Opgeladen: 18-5-2019
Opgeborgen in: Sulforaphane, Cerebrogenics, Psychoses
Translation: Sulforaphane, an antipsychotic from broccoli (19-5-2019)

Sulforaphane, een antipsychoticum uit broccoli?

Sulforaphane, een antipsychoticum uit broccoli?
In broccoli, spruitjes, bloemkool en andere koolgroenten zit sulforaphane. Die stof activeert in cellen de aanmaak van ontgiftende eiwitjes als glutathione. Op die manier kan sulforaphane misschien psychoses helpen voorkomen of bestrijden, hopen moleculaire psychiaters van Johns Hopkins University in de VS. Maar is de dosis die daarvoor nodig is niet te hoog?

Glutathion, glutamaat & psychoses
In januari 2019 publiceerden de onderzoekers een studie waarin ze via magnetic resonance spectroscopy de hersenen onderzochten van 81 mensen die waren opgenomen in een ziekenhuis nadat ze een psychose hadden gekregen, en 91 gezonde proefpersonen. [JAMA Psychiatry. 2019;76(3):314-23.] In die studie bleek onder meer er bij de psychotici in kritieke delen van hun hersenen minder glutamaat en minder glutathion aanwezig was.

In cellen fungeert het peptide glutathion onder meer als een opslagtank voor glutamaat. Hoe dat verband eruit ziet, vertelt de figuur hieronder.


Sulforaphane, een antipsychoticum uit broccoli?


Sulforaphane, een antipsychoticum uit broccoli?


In een andere studie blokkeerden de onderzoekers met een farmacologisch middel de omzetting van glutamaat in glutathion in hersencellen. [Proc Natl Acad Sci U S A. 2019 Feb 12;116(7):2701-6.] Het evenwicht tussen glutamaat en glutathion verschoof daardoor in de richting van glutamaat.

De hoeveelheid glutamaat in de hersencellen nam daardoor toe, en als gevolg daarvan gaven de hersencellen elkaar sneller, meer en sterkere electrische prikkels door. Het effect had wel iets weg van wat er tijdens een psychose in de hersenen gebeurt.

In diezelfde reageerbuisstudie stimuleerden de onderzoekers de omzetting van glutamaat in glutathione door hersencellen bloot te stellen aan sulforaphane [figuur hieronder]. Sulforaphane is een bioactieve stof in koolgroenten die het enzym glutamate cysteine ligase [GLCL] activeert. Dat enzym plakt glutamaat vast in het glutathionmolecuul. Daardoor werden de hersencellen juist rustiger.


Sulforaphane, een antipsychoticum uit broccoli?


"We are thinking of glutathione as glutamate stored in a gas tank", zegt psychiater en eerste auteur Thomas Sedlak in een persbericht. [sciencedaily.com May 8, 2019] "If you have a bigger gas tank, you have more leeway on how far you can drive, but as soon as you take the gas out of the tank it's burned up quickly. We can think of those with schizophrenia as having a smaller gas tank."

Sulforaphane als antipsychoticum?
Leuk natuurlijk. Maar kun je de activiteit van hersencellen veranderen als je sulforaphane aan mensen geeft? Het begin van een antwoord op die vraag geven de onderzoekers in een studie die in 2018 verscheen in Molecular Neuropsychiatry. [Mol Neuropsychiatry. 2018 May;3(4):214-22.]

In dat onderzoek gaven Sedlak en zijn medewerkers 9 gezonde proefpersonen gedurende een week elke dag 2 capsules met elk 100 micromol sulforaphane. Daardoor nam in bloedcellen de concentratie glutathion inderdaad significant toe.


Sulforaphane, een antipsychoticum uit broccoli?


Sulforaphane, een antipsychoticum uit broccoli?


Ook in de hersenen steeg volgens magnetic resonance spectroscopy de concentratie glutathion, maar die trend was niet significant. De figuur hierboven heeft betrekking op de concentratie glutathion in de thalamus.

Desondanks zijn de onderzoekers hoopvol. Als ze meer dan 9 proefpersonen hadden gebruikt, waren de effecten op de concentratie glutathion welllicht wel significant geweest, schrijven ze.

Conclusie
"It's possible that future studies could show sulforaphane to be a safe supplement to give people at risk of developing schizophrenia as a way to prevent, delay or blunt the onset of symptoms", zegt onderzoeksleider Akira Sawa in een persbericht. [sciencedaily.com May 8, 2019]

"For people predisposed to heart disease, we know that changes in diet and exercise can help stave off the disease, but there isn't anything like that for severe mental disorders yet", vult eerste auteur Thomas Sedlak aan. "We are hoping that we will one day make some mental illness preventable to a certain extent."

Toch even zeuren
De onderzoekers weten niet zeker of sulforaphane ook daadwerkelijk psychoses tegengaat. Dat hebben ze nog niet onderzocht. Maar dat is niet de reden waarom we ons genoodzaakt voelen om een zeurderige kanttekening te plaatsen.

De dagelijkse dosering van 200 micromol sulforaphane die de onderzoekers aan hun proefpersonen gaven komt neer op 35.5 milligram per dag. Dat is veel.

Een capsule van een willekeurig zwaargedoseerd supplement met sulforaphane bevat meestal enkele honderden microgrammen van het goedje. Het suppletieschema van de onderzoekers komt neer op anderhalf potje van zo'n supplement per dag.

Bron:
Mol Neuropsychiatry. 2018 May;3(4):214-22.

Meer:
Supplement met sulforaphane verzacht autisme (5-12-2014)
Sulforaphane, een natuurlijk antikatabool (4-12-2012)


Prostaatkanker overleven dankzij koolgroenten

Broccoli, bloemkool & bodybuilders

Broccolidieet voor meer spiercellen

Prostaatkanker overleven dankzij koolgroenten
Volgens dit onderzoek halveren mannen met prostaatkanker die bijna elke dag koolgroenten eten de snelheid waarmee hun ziekte zich ontwikkelt.

Broccoli, bloemkool & bodybuilders
Bodybuilders, powerlifters en andere krachtsporters bouwen misschien meer spieren op als ze elke dag een portie koolgroenten binnenkrijgen. Dankzij sulforaphane.

Broccolidieet voor meer spiercellen
Volgens dit onderzoek stimuleren koolgroenten de ontwikkeling van mesenchymal stem cells.