Opgeladen: 23-10-2019
Opgeborgen in: Anabolen & studies
Translation: Testosterone cream gives young women more stamina, more muscles and more body hair (24-10-2019)

Likje testosteron maakt jonge vrouwen fitter, gespierder en behaarder

Een likje testosteron maakt jonge vrouwen fitter, gespierder en behaarder
Als normale sportieve vrouwen elke dag 10 milligram testosteron op hun benen smeren, stijgt hun testosteronspiegel nog niet tot het niveau dat je verwacht bij mannen. Maar toch zorgt die stijging voor een beetje meer spiermassa, een beetje minder lichaamsvet en meer uithoudingsvermogen. Dat schrijven Zweedse onderzoekers in de British Journal of Sports Medicine.

Studie
Sommige vrouwen maken door een aangeboren afwijking fors meer testosteron aan dan normaal. Onder topsporters komen die vrouwen 140 keer vaker voor dan in de rest van de bevolking. [J Clin Endocrinol Metab. 2014 Nov;99(11):4328-35.] Zweedse onderzoekers van het Karolinska Institutet vroegen zich af of door zulke afwijkingen vrouwen beter gaan presteren.

De onderzoekers verdeelden 48 normale sportieve en actieve vrouwen van 18-35 jaar in 2 groepen. Gedurende de 10 weken die het experiment duurde, smeerden de vrouwen elke avond 1 milliliter creme op de buitenkant van hun dijen. Bij de vrouwen in de placebogroep zaten er geen bioactieve stoffen in die creme, bij de vrouwen in de experimentele groep 10 milligram testosteron.

De onderzoekers gebruikten AndroFeme, een product van het Australische Lawley Pharmaceuticals. [lawleypharm.com.au] Het is eigenlijk bedoeld voor post-menopauzale vrouwen.

Resultaten
Bij de vrouwen die de testosteroncreme gebruikten, nam de testosteronspiegel toe met een factor 4.8. De vrouwen kregen daardoor nog geen testosteronspiegel die je verwacht bij mannen. Gezonde mannen hebben een testosteronspiegel van minstens 12 nanomol per liter.


Een likje testosteron maakt jonge vrouwen fitter, gespierder en behaarder


Een likje testosteron maakt jonge vrouwen fitter, gespierder en behaarder


Rechtsboven zie je dat testosteron geen effect had op de torque [zeg maar kracht] die de vrouwen bij een leg-extension konden ontwikkelen. Ze gingen ook niet hoger springen [linksboven].

Wat wel toenam door de testosteroncreme, was het aerobe uithoudingsvermogen van de vrouwen. Bij een test waarbij de vrouwen op een treadmill tegen een steeds hogere helling moesten rennen [linksonder], en een test waarbij de vrouwen zo hard moesten fietsen als ze maar konden [rechtsonder], vergrootte testosteron de time to exhaustion en de maximale snelheid.


Een likje testosteron maakt jonge vrouwen fitter, gespierder en behaarder


De totale spiermassa nam door de testosteroncreme toe met 2 procent. Toch werden de vrouwen niet zwaarder. Tegenover de toename van de spiermassa stond een ongeveer even grote afname van de vetmassa.

Bijwerkingen
In de testosterongroep kwamen veranderingen die het gevolgen zouden kunnen zijn van testosteron, zoals meer acne en meer lichaamshaar, drie keer vaker voor dan in de placebogroep. Meer dan 70 procent van de vrouwen in de testosterongroep rapporteerde die veranderingen.

Conclusie
"Our study supports a causal effect of testosterone on physical performance, as measured by running time to exhaustion, in young healthy women", schrijven de onderzoekers. "Thus the ergogenic effect of short term moderately increased testosterone concentration seemed to apply for aerobic performance only."

"Testosterone also promoted a leaner body composition with an increase in muscle mass although body weight was unchanged."

Bron:
Br J Sports Med. 2019 Oct 15. pii: bjsports-2018-100525. doi: 10.1136/bjsports-2018-100525. [Epub ahead of print].

Meer:
Testosteron-patch Intrinsa maakt vrouwen gespierder (23-6-2009)
Dagelijkse dosis van vijftig milligram DHEA is anabool voor vrouwen (14-6-2009)
Vrouw vermannelijkt door testosterongel van echtgenoot (4-12-2007)
Testosterongels geven vrouwen behaarde benen en lage stem (19-11-2007)


Testosteron is geen wondermiddel voor oudere mannen De geschiedenis van het gebruik van testosteron als anabool Testosteron toedienen met een gel is veiliger dan testosteron injecteren

Testosteron is geen wondermiddel voor oudere mannen
Poepie spul, dat testosteron. Stop het in een gel, laat oudere mannen het op hun huid smeren, en aanschouw het mirakel: de ingedutte heren verjongen. Ze worden fitter en hun seksleven bloeit op. Tenminste, dat is wat de populaire media ons doen geloven.

De geschiedenis van het gebruik van testosteron als anabool
Ergogenics reconstrueert het begin van een praktijk waarover de geschiedenisboeken zwijgen.

Testosteron toedienen met een gel is veiliger dan testosteron injecteren
Mannen die met zo min mogelijk risico synthetische testosteron willen gebruiken, kunnen beter testosteron in de vorm van een gel gebruiken dan dat ze testosteron injecteren.