Opgeladen: 12-2-2018
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Betaïne
Translation: Betaine forces fat cells to eat themselves (17-2-2018)

Betaïne dwingt vetcellen om zichzelf op te eten

Suppletie met een forse dosis betaïne remt de groei van vetcellen. Volgens een dierstudie, die onderzoekers van Sichuan Agricultural University publiceerden in Nutrients, laat betaïne het lichaam meer vetvrije massa en minder vetmassa opbouwen. Dat gebeurt als het lichaam meer energie binnenkrijgt dan het verbrandt, maar ook als de calorie-inname en -verbranding prima op elkaar zijn afgestemd.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met verschillende groepen muizen. Sommige groepen kregen voer waarin extra veel vet zat, andere groepen standaardvoer. Sommige groepen kregen via hun drinkwater betaïne, andere niet.

Het humane equivalent van de dosis die de onderzoekers gebruikten was 10-15 gram betaïne per dag. Dat is meer dan de 2-3 gram die meeste supplementenmakers adviseren. Of 10 gram betaïne per dag schadelijk is, weten we niet. De enige bijwerking van hoge doses betaïne die we konden vinden is een verhoging van de aanmaak van maagzuur.

Resultaten

Uiteraard werden muizen die werd vetgemest [HFD] dikker dan muizen die normaal voer kregen [NCW].


Betaine dwingt vetcellen om zichzelf op te eten


In muizen die normaal voer kregen, had suppletie met betaïne [HC-bet] een afslankende werking. In muizen die meer energie in hun voer kregen dan ze verbrandden [H-BET], ook. Het lijkt erop dat betaïne ervoor zorgde dat de dieren de overmaat aan energie gebruikten om hun vetvrije massa te vergroten, en niet hun vetmassa.


Betaine dwingt vetcellen om zichzelf op te eten


Betaine dwingt vetcellen om zichzelf op te eten


Betaine dwingt vetcellen om zichzelf op te eten


In de dieren die werden vetgemest hield betaïne de concentratie triglyceriden [TG] en het 'slechte cholesterol' LDL laag.


Betaine dwingt vetcellen om zichzelf op te eten


Toen de onderzoekers experimenteerden met 3T3-L1-vetcellen in reageerbuizen, zagen ze dat betaïne hun groei afremde. De glycine-metaboliet verhoogde de activiteit van de groeienzymen cyclin-D en -E, en activeerde de groeiremmende genen P53 en P21. [Die laatste twee genen remmen trouwens ook de groei van kankercellen, en stimuleren de aanmaak van mitochondria in legio celtypes.]


Betaine dwingt vetcellen om zichzelf op te eten


Betaine dwingt vetcellen om zichzelf op te eten


In de vetcellen schroefde betaïne de activiteit van enzymen omlaag die energie opslaan in vet. De activiteit van enzymen die vet verbranden ging echter omhoog. Betaïne is dus een 'vetverbruiner', net als curcumine en groene en witte thee. Misschien zou je betaïne met die stoffen kunnen stacken...


Betaine dwingt vetcellen om zichzelf op te eten


Betaine dwingt vetcellen om zichzelf op te eten


Conclusie
"The present study showed that betaine treatment not only significantly inhibited the proliferation and differentiation of 3T3-L1 adipocytes in vitro, but also remarkably suppressed accumulation of white adipose tissues [...] in vivo", resumeren de onderzoekers.

"Following betaine supplementation, high fat diet-fed mice displayed a significant decrease in plasma lipid and lipoprotein levels, such as triglycerides and LDL."

"Additionally, the authors found [...] reduced expression of some genes promoted lipid synthesis in white adipose tissue of high fat diet-fed mice."

"Therefore, dietary betaine supplementation can be considered as a possible therapeutic approach for obesity and hyperglycemia."

Bron:
Nutrients. 2018 Jan 26;10(2).

Meer:
Betaïne maakt misschien niet alleen spieren, maar ook botweefsel sterker (28-6-2017)
Betaïne stimuleert spiergroei via IGF-1 (4-2-2014)
De anabole werking van betaïne (21-9-2013)


Betaine geeft bodybuilders meer spieren en minder vet

Twintig gram creatine maakt je sterker, twee gram betaine niet

Meer reps squatten dankzij betaine

Betaïne geeft bodybuilders meer spieren en minder vet
Bodybuilders die zes weken lang elke dag 2.5 gram betaïne slikken verbeteren hun lichaamssamenstelling.

Twintig gram creatine maakt je sterker, twee gram betaïne niet
In de gangbare doses maakt betaïne je in 10 dagen tijd niet sterker.

Meer reps squatten dankzij betaïne
Onderzoek van sportwetenschappers van The College of New Jersey.