Opgeladen: 28-3-2020
Opgeborgen in: Aantrekkelijkheid, Psychologie
Translation: Celery, the vegetable of lust? (29-3-2020)

Sellerie, de groente van de lust

Sellerie, de groente van de lust
Volgens duizenden websites worden mannen aantrekkelijker voor vrouwen als ze sellerie eten. In sellerie zitten stoffen, die via de huid vrijkomen en op een subtiele wijze de psychologie van vrouwen veranderen. Het klinkt uiterst onwaarschijnlijk, maar volkomen onzinnig is het niet.

Feromonen
Volgens de bewuste websites bevat sellerie, net als truffels, hormoonachtige stoffen die chemici feromonen noemen. Dat zijn metabolieten van hormonen als DHEA, androsteendion, testosteron en DHT die ontstaan in het lichaam, vrijkomen via de huid en vervolgens verdampen. Bij nogal wat dieren spelen feromonen een prominente rol bij reproductief gedrag, en volgens tientallen studies zijn ook mensen er gevoelig voor.


Sellerie, de groente van de lust


Varkenshouders gebruiken sprays met het feromoon androstenon om onder hun have de bereidheid te vergroten om kleine varkentjes te maken. Slimme ondernemers stoppen datzelfde androstenon in producten voor mannen die zich zorgen maken over hun kansen op de relatiemarkt.

In het lichaam ontstaan feromonen door metabolisering van steroidmoleculen. Hoe precies, dat zie je hieronder. Klik op de figuur voor een grotere versie.


Sellerie, de groente van de lust


Schimmels en planten
Sommige organismen die geen testosteron of estradiol aanmaken, maken toch androstenon of metabolieten daarvan aan. Truffels bijvoorbeeld.

In een gram truffel zit volgens onderzoek uit de vorige eeuw 40-60 nanogram 3-alfa-androstenol. [Experientia (1981) volume 37, pages 1178-9.]

Een traditionele manier om truffels, die groeien onder de grond, op te sporen is dan ook om ze te laten zoeken door varkens met een bovengemeen grote interesse in het maken van kleine varkentjes. Recent zijn veel truffelzoekers echter overgestapt op getrainde honden. Varkens eten de truffels liever zelf op dan ze aan mensen te geven.

Aan het einde van de jaren zeventig van de vorige eeuw vonden Duitse biochemici, verbonden aan de Technische Universität München, zowel androstenon als zijn actieve metaboliet 3-alfa-androstenol in sellerie en pastinaak. Pastinaak is een halfvergeten groente die verwant is aan de wortel, en die sinds een paar jaar weer in de supermarkten ligt.


Sellerie, de groente van de lust


De hoeveelheid feromoon in de groenten is echter gering, aldus de Duitsers. "Concentrations are in the range of 8 nanograms/gram plant", schrijven ze. In humane experimenten gebruiken onderzoekers echter doses van tientallen tot honderden microgrammen.

1000 nanogram = 1 microgram.

Zo verschrikkelijk groot zal het effect van sellerie niet zijn...

Bron:
Experientia. 1979;35(12):1674-75.

Meer:
Alleen jonge vrouwen vallen voor feromonen (13-8-2008)
Het bewijs: vrouwen reageren op feromonen in mannenzweet (22-7-2007)


Slaaptekort veroorzaakt 'sociale lepra' Roken maakt je onaantrekkelijker Man onder stress prefereert volle vrouw

Slaaptekort veroorzaakt 'sociale lepra'
Amerikaanse psychologen ontdekten dat mensen met een slaaptekort liever niet in de nabijheid van andere mensen komen, en zichzelf eenzaam voelen. En bovendien gaan mensen zonder slaaptekort contact met onuitgeslapen individuen liever uit de weg.

Roken maakt je onaantrekkelijker
Als je al wat jaartjes rookt, dan kunnen de meeste mensen dat zien aan je gezicht. En bovendien vinden ze je dan minder aantrekkelijk dan ze zouden hebben gedaan als je niet had gerookt.

Man onder stress prefereert volle vrouw
Zet mannen een kwartier onder een beetje psychologische stress, en ze vallen ineens op een molliger type vrouw.