Opgeladen: 25-8-2016
Opgeborgen in: Psychologie, Adoniscomplex
Translation: Strange guys, those bodybuilders (9-12-2016)

Rare jongens, die bodybuilders

Bodybuilders zijn toch heus een ander type mensen dan mannen en vrouwen die om andere redenen met gewichten trainen. Ze zijn onzekerder over hun lichaam, gebruiken vaker legale en illegale middelen, zijn vaker verslaafd aan training en zijn vaker op dieet. Dat concluderen Australische sportwetenschappers, verbonden aan de universiteit van Sydney, in de grootste studie op dit gebied tot nu toe.

Studie
Het onderzoek, dat binnenkort verschijnt in Sports Medicine, is een metastudie. De onderzoekers veegden de data uit 31 eerder verschenen onderzoeken bij elkaar, en analyseerden die opnieuw. De Australiërs konden de hand leggen op de gegevens van 1895 bodybuilders en 3523 mannen en vrouwen die trainden met gewichten en weerstandmachines zonder dat ze daarbij een bodybuildingfysiek ambieerden.

In de verzamelde studies ondervroegen de studiedeelnemers aan de hand van vragenlijsten die muscle dymorphia opspoorden. Psychologen noemen muscle dymorphia ook wel Adoniscomplex of biggarexia.

Sommige experts vinden het overdreven om muscle dymorphia te bestempelen als een psychische ziekte. Maar volgens een groep psychiaters en psychologen is muscle dymorphia een heuse psychiatrische afwijking, die wordt gekenmerkt door dwangmatig trainen, middelengebruik en een ziekelijk verlangen naar alsmaar meer spiermassa.

Resultaten
Bodybuilders waren vaker op dieet dan mensen die met andere motieven aan krachttraining deden, vertelt de eerste figuur hieronder. De tweede figuur vertelt dat bodybuilders vaker supplementen gebruikten dan andere krachtsporters.


bodybuilders, krachttraining, spieren, supplementen, dieet, muscle, dysmorphia, adoniscomplex, biggarexia


bodybuilders, krachttraining, spieren, supplementen, dieet, muscle, dysmorphia, adoniscomplex, biggarexiaBodybuilder gebruikten vaker farmacologische middelen dan niet-bodybuilders, zie je hieronder.


bodybuilders, krachttraining, spieren, supplementen, dieet, muscle, dysmorphia, adoniscomplex, biggarexia


bodybuilders, krachttraining, spieren, supplementen, dieet, muscle, dysmorphia, adoniscomplex, biggarexiaDe figuur hierboven laat zien dat bodybuilders vaker dan andere krachtsporters exercise dependent waren. Ze voelden zich niet goed als ze niet konden trainen, konden zonder hun workouts niet goed functioneren, of trainden ook als ze dat - bijvoorbeeld door ziekte of een blessure - beter niet konden doen.

De bodybuilders waren, vaker dan de niet-bodybuilders, geneigd om zich te schamen over delen van hun lichaam - en die door kleding te verbergen.


bodybuilders, krachttraining, spieren, supplementen, dieet, muscle, dysmorphia, adoniscomplex, biggarexiaVrouwen
Binnen de groep met muscle dymorphia vonden de onderzoekers geen verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hadden dezelfde symptomen als mannen.

Ernstig
De meeste studiedeelnemers met muscle dymorphia ondervonden weinig hinder van hun stoornis, maar er was een groep waarvoor dat anders was. Die groep met ernstige symptomen had ook vaker depressies en een negatief zelfbeeld. Die groep was ook vaak perfectionistisch en onrustig. De onderzoekers vermoeden dat er in die groep sprake is van een onderliggende problematiek.

Vragen
"We suggest that bodybuilding may attract susceptible individuals, and may also be relevant in cultivating advanced symptomatology in bodybuilders with the cluster of psychological features associated with muscle dymorphia", schrijven de onderzoekers. "Further evidence is required to definitively elucidate whether bodybuilding is a cause of muscle dymorphia, or whether the sport of bodybuilding attracts those predisposed to muscle dymorphia."

"Longitudinal studies, controlling for the effect of training and nontraining days, would enable measurement of changes in muscle dymorphia symptoms over different stages of bodybuilding preparation and further explicate the nature of the relationship between bodybuilding and muscle dymorphia symptoms."

Bron:
Sports Med. 2016 May 31. [Epub ahead of print].

Meer:
Muslimvrouwen niet ongevoelig voor Adoniscomplex (13-8-2009)
Bodybuilders worden gemaakt op het schoolplein (28-12-2008)
Training houdt bodybuilders geestelijk gezond (6-1-2004)


Biggarexia treft alleen bodybuilders die anabolen gebruiken
Kleine studie.

Compulsive weight lifting and anabolic drug abuse among women rape victims
Die 'onderliggende problematiek' bij de serieuze gevallen van muscle dymorphia zou wel eens PTSD en CPTSD kunnen zijn...

Anabolengebruikers zijn net zo gek tijdens een anabolenkuur als tussen hun kuren door
Een half dozijn gevalsstudies.