Opgeladen: 6-7-2019
Opgeborgen in: Plantaardige eiwitten, Eiwitten, Krachttraining & voeding
Translation: Is Quorn a better muscle builder than milk protein? (7-7-2019)

Is Quorn een betere spieropbouwer dan melkeiwit?

De vleesvervanger Quorn - verkrijgbaar in de buurtsuper op de hoek - is beter geschikt om de spieropbouw van bodybuilders te stimuleren dan het eiwit uit ouderwetse melk. Wijzelf hebben eerlijk gezegd moeite om dat te geloven, maar het is wel wat onderzoekers van de University of Exeter vertelden op 3 juli 2019 tijdens het jaarcongres van de European College of Sport Science in Praag.

Humane studie
Details over de studie kunnen we je niet geven. We weten alleen wat summiere algemeenheden die de University of Exeter publiek heeft gemaakt in een persbericht. [ScienceDaily.com, July 3, 2019]

Volgens dat persbericht deden de Britten proeven met 20 jonge mannen, die al geruime tijd trainden met gewichten. Kregen de mannen melkeiwit, dan nam de synthese van spiereiwit toe met 60 procent. Kregen de mannen Quorn, dan nam de synthese van spiereiwit toe met meer dan 120 procent.

"These results are very encouraging when we consider the desire of some individuals to choose non-animal derived sources of protein to support muscle mass maintenance or adaptations with training", zegt onderzoeker Benjamin Wall van de University of Exeter.

"Our data show that mycoprotein can stimulate muscles to grow faster in the hours following exercise compared with a typical animal comparator protein (milk protein) - we look forward to seeing whether these mechanistic findings translate to longer term training studies in various populations."


Is Quorn een betere spieropbouwer dan melkeiwit?


Wall en zijn collega's werken al jaren nauw samen met de producent van Quorn. En die producent sponsort hun onderzoek.

Quorn
Quorn is een product van Marlow Foods, een voedingsbedrijf uit het Britse Buckinghamshire. Onderzoekers van Marlow ontdekten in 1967 in een veld buiten het bedrijf de schimmel die nu bekend staat als Fusarium venenatum strain PTA684.

In de jaren zestig zochten Britse wetenschappers naar alternatieve manieren om hoogwaardige eiwitten te produceren. Ze screenden drieduizend schimmels die voorkomen in de grond, en ontdekten dat Fusarium venenatum strain PTA684 een verdraaid goede producent van eetbaar eiwit was. Om een gram eiwit te produceren heb je maar maar tien procent van de resources nodig die vereist is om een gram kippeneiwit te produceren.

Technologen van de Sovjet-Unie hebben de resultaten van dat onderzoek trouwens nog gebruikt om uit aardolie eiwitten te maken. Met rampzalige gevolgen.

Allergische reacties
In 1985 kwam Quorn op de markt als een milieuvriendelijk en veganistisch alternatief voor dierlijk eiwit. Niet iedereen was - en is - er even enthousiast over. Onderzoekers van het Amerikaanse Center for Science in the Public Interest publiceerden verleden jaar nog een studie waarin ze 1752 gevallen analyseerden van mensen die allergisch reageerden op Quorn. [Ann Allergy Asthma Immunol. 2018 Jun;120(6):626-30.]

Daarbij zaten enkele honderden uiterste serieuze gevallen, en 1 sterfgeval. De Amerikanen concludeerden dat "the acceptance in the food supply of this nonessential ingredient deserves reconsideration".

Daar moet je dan weer wel bij opmerken dat de bestudeerde gevallen zijn gemeld op een website die expliciet was bedoeld voor mensen die door Quorn in de problemen waren gekomen. De betrouwbaarheid van zulke cases is een punt van discussie. De Britten denken dat het met de risico's van Quorn wel losloopt. [Curr Dev Nutr. 2019 Apr 4;3(6):nzz021.]

Voedingswaarde
Op papier is de voedingswaarde van Quorn prima. Het eiwit bestaat voor 41 procent uit essentiële aminozuren, net als het eiwit in spirulina. Wheyeiwit bestaat voor 52 procent uit essentiële aminozuren.


Is Quorn een betere spieropbouwer dan melkeiwit?


In 2017 publiceerden de Britse onderzoekers een humaan onderzoek waarin ze 10 mannen Quorn gaven, en vervolgens keken of de aminozuren uit het schimmeleiwit opdoken in het bloed van de mannen. [Br J Nutr. 2017 Nov;118(9):673-85.]

Ze ontdekten dat Quorn een 'langzaam' eiwit is, dat na inname zijn aminzozuren geleidelijk afgeeft aan het lichaam. Dat komt misschien omdat Quorn veel vezels bevat, zoals bèta-glucanen en chitine.

Bron:
ScienceDaily.com, July 3, 2019.

Meer:
Whey en Pea Protein zijn voor CrossFitters even geschikt (19-1-2019)
Insecteneiwit net zo goed voor spiergroei als eiwit uit soja (27-12-2018)
Ook eiwit uit tarwe bouwt spieren op (19-9-2018)


Dieet met veel plantaardige eiwitten niet slecht voor spieren

Soja-eiwit met HMB heeft evenveel anabole werking als whey

Spieren opbouwen met pea protein gaat prima

Dieet met veel plantaardige eiwitten niet slecht voor spieren
Voedingswetenschappers van de University of Massachusetts publiceerden deze epidemiologische studie in de American Journal of Clinical Nutrition.

Soja-eiwit met HMB heeft evenveel anabole werking als whey
Soja-eiwit met 3 gram HMB, als je het precies wilt weten.

Spieren opbouwen met pea protein gaat prima
Als je aan krachttraining doet, dan werken eiwitshakes met eiwit uit erwten net zo goed als shakes met whey-eiwit.