Opgepoetst: 22-12-2022
Opgeladen: 27-12-2014
Opgeborgen in: Cortisolblokkers
Translation: Supplementation with galacto-oligosaccharides reduces cortisol levels (23-12-2022)

Supplement met galacto-oligosaccharides verlaagt aanmaak cortisol

Galacto-oligosaccharides zijn kleine en moeilijk verteerbare suikerketentjes die onder meer in uien en bonen zitten. Als je er 's ochtends een paar gram van inneemt, dan maakt je lichaam binnen enkele weken minder van het stresshormoon cortisol aan. Dat ontdekten psychologen van de University of Oxford. De onderzoekers gebruikten een supplement met galacto-oligosaccharides dat volgens de producent helpt tegen een opgeblazen gevoel en verstopping.


Supplement met galacto-oligosaccharides verlaagt aanmaak cortisolStudie
De onderzoekers gaven 15 proefpersonen gedurende 3 weken bij het ontbijt 5.5 gram galacto-oligosaccharides [GOS] [structuurformule hieronder]. De onderzoekers gebruikten het supplement Bimuno, een product van het Britse Clasado [clasado.com]. Clasado sponsorde het onderzoek waarmee we je nu lastigvallen.

Een andere groep van 15 proefpersonen kreeg maltodextrine bij wijze van placebo, en weer een andere groep van 15 proefpersonen kreeg een zakje met fructo-oligosaccharides [FOS].

Er waren dus 2 controlegroepen.


Supplement met galacto-oligosaccharides verlaagt aanmaak cortisolGOS en FOS
Galacto-oligosaccharides [GOS] zijn kleine ketentjes van 3-9 aan elkaar geplakte galactose-eenheden. De supplementenindustrie maakt galacto-oligosaccharides vaak van lactose, maar je vindt deze ketentjes ook in uien, artisjokken en bonen.

Fructo-oligosaccharides [FOS] zijn kleine ketentjes van 3-9 fructose-eenheden. Ze zitten in bijna alle soorten groenten en fruit.

Zowel fructo-oligosaccharides als galacto-oligosaccharides zijn prebiotica. Het lichaam zelf kan ze moeilijk verteren, maar in de darm fungeren ze als een voedingsbodem voor gezonde bacteriën, de probiotica. Probiotica zetten prebiotica om in stoffen die het lichaam weer wel kan opnemen.


Supplement met galacto-oligosaccharides verlaagt aanmaak cortisolResultaten
Vlak voor en vlak na de drie weken van suppletie bepaalden de onderzoekers de concentratie cortisol in het speeksel van hun proefpersonen in het eerste uur dat die proefpersonen wakker waren. 's Ochtends is de aanmaak van cortisol op zijn hoogst. Je ziet hieronder dat de galacto-oligosaccharides de concentratie cortisol verlaagde ten opzichte van de placebogroep.

Suppletie met fructo-oligosaccharides had net zoveel effect op het cortisol als maltodetrine.


Supplement met galacto-oligosaccharides verlaagt aanmaak cortisol


Supplement met galacto-oligosaccharides verlaagt aanmaak cortisol


Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat galacto-oligosaccharides de groei van goedaardige organismen in de darm stimuleren. Een gezondere darmflora zou vervolgens via de nervus vagus kunnen inwerken op de hersenen, en daar de afgifte van hormonen verminderen die de bijnier cortisol laten produceren.

Bron:
Psychopharmacology (Berl). 2015 May;232(10):1793-801.

Meer:
Minder angst en cortisol tijdens stress dankzij ashwagandha (23-1-2022)
MSM voor sporters | MSM is een cortisolblokker (8-6-2020)
Minder natrium betekent minder cortisol (11-11-2018)
Tai Chi als levensstijl: minder cortisol, meer DHEA (10-10-2017)


Magnesium verlaagt cortisolspiegel Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel Sporters die genoeg drinken maken minder cortisol aan

Magnesium verlaagt cortisolspiegel
Als je ervoor zorgt dat je meer magnesium binnenkrijgt, kun je de concentratie van anabole hormonen als IGF-1 en testosteron verhogen. Maar daar houden de hormonale positieve effecten van magnesium niet op.

Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel
Last van stress? Ga de natuur in. Hoe langer je verblijft in een natuurlijke en groene omgeving, hoe verder je cortisolspiegel zakt.

Sporters die genoeg drinken maken minder cortisol aan
Voetballers die voldoende drinken voor een training of wedstrijd, maken na die wedstrijd minder van het spierslopende stresshormoon cortisol aan dan voetballers die net een beetje te weinig drinken.