Opgeladen: 17-6-2018
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Plantaardige extracten, Pycnogenol
Translation: Losing body fat with Pycnogenol? (18-6-2018)

Pycnogenol is een afslanksupplement

Misschien kun je afslanken als je Pycnogenol gebruikt. Dat donkerbruine vermoeden krijgen wij, de onnozele samenstellers van dit gratis webmagazijn, na lezing van een Chinese dierstudie in de Journal of Diabetes Research. Volgens dat onderzoek verandert Pycnogenol de manier waarop vetcellen functioneren. Ze staan hun inhoud makkelijker af aan de bloedbaan, en gaan zelf ook een beetje meer energie verbruiken.

Studie
De onderzoekers gaven muizen gedurende 8 weken calorierijk voer [HCD]. Muizen worden daardoor dik. Een controlegroep kreeg in die periode standaardvoer [ND] en bleef dus slank.

Een groep proefdieren kreeg behalve calorierijk voer ook elke dag een relatief lage dosis Pycnogenol [LoPYC+HCD]. Waren de muizen volwassen mensen geweest, dan hadden ze dagelijks zo'n 300 milligram Pycnogenol gekregen.

Een andere groep muizen kreeg een relatief hoge dosis Pycnogenol [HiPYC+HCD]. Waren deze muizen volwassen mensen geweest, dan hadden ze ongeveer een gram Pycnogenol per dag geslikt.

De onderzoekers kregen hun extracten van het Zwitserse Horphag, een producent van Pycnogenol. [pycnogenol.com] De onderzoekers werden echter niet door Horphag betaald; ze kregen hun financiering van de Chinese overheid.

Resultaten
Suppletie met zowel de lage [LoPYC+HCD] als de hoge dosis Pycnogenol [HiPYC+HCD] deed de dikmakende werking van het calorierijke voer [HCD] vrijwel volledig teniet. Pycnogenol zette de rem op de groei van de vetweefsels.


Pycnogenol is een afslanksupplement


Pycnogenol is een afslanksupplement


Pycnogenol remde in de vetcellen het gen voor PLN1, dat betrokken is bij de opslag van vet, en activeerde tegelijkertijd de 'vetsensoren' PPAR-alpha en -gamma. Frappanter was dat Pycnogenol de concentratie hormone-sensitive lipase [HSL] in de vetcellen verhoogde. Dat enzym knipt vetzuren van triglyceriden - lipolyse heet dat - zodat de vetcel ze kan dumpen in de bloedbaan. Die vetzuren kunnen fungeren als brandstof.


Pycnogenol is een afslanksupplement

Pycnogenol is een afslanksupplement


Pycnogenol hield ook de concentratie PGC-1-alpha in de vetcellen op peil. Dat eiwit stimuleert cellen om mitochondria aan te maken. Hoe meer mitochondria cellen hebben, hoe meer voedingsstoffen ze kunnen omzetten in energie.


Pycnogenol is een afslanksupplement

Pycnogenol is een afslanksupplement


Al die processen worden waarschijnlijk in gang gezet doordat Pycnogenol het enzym cAMP-dependent protein kinase [PKA] activeert.


Pycnogenol is een afslanksupplement


Pycnogenol is een afslanksupplement


Conclusie
"In conclusion, our data demonstrate that Pycnogenol can effectively reduce body weight and body fat deposition", schrijven de onderzoekers. "This finding suggests that Pycnogenol administration may be a novel strategy for preventing and treating obesity and associated metabolic diseases."

Het blootgelegde mechanisme suggereert dat de afslankende werking van Pycnogenol sterker wordt in combinatie met bèta-agonisten. PKA verhoogt immers bèta-adrenerge activiteit. Dat fenolen [de actieve stoffen in Pycnogenol zijn fenolen] de werking van bèta-agonisten versterken, is wel eens vaker in studies naar voren gekomen.

Bron:
J Diabetes Res. 2018 Jan 17;2018:9713259.

Meer:
Betaïne dwingt vetcellen om zichzelf op te eten (17-2-2018)
Bruine vetcellen spelen sleutelrol bij verhoogde vetverbranding door groene en witte thee (5-5-2017)
Bèta-AIBA, een nieuw afslanksupplement & een vetverbruiner (3-1-2016)


Ursolic acid, afslanksupplement

Nog een vetverbruiner: curcumine

Meer bruin vet door twee koppen groene thee per dag

Ursolic acid, afslanksupplement
Ursolic acid stimuleert de groei en ontwikkeling van bruin vetweefsel - en vergroot op die manier de vetverbranding.

Nog een vetverbruiner: curcumine
Chinese dierstudie. Kun je curcumine stacken met groene thee?

Meer bruin vet door twee koppen groene thee per dag
Als je elke dag twee koppen groene of witte thee drinkt, neemt de hoeveelheid bruin vetweefsel in je lichaam toe. En da's misschien interessant voor mensen die die graag wat lichaamsvet wil kwijtraken.