Opgeladen: 9-5-2016
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Plantaardige extracten
Translation: Rosehips contain slimming medicine (22-6-2016)

In rozenbottel zit een afslankmedicijn

In rozenbottel - dat ding waarvan ze roosvicee maken - zitten verrassend effectieve afslankmiddelen. Dat ontdekte Japanse onderzoekers die een bescheiden dosis van 100 milligram extract uittestten op dikke proefpersonen. De belangrijkste werkzame stof in rozenbottel is waarschijnlijk tiliroside, een flavonoid dat de opname van glucose uit de voeding afremt en tegelijkertijd de verbranding van vet door de spieren en de lever verhoogt.

Rozenbottel en tiliroside
In 2007 publiceerden onderzoekers van Kyoto Pharmaceutical University in Japan een dierstudie waarin een extract van rozenbottel in een opmerkelijk lage dosering een krachtige afslankende werking had. [Bioorg Med Chem Lett. 2007 Jun 1;17(11):3059-64.] Een extract van hele rozenbottel zou, omgerekend naar mensen, bij een dosis van 400 milligram per dag vetverlies moeten veroorzaken. Bij een extract van uitsluitend de zaden zou die dosis kunnen zakken tot 100 milligram.

In rozenbottel zit een afslankmedicijn


In rozenbottel zit een afslankmedicijn
De voornaamste actieve stof in rozenbottel is het flavonoid tiliroside [structuurformule hierboven]. In de dierstudie van hierboven prikkelt tiliroside de verbranding van vet via PPAR-alpha-moleculen in levercellen. In andere dierstudies remt tiliroside de opname van glucose uit de voeding, [Mol Nutr Food Res. 2012 Mar;56(3):435-45.] en verhoogt het via adiponectin de verbranding van vet door de spieren. [J Nutr Biochem. 2012 Jul;23(7):768-76.]

Mocht je willen experimenteren met tiliroside: de opname van tiliroside is beter als je ook het flavonoid kaempferol binnenkrijgt. [Xenobiotica. 2015;45(8):722-30.] Kaempferol is een ander bestanddeel van rozenbottel. Al te precies opgezuiverde rozenbottel-extracten met een bijzonder hoge tiliroside-concentratie werken daarom misschien minder goed dan 1:4- of 1:8-extracten.

Humane studie
In hun studie die verscheen in Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy gaven onderzoekers van Morishita Jintan [jintan.co.jp] zestien dikke proefpersonen elke dag een pil met slechts 100 milligram van "an aqueous ethanol extract of rosehip containing its seeds". Zestien andere proefpersonen slikten een placebo. De toediening duurde twaalf weken.

Resultaten
De proefpersonen die rozenbottel slikten verloren, zonder dat ze hun voeding veranderden of meer gingen bewegen, iets meer dan een kilo lichaamsgewicht. Hun vetpercentage zakte met een punt. Het effect van de suppletie werd pas in de laatste maand van het experiment zichtbaar.


In rozenbottel zit een afslankmedicijn


In rozenbottel zit een afslankmedicijn


In rozenbottel zit een afslankmedicijn


De onderzoekers analyseerden het bloed van de proefpersonen uitgebreid, maar vonden geen bijwerkingen.

Werkzame stof
"The rosehip tablet used in this study contained 0.1 mg of tiliroside in one tablet", schrijven de onderzoekers. "We expect that tiliroside contributed to the reduction of visceral fat by the rosehip extract, and its effective dose seems very low."

Conclusie
"The results of the present study demonstrate that rosehip extract may be useful as a supplement to safely reduce abdominal visceral fat in preobese subjects", schrijven de onderzoekers. "Therefore, it is anticipated that rosehip extract will reduce the risk of cardiovascular disease."

Bron:
Diabetes Metab Syndr Obes. 2015 Mar 6;8:147-56.

Meer:
Afslanken met knoflook gaat zonder dieet en zonder spierverlies (8-4-2016)
Geen afname lichaamsgewicht, wel vetverlies door carnosic acid in dierstudie (6-3-2016)
Waarom PQQ veroudering vertraagt (en vetverlies versnelt) (17-2-2016)


Afslanken met combinatie van visolie en L-arginine
Japanse dierstudie & humane studie.

Chinese kool beschermt tegen overgewicht
Brassica campestris doet iets met de beta-3-adrenoreceptor. Dierstudie.

Met 8 milligram fucoxanthin verbrand je dagelijks 457 kcal extra
Geloven of niet-geloven?