Opgeladen: 18-5-2022
Opgeborgen in: Plantenextracten, Hart & bloedvaten
Translation: Celery seed extract lowers blood pressure (and does much more) (19-5-2022)

Selleriezaad verlaagt bloeddruk (en doet nog veel meer)

Extract van selleriezaad kan zorgen voor een forse verlaging van de bloeddruk, plus een verbetering van de cholesterolspiegel en de gevoeligheid voor insuline. Dat rapporteren onderzoekers uit Iran in Inflammopharmacology. En de bijwerkingen? De Iraniërs vonden er een paar, maar die waren allemaal positief.


Selleriezaad verlaagt bloeddruk (en doet nog veel meer)Studie
Onderzoekers van Mashhad University in Iran gaven 51 mensen met een hoge bloeddruk [medische term: hypertensie] van 20-70 jaar gedurende 4 weken elke dag een placebo of capsules met een extract van selleriezaad. De meeste proefpersonen gebruikten al medicijnen zoals ACE-remmers, bètablokkers of diuretica.

Bij een andere gelegenheid herhaalden de onderzoekers het experiment, maar gaven de proefpersonen die eerst een extract hadden gekregen een placebo, terwijl de aanvankelijke placebogebruikers een extract kregen.


Selleriezaad verlaagt bloeddruk (en doet nog veel meer)De Iraniërs gebruikten een extract op alcoholbasis. Dagelijks slikten de proefpersonen daarvan 1.34 gram. Die hoeveelheid zat in 4 capsules. Twee daarvan slikten de proefpersonen vlak voor het ontbijt, en twee daarvan slikten ze vlak voor het avondeten.

De meest interessante bioactieve stof in selleriezaaad is volgens de onderzoekers 3-n-butylphthalide. Een gram extract leverde 15.23 milligram van die stof. Dagelijks consumeerden de proefpersonen dus 20.4 milligram 3-n-butylphthalide.

Resultaten
Tijdens suppletie met selleriezaadextract zakte de systolische bloeddruk met ongeveer elf punten, de diastolische bloeddruk met ongeveer 7 punten.

De tabellen hieronder zijn vereenvoudigd. Klik er op voor een integrale versie.


Selleriezaad verlaagt bloeddruk (en doet nog veel meer)Selleriezaad verlaagt bloeddruk (en doet nog veel meer)De cholesterol- en insulinehuishouding verbeterde door suppletie. De nuchtere glucosespiegel zakte met ongeveer tien punten, de LDL-spiegel met zeven punten.

De Iraniërs vroegen zich af of toediening van selleriezaadextract aan mensen met hypertensie die ook al medicijnen slikken risico's met zich mee zou brengen voor de nieren en de lever. Dat was niet het geval. De concentratie van de leverenzymen als SGPT en SGOT, en merkers van nierschade als creatinine zakte juist tijdens suppletie met het extract.

Opmerkelijk waren ook de antwoorden op vragen naar mogelijke bijwerkingen die de proefpersonen zelf ervoeren. Een aantal proefpersonen gaf aan beter te slapen, en zicht overdag meer ontspannen en wakker te voelen tijdens suppletie.


Selleriezaad verlaagt bloeddruk (en doet nog veel meer)Conclusie
"According to the promising results of this clinical trial, celery seed extract can be considered a safe supplement for hypertensive patients", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Inflammopharmacology. 2022 May 10. doi: 10.1007/s10787-022-00986-0. Online ahead of print.

Meer:
Polyacetyleen, de onbekende kankerremmer in wortel en sellerie (29-3-2020)
Sellerie, de groente van de lust (28-3-2020)
Luteoline, het antioestrogeen in sellerie (2-7-2013)


Bloeddrukverlaging door beweging vergelijkbaar met verlaging door medicatie

Een paar tabs spirulina per dag verlagen je bloeddruk met 4 tot 5 punten

Hoge bloeddruk? Bietensap helpt

Bloeddrukverlaging door beweging vergelijkbaar met verlaging door medicatie
Als je een hoge bloeddruk hebt, is het effect van lichaamsbeweging net zo groot als het effect van bloeddrukverlagende medicatie.

Een paar tabs spirulina per dag verlagen je bloeddruk met 4 tot 5 punten
Suppletie met de microalg spirulina kan zowel de boven- als de onderdruk met ruim 4 punten verlagen.

Hoge bloeddruk? Bietensap helpt
Met elke 2 punten [een punt is 1 mm Hg] dat je bloeddruk stijgt neemt je kans op een dodelijke hartaanval of beroerte met respectievelijk 7 tot 10 procent.