Opgeladen: 4-6-2018
Opgeborgen in: Afslanksupplementen
Translation: Tetradecylthioacetic Acid, a weird fat burner (5-6-2018)

Een hele rare vetverbrander, dat tetradecylthioacetic acid

Een hele rare vetverbrander, dat tetradecylthioacetic acid
Als je al wat langer meedraait in de wondere wereld van de halflegale sportsupplementen, dan ken je tetradecylthioacetic acid [TTA]. Het zat in het eerste decennium van deze eeuw, samen met nog veel meer andere stoffen, in een aantal grijze afslanksupplementen. Maar onlangs keerde tetradecylthioacetic acid weer terug. Nu zit het, in beduidend hogere concentraties dan tien jaar geleden, vaak als enige actieve stof in capsules. En sommige supplementenmakers verkopen het spul zelf als poeder, in grote zakken. Aanleiding om eens na te gaan wat voor stof tetradecylthioacetic acid nou precies is.

Een synthetisch vetzuur
Tetradecylthioacetic Acid is een synthetisch vetzuur, dat niet kan worden omgezet in energie.


Een hele rare vetverbrander, dat tetradecylthioacetic acid


Een PPAR-agonist
In de jaren negentig van de vorige eeuw ontdekten wetenschappers dat tetradecylthioacetic acid de vetstofwisseling een tandje hoger zet doordat het de vetsensor PPAR-alpha prikkelt. Via hetzelfde mechanisme, ontdekten onderzoekers, remt de stof ontstekingen, de groei van kankercellen en het ontstaan van insuline-resistentie. Reuze lollig allemaal.

Je hebt drie soorten PPAR: alpha, gamma en delta. De alpha-receptor zit vooral in de lever. Als hij wordt geactiveerd, verbrandt de lever meer vet. De gamma-receptor zit vooral in vetcellen. Als hij wordt geprikkeld, slaat de vetcel vetzuren op. De delta-receptor zit onder meer in spieren. Wordt die receptor geprikkeld, dan verbranden spieren meer vet.

Vroeg in de 21ste eeuw rapporteerden Noorse wetenschappers dat proefdieren, die via de orale route een fikse dosis tetradecylthioacetic acid toegediend kregen, niet dik konden worden als ze werden vetgemest. [J Lipid Res. 2002 May;43(5):742-50.] De Noorse publicatie liet ook zien dat tetradecylthioacetic acid niet alleen PPAR-alpha prikkelde, maar ook PPAR-delta en in mindere mate PPAR-gamma.


Een hele rare vetverbrander, dat tetradecylthioacetic acid


Een calorieverslinder
In 2009 publiceerden voedingswetenschappers van de universiteit van Oslo een andere dierstudie. Daarin kregen ratten gedurende 7 weken voer dat voor 40 procent bestond uit vet [Lard]. Knaagdieren worden daardoor moddervet.

De helft van de ratten kreeg daarbij ook tetradecylthioacetic acid [Lard Plus TTA]. Als de ratten volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks ongeveer anderhalf tot twee gram tetradecylthioacetic acid geconsumeerd.

De suppletie remde de toename van het lichaamsgewicht aanzienlijk. Toch zorgde de suppletie ervoor dat de proefdieren meer gingen eten. Da's raar, want de meeste PPAR-alpha-agonisten remmen de eetlust. Ze zetten in de hypothalamus de eetlust een paar tandjes lager.


Een hele rare vetverbrander, dat tetradecylthioacetic acid


Een hele rare vetverbrander, dat tetradecylthioacetic acid


Toen de 7 weken voorbij waren, waren de ratten die tetradecylthioacetic acid hadden gekregen niet alleen lichter. Ook hun lichaamssamenstelling week af van de ratten in de andere groep: ze hadden meer spieren en minder vet.

Hoe tetradecylthioacetic acid de stofwisseling van de ratten had opgeschroefd, dat zie je hieronder. In de lever was de activiteit van het metabolismeverhogende gen UCP3 met maar liefst een factor tweeduizend verhoogd.


Een hele rare vetverbrander, dat tetradecylthioacetic acid


Conclusie
"Our data are in accordance with activation of PPAR-alpha as the main mediator of tetradecylthioacetic acid effects on hepaatic gene expression", schrijven de onderzoekers.

"The effect of tetradecylthioacetic acid on feed intake is opposite to what has been reported for other PPAR-alpha ligands, and may be related to concomitant activation of PPAR-gamma, reduced leptin signaling or perhaps reduced hypothalamic malonyl-CoA sensitivity."

"To further elucidate the effects of tetradecylthioacetic acid on feed intake and feed efficiency, use of metabolic cages would be clarifying."

"In addition, investigations into whether tetradecylthioacetic acid may accumulate in the hypothalamus and promote [...] levels of satiety regulating neuropeptides should be considered."

Supplementenindustrie
Toen in het eerste decennium van de 21ste eeuw de eerste afslanksupplementen met tetradecylthioacetic acid op de markt verschenen, probeerden supplementenmakers de toename van de eetlust te voorkomen door tetradecylthioacetic acid te combineren met eetlustremmende componenten als oleoylethanolamide.

Of die producten ook echt werkten, dat vragen we ons af. De doseringen tetradecylthioacetic acid en oleoylethanolamide waren laag. Deze producten zijn nu niet meer verkrijgbaar.

Morgen gaan we verder.

Bron:
Diabetes Obes Metab. 2009 Nov;11(11):1034-49.

Meer:
Spontaan vet verliezen door suppletie met oleoylethanolamide (29-5-2018)
Beetje bèta-cryptoxanthin verlaagt vetpercentage (8.1.2017)
Tiliroside, het afslankmedicijn in rozenbottel (9-5-2016)


Alfa-linoleenzuur-diacylglycerol zet de vetverbranding een tandje hoger

Afslanken met knoflook gaat zonder dieet en zonder spierverlies

Beta-AIBA, een nieuw afslanksupplement

Alfa-linoleenzuur-diacylglycerol zet de vetverbranding een tandje hoger
Humaan onderzoek. Effectieve dosis: paar gram per dag.

Afslanken met knoflook gaat zonder dieet en zonder spierverlies
Twee tabletten met elk 400 milligram knoflookextract per dag zijn voldoende. Humaan onderzoek.

Bèta-AIBA, een nieuw afslanksupplement
Dit razend interessante spul werkt anders dan alle andere stoffen die je in afslanksupplementen tegenkomt.