Opgeladen: 8-1-2017
Opgeborgen in: Afslanksupplementen
Translation: Small amount of beta-cryptoxanthin reduces fat percentage (20-3-2017)

Beetje bèta-cryptoxanthin verlaagt vetpercentage

Suppletie met enkele milligrammen bèta-cryptoxanthin per dag kan het vetpercentage helpen verlagen. Dat blijkt uit al wat oudere Japanse dierstudies en humane studies.

Bèta-cryptoxanthin
Bèta-cryptoxanthin is nauw verwant aan bèta-caroteen en zet, net als bèta-caroteen, om in vitamine A. Omdat vitamine A in te grote hoeveelheden toxisch is, en bijvoorbeeld bij rokers de kans op longkanker verhoogt, kun je bèta-caroteen en bèta-cryptoxanthin beter niet in al te hoge doses consumeren.


Beetje bèta-cryptoxanthin verlaagt vetpercentage


Mayo Clinic zet op zijn website de maximale dagelijkse dosis van bèta-carotene op 6-15 milligram. Dat is waarschijnlijk ook een aanvaardbare dosis voor bèta-cryptoxanthin.

Studie
De Japanners, werkzaam op de R&D-afdeling van de grondstoffenfabrikant Unitika, [unitika.co.jp] experimenteerden met twee groepen Tsumura Suzuki-muizen. Beide groepen waren ziekelijk dik. De ene groep had diabetes [TSOD], de andere niet [TSNO].

De onderzoekers verdeelden beide groepen proefdieren weer in twee subgroepen. De ene kreeg bèta-cryptoxanthin door het voer, de andere niet. Het humane equivalent van de gebruikte dosis was ongeveer 5-10 milligram bèta-cryptoxanthin per dag.

Die dosering is niet extreem. Je kunt via reguliere voedingsmiddelen bèta-cryptoxanthin in milligramhoeveelheden binnenkrijgen. De tabel hieronder zagen we langsdrijven op het web. [endmemo.com]


Beetje bèta-cryptoxanthin verlaagt vetpercentage


Resultaten
Suppletie met bèta-cryptoxanthin verbeterde de lichaamssamenstelling van de muizen. Bij de niet-diabete muizen [TSNO-E; TSNO-C = controlegroep] was dat effect niet significant, bij de diabete muizen [TSOD-E; TSOD-C = controlegroep] wel.


Beetje bèta-cryptoxanthin verlaagt vetpercentage


Beetje bèta-cryptoxanthin verlaagt vetpercentage


Hoe bèta-cryptoxanthin mogelijk de vetreserves vermindert zie je in de tabel hierboven. Je kijkt naar het effect van suppletie op de aanmaak van het ewit PPAR-alpa. PPAR-alpha is een sensor voor vet. De opregulering in de spiercellen suggereert dat die meer vet gaan verbranden; de opregulering in de vetcellen kan betekenen dat de afgifte van insulineremmende ontstekingseiwitten door de vetcellen afneemt.

Conclusie
De onderzoekers vermoeden dat mensen op ongeveer dezelfde manier op bèta-cryptoxanthin reageren als muizen. In 2008 publiceerden de Japanners een studie waarin dikke mannen buikvet verloren toen ze bèta-cryptoxanthin kregen. [Jpn. Pharmacol. Ther. 36, 247-53]. We hebben dat onderzoek nog niet kunnen traceren. We vonden alleen een abstract.


Beetje bèta-cryptoxanthin verlaagt vetpercentage


Bron:
Front Neurol. 2011 Nov 23;2:67.

Meer:
Versnelt luteïne vetverlies? (19-12-2015)
Luteïne is een medicijn tegen een zittende leefstijl (7-12-2014)
Luteïne versnelt verandering van luiaard in atleet (5-6-2014)


Sporters verliezen sneller lichaamsvet als ze beta-alanine gebruiken, suggereert in vitro-studie

Isoleucine laat lichaam meer vet verbranden

Carnosic acid, een potentieel afslankmiddel uit rozemarij

Sporters verliezen sneller lichaamsvet als ze bèta-alanine gebruiken, suggereert in vitro-studie
Bèta-alanine activeert in spiercellen via PPAR-delta de mitochondria, en zet verbrandingsprocessen een tandje hoger. Stacken met bèta-cryptoxanthin?

Isoleucine laat lichaam meer vet verbranden
Door het aanschakelen van PPAR-alpha in spiercellen, en het uitschakelen van PPAR-alpha in vetcellen. Meenemen in de bèta-cryptoxanthin-stack?

Carnosic acid, een potentieel afslankmiddel uit rozemarijn
Carnosic acid remt PPAR-gamma in vetcellen. In vitro-studie.