|
Is Quorn een betere spieropbouwer dan melkeiwit?
De vleesvervanger Quorn - verkrijgbaar in de buurtsuper op de hoek - is beter geschikt om de spieropbouw van bodybuilders te stimuleren dan het eiwit uit ouderwetse melk. Wijzelf hebben eerlijk gezegd moeite om dat te geloven, maar het is wel wat onderzoekers van de University of Exeter vertelden op 3 juli 2019 tijdens het jaarcongres van de European College of Sport Science in Praag.
Humane studie
"These results are very encouraging when we consider the desire of some individuals to choose non-animal derived sources of protein to support muscle mass maintenance or adaptations with training", zegt onderzoeker Benjamin Wall van de University of Exeter.
"Our data show that mycoprotein can stimulate muscles to grow faster in the hours following exercise compared with a typical animal comparator protein (milk protein) - we look forward to seeing whether these mechanistic findings translate to longer term training studies in various populations."
Quorn
In de jaren zestig zochten Britse wetenschappers naar alternatieve manieren om hoogwaardige eiwitten te produceren. Ze screenden drieduizend schimmels die voorkomen in de grond, en ontdekten dat Fusarium venenatum strain PTA684 een verdraaid goede producent van eetbaar eiwit was. Om een gram eiwit te produceren heb je maar maar tien procent van de resources nodig die vereist is om een gram kippeneiwit te produceren.
Technologen van de Sovjet-Unie hebben de resultaten van dat onderzoek trouwens nog gebruikt om uit aardolie eiwitten te maken. Met rampzalige gevolgen.
Allergische reacties
Daarbij zaten enkele honderden uiterste serieuze gevallen, en 1 sterfgeval. De Amerikanen concludeerden dat "the acceptance in the food supply of this nonessential ingredient deserves reconsideration".
Daar moet je dan weer wel bij opmerken dat de bestudeerde gevallen zijn gemeld op een website die expliciet was bedoeld voor mensen die door Quorn in de problemen waren gekomen. De betrouwbaarheid van zulke cases is een punt van discussie. De Britten denken dat het met de risico's van Quorn wel losloopt. [Curr Dev Nutr. 2019 Apr 4;3(6):nzz021.]
Voedingswaarde
In 2017 publiceerden de Britse onderzoekers een humaan onderzoek waarin ze 10 mannen Quorn gaven, en vervolgens keken of de aminozuren uit het schimmeleiwit opdoken in het bloed van de mannen. [Br J Nutr. 2017 Nov;118(9):673-85.]
Ze ontdekten dat Quorn een 'langzaam' eiwit is, dat na inname zijn aminzozuren geleidelijk afgeeft aan het lichaam. Dat komt misschien omdat Quorn veel vezels bevat, zoals bèta-glucanen en chitine.
Bron: Meer:
|
|