18.04.2011

Broccolidieet voor meer spiercellen

Krachtsporters bouwen misschien meer spierweefsel op als ze dagelijks koolgroenten zoals broccoli, spruitjes of rode kool eten. Die wilde speculatie baseren wij op een studie van moleculaire biologen van de Second University of Naples die binnenkort verschijnt in Age. Volgens dat onderzoek stimuleren koolgroenten de ontwikkeling van mesenchymal stem cells.

Broccolidieet voor meer spiercellen
Spierweefsel wordt op twee manieren groter door krachttraining: 1. de bestaande cellen in de spiervezels groeien, en 2. het aantal spiercellen in de spiervezels neemt toe. Dat laatste heet ook wel hyperplasia: de training laat stamcellen in de spiervezels zich ontwikkelen tot volwaardige spiercellen. Een hormoon als IGF-1, maar ook supplementen als NO-donoren, versterken dat proces.

Een deel van de stamcellen in spierweefsel komt van andere weefsels. Dan moet je denken aan stamcellen die eigenlijk zijn bedoeld voor de aanmaak van bloedvaten, maar ook aan mesenchymal stem cells. Dat zijn stamcellen uit het beenmerg.

Terwijl artsen bestuderen of ze onherstelbaar beschadigde organen door injectie met stamcellen weer kunnen oplappen, maken supplementenbedrijven preparaten die stamcellen prikkelen om weefsels te verjongen. Zo'n supplement is bijvoorbeeld StemEnhance. Daarin zit een extract van de blauwe alg Aphanizomenon flos-aquae, dat stamcellen uit het beenmerg losweekt en in het lichaam laat circuleren. Hetzelfde extract zit ook in Olimpiq StemXCell.

Sommige wetenschappers zijn niet helemaal gerust op Aphanizomenon flos-aquae. Ze vrezen dat het extract de uitzaaiing van kankercellen stimuleert. De makers van Olimpiq StemXCell lijken die vrees serieus te nemen. Ze hebben kankerremmers aan hun product toegevoegd.

Een alternatief voor die stamcelsupplementen ligt misschien gewoon bij de groentenafdeling in je buursuper. In alle verse Brassicagroenten - witte, groene, rode en Chinese kool, spruitjes, tuinkers, broccoli en bloemkool - zitten glucosinolaten als glucoraphanin. Door een enzym - myrosinase - dat vrijkomt als je die groenten snijdt, niet te lang kookt of kauwt, zetten die glucosinaten om in sulforaphane.


Broccolidieet voor meer spiercellen


Een dieet met een beetje sulforaphane activeert de aanmaak van het ontgiftende enzym glutathion [GSH] en beschermt daardoor tegen kankertypes als darmkanker. Dat komt omdat sulforaphane zich vastmaakt aan glutathione en zo cellen prikkelt om nog meer glutathion te maken. Teveel sulforaphane berooft het lichaam echter van zijn ontgiftend vermogen.

De onderzoekers ontdekten dat lage concentraties sulforaphane [SFN] van 1 en 0.25 micromol - die je vindt in het lichaam van iemand die kool heeft gegeten - de ontwikkeling van mesenchymal stem cells stimuleert. De grafiek hieronder vertelt hoeveel tetrazolium salt de stamcellen omzetten in formazan. De cellen maken meer van dat enzym aan als ze toenemen in aantal.


Broccolidieet voor meer spiercellen


Broccolidieet voor meer spiercellen


De tabel hierboven vertelt hoeveel bromodeoxyuridine [BrdU] de stamcellen opnemen. BrdU is een gemerkt bouwsteentje van erfelijk materiaal. Hoe meer BrdU de stamcellen opnemen, des te vaker hebben ze zich gedeeld.

De lage concentraties sulforaphane zorgden niet alleen voor meer nieuwe stamcellen, ze zorgen er ook voor dat de bestaande stamcellen langer leven. Ze remmen apoptosis of celdood. Je ziet hieronder meteen waarom hooggedoseerde sulforaphanesupplementen waarschijnlijk niet goed uitpakken.


Broccolidieet voor meer spiercellen


"Low intake of R-SFN, as can be obtained by eating Brassica vegetables, may be beneficial for health because it seems to have protective effects on stem cells", concluderen de Italianen.

Wijzelf, niet gehinderd door teveel kennis van zaken, doen daar nog een schepje bovenop. Een dieet met Brassicagroenten zorgt er misschien voor dat spierweefsels van krachtsporters meer stamcellen tot hun beschikking hebben en dus beter kunnen herstellen en groeien. Mocht je gaan experimenteren, neem dan geen koolgroenten uit zakjes en potjes. Daarin zit maar een fractie van de hoeveelheid glucosinolaten die je vindt in verse kool.

Bron:
Age (Dordr). 2012 Apr;34(2):281-93.