27.12.2014

Supplement met galacto-oligosaccharides verlaagt aanmaak cortisol

Galacto-oligosaccharides zijn kleine en moeilijk verteerbare suikerketentjes die onder meer in uien en bonen zitten. Als je er 's ochtends een paar gram van inneemt, dan maakt je lichaam binnen enkele weken minder van het stresshormoon cortisol aan. Dat ontdekten psychologen van de University of Oxford. De onderzoekers gebruikten een supplement met galacto-oligosaccharides dat volgens de producent helpt tegen een opgeblazen gevoel en verstopping.

Studie

De onderzoekers gaven 15 proefpersonen gedurende 3 weken bij het ontbijt 5.5 gram galacto-oligosaccharides [GOS] [structuurformule hieronder]. De onderzoekers gebruikten het supplement Bimuno, een product van het Britse Clasado [clasado.com]. Clasado sponsorde het onderzoek.


Supplement met galacto-oligosaccharides verlaagt aanmaak cortisolSupplement met galacto-oligosaccharides verlaagt aanmaak cortisol
Een andere groep van 15 proefpersonen kreeg maltodextrine bij wijze van placebo, en weer een andere groep van 15 proefpersonen kreeg een zakje met fructo-oligosaccharides [FOS].

GOS en FOS
Galacto-oligosaccharides of GOS zijn kleine ketentjes van 3-9 aan elkaar geplakte galactose-eenheden. De supplementenindustrie maakt ze vaak van lactose, maar je vindt GOS ook in uien, artisjokken en bonen.

FOS of fructo-oligosaccharides zijn kleine ketentjes van 3-9 fructose-eenheden. Ze zitten in bijna alle soorten groenten en fruit.

Zowel FOS als GOS zijn prebiotica. Het lichaam zelf kan ze moeilijk verteren, maar in de darm fungeren ze als een voedingsbodem voor gezonde bacteriën.

Resultaten
Vlak voor en vlak na de drie weken van suppletie bepaalden de onderzoekers de concentratie cortisol in het speeksel van hun proefpersonen in het eerste uur dat die proefpersonen wakker waren. 's Ochtends is de aanmaak van cortisol op zijn hoogst. Je ziet hieronder dat de galacto-oligosaccharides de concentratie cortisol verlaagde ten opzichte van de placebogroep.

Suppletie met FOS had net zoveel effect op het cortisol als het placebo.


Supplement met galacto-oligosaccharides verlaagt aanmaak cortisol


Supplement met galacto-oligosaccharides verlaagt aanmaak cortisolMechanisme
De onderzoekers vermoeden dat galacto-oligosaccharides de groei van goedaardige organismen in de darm stimuleren. Een gezondere darmflora zou vervolgens via de nervus vagus kunnen inwerken op de hersenen, en daar de afgifte van hormonen verminderen die de bijnier cortisol laten produceren.

Bron:
Psychopharmacology (Berl). 2014 Dec 3. [Epub ahead of print].

Meer:
Handjevol gojibessen beschermt testosteron en seksualiteit tegen stress (30-5-2014)
Combinatie van L-lysine en L-arginine vermindert stress en verlaagt cortisolspiegel (3-2-2014)
Oleuropein verhoogt testosteronspiegel, verlaagt afgifte cortisol, stimuleert anabolisme (6-11-2013)