29.04.2012

Visvetzuur grootste vijand van de vetcel

Welke actieve stoffen in onze voeding schroeven de opname van vetzuren door de vetcel nu het beste terug? Die vraag probeerden onderzoekers van DSM's researchafdeling in het Zwitserse Basel te beantwoorden toen ze het effect van 7 verbindingen op vetcellen uittestten. De visvetzuren DHA en EPA kwamen als beste uit de bus.

Het artikel dat de onderzoekers publiceerden in Nutrition & Metabolism is meer dan een wetenschappelijke studie. Het is meteen ook promotie voor DSM. Na lezing weet je dat DSM niet alleen een producent is van ingrediénten voor vetzuchtremmende supplementen en functional foods, maar ook een methode in huis heeft die het effect van voedingsstoffen direct op vetcellen meet. Dat scheelt tijd, geld en dierproeven.

Die methode komt er op neer dat de onderzoekers voedingsstoffen in reageerbuizen in contact brengen met jonge vetcellen uit muizen, en vervolgens meten hoeveel vetdruppels de cellen opbouwen. De cellen staan tegelijkertijd ook bloot aan insuline en rosiglitazone, een verbinding die via de vetzuurreceptor PPAR de vetcel aanzet tot ontwikkeling en groei. Kleurstoffen maken de vetdruppels zichtbaar als vlekken, waarvan de onderzoekers het aantal [Spot Count], de verkleuring [Spot AVG Intensity] en het oppervlak [Total Spot Area] konden meten. Met moleculaire technologie bepaalden de onderzoekers bovendien de aanmaak van sleutelmoleculen in de vethuishouding van de vetcel.

De voedingsstoffen die de onderzoekers uittestten waren DHA, EPA, bèta-caroteen, lycopeen, EGCG, hydroxytyrosol [HT] en resveratrol. DHA was de krachtigste remmer. Hieronder zie je hoe DHA het enzym FAS, waarmee de vetcel vetzuren opbouwt, en de vetreceptor PPAR, waarmee de vetcel de aanwezigheid van vetzuren opmerkt, afremt.

Op de tweede, derde en vierde plaats komen EPA, bèta-caroteen en hydroxytyrosol. Hydroxytyrosol [structuurformule hieronder] is een fenol in olijfolie.


Visvetzuur grootste vijand van de vetcel


Visvetzuur grootste vijand van de vetcel


Hydroxytyrosol
"Because several natural compounds act in different ways on the elaborate biological pathways of adipose tissue formation, it would be advantageous to treat adipocytes with a combination of dietary bioactives", besluiten de onderzoekers. "Hence, such an approach might exceed the favourable effects of each individual compound and lead to additive or synergistic effects on multiple levels of adipocyte differentiation."

Zulk onderzoek is ook interessant voor makers van cosmeceuticals en cosmetica, vermoedt DSM. "This strategy might also apply for improving the appearance of dimpled skin caused by overfilled subcutaneous adipocytes mostly observed in obese people."

Bron:
Nutr Metab (Lond). 2011 May 12;8(1):30.

Meer:
Na een maaltijd met visolie verbrandt je lichaam meer kilocalorieën (4-2-2012)
Zes weken visolie: een halve kilo vet minder vet, een halve kilo vetvrije massa erbij (22-10-2010)
Dieet met veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet houdt slank (4-1-2010)