Opgeladen: 3-1-2016
Opgeborgen in: Afslanksupplementen
Translation: Beta-AIBA, a new weight-loss supplement (29-1-2016)

Bèta-AIBA, een nieuw afslanksupplement

In webwinkels ligt sinds enkele maanden een nieuw afslanksupplement dat wij, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, eerlijk gezegd razend interessant vinden. Het spul heet bèta-aminoisobutyric acid [afgekort: bèta-AIBA], en het werkt anders dan alle andere stoffen die je in afslanksupplementen tegenkomt.

Bèta-AIBA
Je ziet de chemische structuur van bèta-AIBA hieronder. Het is een eenvoudige verbinding, die in het lichaam wordt aangemaakt door spiercellen, die hem synthetiseren uit valine en thymine. De afgifte ervan gaat omhoog als spieren actief zijn. Onderzoekers zien bèta-AIBA dan ook als een myokine, en vermoeden dat hij een rol speelt in sommige positieve effecten van lichaamsbeweging.

Bèta-AIBA, een nieuw afslanksupplement
Antaeus Labs [antaeuslabs.com] heeft bèta-AIBA op de markt gezet als afslanksupplement. De supplementenmaker verkoopt de stof als een poeder. Mensen die bèta-AIBA gaan gebruiken kunnen het beste beginnen met een dosis van 500 milligram per dag, adviseert priceplow.com. [priceplow.com May 19, 2015] Dat is een achtste van een theelepel.

Werkingsmechanisme

In 2014 publiceerden onderzoekers van de universiteit van Harvard een dierstudie in Cell Metabolism die duidelijk maakt hoe bèta-AIBA werkt.

De figuur hieronder vat de uitkomsten van dat onderzoek samen.


Bèta-AIBA, een nieuw afslanksupplement


Bèta-AIBA komt vrij uit de spieren en stimuleert vervolgens in de lever en de vetcellen de verbranding van vet. Dat laatste is mogelijk doordat bèta-AIBA witte vetcellen verandert in vetcellen die doen denken aan bruine vetcellen.

De onderzoekers noemen de door bèta-AIBA getransformeerde witte vetcellen 'beige vetcellen'.

Witte vetcellen zijn de klassieke vetcellen, die eigenlijk alleen maar vet kunnen opslaan. Bruine vetcellen zijn vetcellen die hun opgeslagen vetcellen ook kunnen omzetten in warmte. Volwassen mensen hebben weinig bruine vetcellen meer, maar hun aantal kan weer toenemen door factoren als blootstelling aan kou en sommige middelen die de werking van adrenaline imiteren.

Je ziet hieronder hoe in de vetcellen van muizen die via hun drinkwater dagelijks per kilogram lichaamsgewicht 100 milligram [+] of 170 milligram [++] bèta-AIBA kregen, de activiteit van typische 'bruine' vetcelgenen als UCP-1, CIDEA en PGC-1-alpha toenam.

Muizen in een controlegroep kregen geen bèta-AIBA. [-]


Bèta-AIBA, een nieuw afslanksupplement


Effecten
Door de toediening van 100 milligram bèta-AIBA per dag verloren de muizen gewicht. De afname van het lichaamsgewicht kwam op het conto van de afname van de vetmassa.


Bèta-AIBA, een nieuw afslanksupplement


De dieren gingen niet meer bewegen [linksonder] en ook niet minder eten [rechtsonder].


Bèta-AIBA, een nieuw afslanksupplement


Bèta-AIBA, een nieuw afslanksupplement


De afname van het lichaamsgewicht werd volledig veroorzaakt door een toename van het calorieverbruik.

Conclusie
"We identify bèta-AIBA as a novel small molecule myokine representing the first in its class of non-adrenergic activators of the thermogenic program in white adipose tissue", vatten de onderzoekers samen. "The identification of bèta-AIBA as a [...] exercise triggered signal has significant implications not only for our understanding of exercise and its protective role against the development of metabolic diseases, but also for potential therapeutics for type 2 diabetes and the metabolic syndrome."

Binnenkort meer.

Bron:
Cell Metab. 2014 Jan 7;19(1):96-108.


Versnelt luteïne vetverlies?
Humane studie.

Luteïne is een medicijn tegen een zittende leefstijl
Nog een humane studie. Effectieve dosis: 21 milligram per dag.

Luteïne versnelt verandering van luiaard in atleet
Dierstudie.