Opgeladen: 14-5-2024
Opgeborgen in: Psychoses, Ketodieet, Depressie
Translation: Keto diet makes psychiatric patients physically and mentally healthier (15-5-2024)

Ketodieet maakt psychiatrisch patiënt fysiek en mentaal gezonder

Psychiatrisch patiënten die zijn gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis of schizofrenie worden gezonder door een koolhydraatarm dieet - in zowel mentaal als fysiek opzicht.


Ketodieet maakt psychiatrisch patient fysiek en mentaal gezonder


Studie
Psychiaters van de universiteit van Stanford recruteerden 23 volwassenen proefpersonen met langdurige ernstige psychiatrische problemen. De meesten van hen hadden een bipolaire stoornis, anderen waren gediagnosticeerd met schizofrenie. Gedurende 4 maanden kregen de propefpersonen een voeding die voor 10, 30 en 60 energie-procent uit respectievelijk koolhydraten, eiwitten en vetten bestond.

De proefpersonen gebruikten medicijnen als antipsychotica en antidepressiva. Deze medicijnen hebben serieuze metabole en cardiovasculaire bijwerkingen. Gebruikers zijn vaker dan niet-gebruikers obees en hebben een verhoogde kans op ziekten als diabetes type-2 en hart- en vaatziekten.

De onderzoekers vermoeden dat een koolhydraatarm dieet niet alleen de kans op deze bijwerkingen kan reduceren, maar ook psychiatrische afwijkingen kan verminderen.


Ketodieet maakt psychiatrisch patient fysiek en mentaal gezonder


Resultaten
Na de omschakeling op het koolhydraatarme dieet verminderden de scores voor depressie, angst en mentale ziekte in het algemeen met respectievelijk 33, 9 en 31 procent. De scores voor kwaliteit van leven en slaap verbeterden met respectievelijk 17 en 19 procent.

De verbeteringen in de adherence-groep die zich goed aan het ketodieet kon houden, waren nog beter. Dat vertelt de tabel hieronder.

De onderzoekers bepaalden de concentratie ketonen in het bloed van de proefpersonen. Aan aan de hand daarvan konden ze zien wie bij de adherence-groep behoorde en wie niet.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Ketodieet maakt psychiatrisch patient fysiek en mentaal gezonder


Ketodieet maakt psychiatrisch patient fysiek en mentaal gezonder


Na de overstap op een koolhydraatarm dieet werden de proefpersonen niet alleen mentaal, maar ook fysiek gezonder. Dat was zeker het geval in de adherence-groep. Hun vetmassa en middelomvang verminderden, hun gevoeligheid voor insuline nam toe en de concentratie triglyceriden in hun bloed nam af.

Conclusie
"For the field of psychiatry, these findings open opportunities for further research into the relationship between mental health and metabolic health", resumeren de onderzoekers.

"Mental health and physical health are interconnected, and addressing metabolic issues can complement psychiatric treatment to enhance overall well-being. Understanding the mechanisms and potential synergies between psychiatric treatment and metabolic improvements can also inform the development of more effective interventions."

"The observed improvements in metabolic health among individuals with serious mental illness highlight the potential for a more comprehensive and integrated approach to psychiatric care."

Bron:
Psychiatry Res. 2024 May:335:115866.

Meer:
Sulforaphane, een antipsychoticum uit broccoli? (18-5-2019)
Dieet met veel omega-6-vetzuren werkt psychoses in de hand (16-5-2016)
Krachttraining is een medicijn tegen schizofrenie (10-10-2015)
Zeven jaar na toediening beschermt visolie nog steeds tegen psychoses (20-8-2015)


Inositol verlicht ernstige depressie Zinksuppletie versus depressie Gekmakend zinktekort

Inositol verlicht ernstige depressie
De proefpersonen hadden een bipolaire stoornis.

Zinksuppletie versus depressie
Bij mensen met depressieve symptomen kan zinksuppletie de concentratie BDNF in het bloed verhogen.

Gekmakend zinktekort
Psychiatrische patiënten hebben opvallend vaak een tekort aan zink.