25.05.2014

Stoppen met roken vaker succesvol door krachttraining

Stoppen met roken vaker succesvol door krachttraining
Mensen die stoppen met roken slagen vaker als ze tegelijkertijd beginnen met krachttrainen. Volgens onderzoekers van Brown University in de VS voorkomt krachttraining ook de toename van het lichaamsvet, waarmee ex-rokers vaak te maken krijgen.

Bewegen & stoppen met roken
Volgens een handjevol studies maakt lichaamsbeweging het stoppen met roken makkelijker. De ontwenningsverschijnselen, het verlangen naar een sigaret, de depressieve stemming en de toename van het gewicht worden minder als ex-rokers meer gaan bewegen.

Je zou dus verwachten dat de bewegingsvorm die het meeste vraagt van het lichaam - krachttraining - nog nuttiger is voor ex-rokers dan andere bewegingsvormen, maar wetenschappelijk onderzoek daarnaar was er niet. Daarom zorgde Joseph Ciccolo van Alpert Medical School of Brown University ervoor dat er zo'n onderzoek kwam.

Studie
De studie die Ciccolo publiceerde in Nicotine & Tobacco Research is klein. Het is een pilot study. Ciccolo liet 25 rokers van 18-65 jaar stoppen, gaf ze voorlichting en nicotinepleisters - en liet de helft van hen 2 keer per week een uur aan krachttraining doen.

Elke sessie bestond uit een full body workout van 10 oefeningen. Aanvankelijk deden de proefpersonen per oefeningen slechts 1 set van 10 reps, maar na 3 weken werden dat 2 sets. De proefpersonen verhoogden hun gewichten als ze merkten dat ze meer dan 10 reps uit hun sets konden persen.

Resultaten
Toen de 3 maanden voorbij waren stopten de krachttraining, maar Ciccolo volgde de proefpersonen nog 3 maanden. Hij ontdekte dat de krachttraining de kans op het stoppen met roken verdubbelde.

Na 6 maanden had 16 procent van de proefpersonen die aan krachttraining hadden gedaan geen enkele sigaret gerookt. In de controlegroep was dat de helft.


Stoppen met roken vaker succesvol door krachttraining


De krachttraining voorkwam bovendien dat de proefpersonen dikker werden. Na de 3 maanden waren de ex-rokers zelfs een halve kilo vetmassa kwijtgeraakt.


Stoppen met roken vaker succesvol door krachttraining


Conclusie
"Cigarette smoking kills more than a thousand Americans every day, and while the large majority of smokers want to quit, less than five percent are able to do it without help", zegt Ciccolo in een persbericht. [sciencedaily.com] "We need any new tools that can help smokers successfully quit and it appears resistance training could potentially be an effective strategy."

"Adequately powered trials of resistance training for smoking cessation, including comparisons to other types of physical activity (e.g. aerobic exercise) and cost-effectiveness analyses are now required", schrijft Ciccolo in zijn artikel.

Het onderzoek is betaald door het Amerikaanse National Cancer Institute.

Bron:
Nicotine Tob Res. 2011 Aug;13(8):756-60.

Meer:
Gebruik je maandelijkse cyclus en stop met roken (31-12-2012)
Krachttraining beschermt rokershart maar een beetje (30-9-2008)