Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & risico's       Anabolen & studies       Adoniscomplex       Psychologie    

1 3 - 0 8 - 2 0 0 9

  Muslimvrouwen niet ongevoelig voor Adoniscomplex (J Strength Cond Res. 2009 May;23(3):988-95.)

Het Adoniscomplex, het ziekelijke verlangen naar een gespierde fysiek, komt niet alleen voor bij mannen. Ook vrouwen zijn er vatbaar voor - en niet alleen Westerse vrouwen. De Amerikaanse arts James Leone, verbonden aan Bridgewater State College, publiceert in de Journal of Strength and Conditioning Research een geval van een muslima van Irakese afkomst met Adonisccomplex.

Muslimvrouwen niet ongevoelig voor Adoniscomplex
De vrouw waarover Leones stuk gaat emigreerde op zesjarige leeftijd naar de VS. Daar stortte ze zich op de gymnastiek. Ze wilde graag meedoen aan de Olympische Spelen, maar een enkelblessure torpedeerde die droom op haar achttiende. Daarom ging ze powerliften. Met succes, want ze kon Amerikaanse records op haar naam schrijven. Toen ze 23 jaar oud was kreeg ze een hernia en moest ze stoppen met haar sport. 'Om bezig te blijven', stapte ze toen over naar bodybuilding. "I don't know, I guess I just feel like I have to do something. You know. Stay active." Bodybuilders trainen niet met zulke zware gewichten als powerlifters, dus was het risico voor haar hernia minder.

In die periode leerde James Leone de vrouw kennen. Ze was toen ongetrouwd, en als student ingeschreven aan een grote universiteit. Ze woog 61 kilo en haar vetpercentage was acht procent. Ze ging trainen als een bodybuilder - en drie maanden later woog de vrouw acht kilo zwaarder. Haar vetpercentage was gezakt tot drie procent. Foto's van haar lichaam zie je aan weerszijden van deze pagina. Ze deed mee aan een wedstrijd en kreeg haar pro card. De vrouw kon, als ze dat wilde, een loopbaan als professioneel bodybuilder beginnen.

Muslimvrouwen niet ongevoelig voor Adoniscomplex
De vrouw trainde drie keer op een dag. 's Ochtends deed ze cardio, tussen de middag trainde ze met gewichten, 's avonds deed ze nog een keer cardio. Dagelijks at ze driehonderd gram eiwit. Ze gebruikte creatine en slikte vetverbranders waarover ze niks wilde zeggen. Ook op vragen over anabolen gaf ze geen antwoord.

Toen de onderzoekers de vrouw drie vragenlijsten voorlegden waarmee onderzoekers spierdismorfie en het Adoniscomplex opsporen, scoorde de vrouw hoog op de meeste tests. Weliswaar had ze niet de indruk dat haar persoonlijke leven onder haar sport leed, maar ze was bezeten van het verlangen naar nog meer spiermassa, ook al was haar fysiek uitstekend.


Muslimvrouwen niet ongevoelig voor Adoniscomplex


Het meest bijzondere van het geval was nog haar achtergrond. De vrouw beschouwt zichzelf als orthodoxe muslima. Ze droeg geen hoofddoek of sluier, maar rookte niet en dronk geen alcohol. Tijdens de Ramadan vastte ze, en ze bad dagelijks.

"Obsession with level of muscularity is an obscure concern in women practicing Muslim values", schrijf Leone. "Socioculturally, Muslim women are implored to practice extreme modesty and self-restraint." Je zou verwachten dat zo'n achtergrond beschermt tegen het Adoniscomplex, verzucht Leone.

Dus niet.

PS. De Journal of Strength and Conditioning Research heeft het artikel retracted.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken