Opgeladen: 1-6-2016
Opgeborgen in: Krachttraining & voeding, Soja, Eiwitten, Plantaardige eiwitten
Translation: Soya protein + HMB has same anabolic effect as whey (23-8-2016)

Soja-eiwit met HMB heeft evenveel anabole werking als whey

Whey heeft volgens een inmiddels respectabel aantal studies een net iets grotere anabole werking dan soja-eiwit. Onderzoekers van Aarhus University Hospital in Denemarken hebben ontdekt dat je de anabole werking van soja-eiwitten op het niveau van whey kunt tillen als je soja-eiwit combineert met drie gram HMB.

Studie
De onderzoekers lieten bij vier verschillende gelegenheden acht gezonde mannen anderhalve dag vasten, en lieten ze daarna gedurende een periode van vier uur in kleine beetjes vier verschillende shakes opdrinken. De ene keer zaten er alleen koolhydraten in die shake [CHO], de andere keer whey [LWH], weer een andere keer soja-eiwit [SOY] en een vierde keer soja-eiwit plus drie gram HMB [HMB].

Tijdens de proef dienden de onderzoekers via een infuus gelabeld fenylalanine toe. Voor en na de toediening van de shakes haalden ze bovendien cellen weg uit de beenspieren van hun proefpersonen.

Resultaten
Aan de hand van de opname van de gelabelde fenylalanine door de spiercellen konden de onderzoekers inschatten in hoeverre die groeiden na inname. Je ziet hieronder dat whey zorgde voor meer anabolisme dan soja-eiwit en koolhydraten. Toevoeging van HMB aan soja-eiwit zorgde er echter voor dat soja-eiwit evenveel anabole werking kreeg als whey.


Soja-eiwit met HMB heeft evenveel anabole werking als whey


In de spiercellen van de proefpersonen was na inname van de whey de activiteit van anabole moleculen als mTOR en 4EBP1 toegenomen. Dat was na inname van soja-eiwit niet of in mindere mate het geval. Toevoeging van HMB aan soja-eiwit verhoogde de activiteit van mTOR en 4EBP1, maar kon die niet op het niveau brengen dat de onderzoekers zagen in de whey-groep.


Soja-eiwit met HMB heeft evenveel anabole werking als whey


Conclusie
"We found that protein beverages containing either leucine-rich whey protein or soy protein enriched with 3 g HMB improved the net balance of phenylalanine in muscle to a larger extent than beverages containing isocaloric carbohydrates or isonitrogenous soy proteins during fasting-induced catabolic conditions", vatten de onderzoekers samen. "Leucine-rich whey protein distinctly activated the mTOR signaling pathway in muscle tissue samples."

"These findings are novel and support the use of tailor-made protein preparations to target protein preservation during fasting induced catabolism; whether this also applies to protein preservation in patients with catabolic illnesses is uncertain and awaits the outcome of future studies."

Bron:
Clinical Nutrition (2016), doi: 10.1016/j.clnu.2016.05.004.

Meer:
Whey voor workout verlaagt cortisolspiegel, soja-eiwit niet (14-11-2013)
Na workout werkt 22 gram whey beter dan 22 gram soja-eiwit (13-11-2013)
Oudere krachtsporter heeft na training meer aan whey dan aan soja (28-7-2012)


Na krachttraining werkt mengsel van caseïne, whey en soja-eiwit beter dan whey alleen
Post workout nutrition is een kunst.

Meer mans met hybride eiwitshake
Mengsel van whey en soja-eiwit verhoogt testosteronspiegel mannen.

Mix van soja-eiwit + whey is beste pre-workout-shake
Zegt een onderzoeker in dienst van de soja-industrie.