Opgeladen: 11-11-2018
Opgeborgen in: Cortisolspiegel verlagen
Translation: Lowering your sodium intake means lowering your cortisol level (12-11-2018)

Minder natrium betekent minder cortisol

Minder natrium betekent minder cortisol
Een dieet met minder natrium dan we gewoon zijn verbetert het humeur, maakt een beetje slanker en zou, als je de dierstudies mag geloven, ook wel eens bevorderlijk kunnen zijn voor de spiergroei. Australische onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Deakin, hebben misschien achterhaald hoe dat kan. Hoe meer natrium we consumeren, hoe meer cortisol maakt ons lichaam aan.

Teveel natrium
Dagelijks hebben we ongeveer 4 gram zout (de belangrijkste bron van natrium) nodig. Voedingswetenschappers adviseren om de dagelijkse inname van zout niet verder te laten stijgen dan 6 gram per dag, maar de meesten van ons zitten daar, vooral dankzij de inname van kant-en-klare voedingsmiddelen, ver boven. Een te hoge zoutinname verhoogt volgens studies de kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, botontkalking en maagkanker.

Studie
De onderzoekers vingen gedurende een etmaal de urine op die 120 schoolkinderen van 5-12 jaar en hun 100 moeders produceerden. In die urine bepaalden ze onder meer de concentratie natrium en die van vrij cortisol.

Resultaten
Bij zowel de kinderen als hun moeders vonden de onderzoekers een verband tussen cortisol en natrium. Hoe hoger de concentratie natrium in hun urine, hoe hoger de concentratie van het ongebonden cortisol.


Minder natrium betekent minder cortisol


Minder natrium betekent minder cortisol


Conclusie
"In conclusion, in a population of schoolchildren and their mothers, this study has shown that high sodium [...] intake is associated with increased production of cortisol", schrijven de onderzoekers.

"The negative health implications of elevated cortisol exposure are well documented."

"Future research should include metabolic studies to investigate mechanisms that might be involved and the effect of sodium reduction on cortisol levels in these target populations."

Bron:
Br J Nutr. 2018 Oct 30:1-22. doi: 10.1017/S0007114518003148. [Epub ahead of print].

Meer:
Sporters die genoeg drinken maken minder cortisol aan (26-10-2018)
Meer groeihormoon en IGF-1, minder cortisol en kilo's minder lichaamsvet dankzij een extract van groene thee (9-6-2018)
Tai Chi als leefstijl: minder cortisol, meer DHEA (10-10-2017)


Teveel cortisol in je lichaam? Misschien helpt vitamine E

Granaatappel vermindert cortisol met een derde

Twee weken extra vitamine D: fitter, minder snel vermoeid, een lagere bloeddruk en minder cortisol

Teveel cortisol in je lichaam? Misschien helpt vitamine E
Volgens deze Japanse dierstudie en cijfers van RIVM lopen er een heleboel Nederlanders rond die op een eenvoudige manier hun cortisolspiegel kunnen verlagen. Ze hoeveel alleen maar hun inname van vitamine E te verhogen.

Granaatappel vermindert cortisol met een derde
Granaatappel verlaagt de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het lichaam. Daardoor neemt de gevoeligheid voor insuline toe en zakt de bloeddruk.

Twee weken extra vitamine D: fitter, minder snel vermoeid, een lagere bloeddruk en minder cortisol
Geef een groep gezonde mensen twee weken lang elke dag 50 microgram vitamine D3, en hun uithoudingsvermogen neemt significant toe. Hun bloeddruk wordt lager en de concentratie cortisol in hun lichaam neemt af.