Opgeladen: 23-9-2016
Opgeborgen in: Bèta-Alanine, Afslanksupplementen, Aminozuren
Translation: No translation yet

Sporters verliezen sneller lichaamsvet als ze bèta-alanine gebruiken, suggereert in vitro-studie

Sporters verliezen sneller lichaamsvet als ze beta-alanine gebruiken, suggereert in vitro-studie
Als je goed in je spiermassa zit, zou je wel eens een stuk makkelijker vet kunnen verliezen door suppletie met het excentrieke aminozuur bèta-alanine. Dat vermoeden baseren wij, de enthousiaste maar onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, uit het in vitro-onderzoek dat de bewegingswetenschapper Jamie Schnuck van High Point University in de VS publiceerde in de Journal of Exercise Nutrition & Biochemistry. Schnuck ontdekte dat bèta-alanine in spiercellen via PPAR-delta de mitochondria activeert, en verbrandingsprocessen een tandje hoger zet.

Studie

Schnuck stelde spiercellen in reageerbuizen bloot aan een concentratie van 800 micromol bèta-alanine of eenzelfde concentratie D-alanine. Die concentratie is mogelijk bij mensen die 3-4 gram bèta-alanine slikken. [Amino Acids. 2006 May;30(3):279-89.]

Resultaten
In de spiercellen prikkelde bèta-alanine PPAR-delta. Da's op zichzelf al interessant. PPAR-delta-agonisten vergroten in diermodellen en de farmacologische sport het calorieverbruik en het uithoudingsvermogen. Bodybuilders die niet terugschrikken voor een experiment met research chemicals, gebruiken de PPAR-delta-agonist GW501516 soms als fat burner.


Sporters verliezen sneller lichaamsvet als ze beta-alanine gebruiken, suggereert in vitro-studie


Sporters verliezen sneller lichaamsvet als ze beta-alanine gebruiken, suggereert in vitro-studieIn de mitochondria van de spiercellen schakelde bèta-alanine het TFAM-gen aan. Omdat TFAM betrokken is bij de ontwikkeling van mitochondria, suggereert dit dat bèta-alanine mitochondria groter maakt, wellicht in aantal doet toenemen en mogelijk de energieproductie in spiercellen vergroot.

En verhip, gozers. Volgens de figuur hieronder nam het zuurstofverbruik van de spiercellen inderdaad toe door de toediening van bèta-alanine. Omdat bèta-alanine ook de aanmaak van het enzym CPT-1b vergrootte, zou je verwachten dat de cellen meer vet kunnen verbranden.


Sporters verliezen sneller lichaamsvet als ze beta-alanine gebruiken, suggereert in vitro-studieConclusie
"Beta-alanine appears to stimulate the expression of several regulators of oxidative metabolism, mitochondrial biosynthesis, and possibly glucose uptake in cultured myocytes (observations which require in vivo verification)", schrijven de onderzoekers. "Details of the mechanism(s) by which beta-alanine promote increased expression of PPAR-delta remain unclear warranting further investigations into the exact mechanism(s) of action and physiological relevance of these observations."

Bron:
J Exerc Nutrition Biochem. 2016;20(2):034-041.

Meer:
Bèta-Alanine beschermt tegen posttraumatische stressstoornis (16-3-2015)
Suppletie met bèta-alanine maakt soldaat in gevechtssituaties dodelijker (7-5-2014)
Dankzij bèta-alanine leggen hardlopers de 800 meter vier seconden sneller af (1-3-2014)


Dierstudie: carnosine remt tumorgroei
Carnosine, het dipeptide dat het lichaam synthetiseert op basis van onder meer bèta-alanine, laat niet alleen spiercellen harder werken en verouderingsprocessen langzamer verlopen.

Ietsiepietsie sneller sprinten en ietsiepietsie meer reps op de bank met bèta-alanine
Effect van suppletie met 4.5 gram bèta-alanine per dag.

Worstelaars verliezen vet en winnen spiermassa door bèta-alanine
Suppletie met 4 gram bèta-alanine remt de afbraak van spierweefsel tijdens een caloriearm dieet.