 procent.

In de tweede plaats verloren de jongens die het supplement hadden geslikt in hun buikholte een beetje lichaamsvet, terwijl de hoeveelheid buikvet in de placebogroep fiks toenam.


Twee capsules met fruit- en groentenextract per dag maken slanker en verbeteren de insulinewerkingIn de derde plaats vergrootte het supplement de gevoeligheid voor insuline. De HOMA-IR (een merker voor insulineresistentie) verminderde, de QUICKI (een merker voor de insulinegevoeligheid) nam door de suppletie toe.


Twee capsules met fruit- en groentenextract per dag maken slanker en verbeteren de insulinewerking


Twee capsules met fruit- en groentenextract per dag maken slanker en verbeteren de insulinewerkingVerklaring
De onderzoekers vermoeden dat de toename van bèta-caroteen - en wellicht nog andere stoffen, waarnaar ze niet hebben gekeken - de effecten op de insulinehuidhouding en de verandering van de hoeveelheid buikvet hebben veroorzaakt.

Zowel vlak voordat de suppletie begon [0M], halverwege de proef [3M] en vlak nadat die was afgelopen [6M] vonden de onderzoekers een verband tussen aan de ene kant de concentratie bèta-caroteen in het bloed [LCBetaC], en aan de andere kant de insulineresistentie en de buikvetmassa [AFM].


Twee capsules met fruit- en groentenextract per dag maken slanker en verbeteren de insulinewerkingConclusie
"Serum betacarotene [...] appears to be promising as a potential marker of insulin sensitivity and nutritional status, but additional large-scale studies are needed to validate its usefulness", concluderen de onderzoekers.

"Although our study suggests beneficial effects of fruit and vegetable juice concentrate in the presence of nutritional counseling on adiposity and insulin resistance in prepubertal boys, we caution that fruit and vegetable juice concentrate capsules should not be considered as substitutes to the daily intake of fresh fruits and vegetables in children."

Bron:
J Pediatr 2012;161:58-64.

Meer:
In vitro-studie: bèta-caroteen remt de vetcel (een beetje) (29-4-2012)
Astaxanthine (verwant aan bèta-caroteen) tilt duurinspanningen op een hoger plan (6-2-2008)
Dierstudie: astaxanthine (verwant aan bèta-caroteen) is afslanksupplement (1-5-2007)


Luteïne versnelt verandering van luiaard in atleet
Als je niet aan sport doet, maar dat graag wel graag zou willen, denk dan eens aan luteïne. Luteïne, het ondergeschoven broertje van bèta-caroteen, kan je helpen om een actieve leefstijl te adopteren. Dierstudie.

Luteïne is een medicijn tegen een zittende leefstijl
Suppletie met het aan bèta-caroteen verwante luteïne laat mensen onwillekeurig meer bewegen, en vermindert de tijd die ze zittend doorbrengen.

Versnelt luteïne vetverlies?
Luteïne, een aan bèta-caroteen verwante verbinding in bladgroenten die de ogen beschermt en het energieverbruik in spiercellen vergroot, stimuleert misschien ook de vetafbraak.