14.09.2011

Twintig gram creatine maakt je sterker, twee gram betaïne niet

In de gangbare doses maakt betaïne [structuurformule onderaan de bladzijde] mannen niet sterker. Ook niet in combinatie met creatine, concluderen sportwetenschappers van de University of Sao Paulo binnenkort in Amino Acids.

Betaïne heet ook wel trimethylglycine. Het is een stof die van nature voorkomt in vlees en granen, en die we ook zelf aanmaken. Het is een methyldonor. De verbinding zet het ooit omstreden maar ondertussen vergeten aminozuur homocysteïne om in methionine, en geeft cellen methylgroepen waarmee ze creatine kunnen maken en hun DNA aan en uitzetten.

Omdat betaïne vrijkomt als restproduct bij de productie van suiker financiert de suikergigant Danisco, in de hoop op nieuwe markten, studies naar positieve gezondheidseffecten van betaïne. Daar komt bijvoorbeeld uit dat een dagelijkse suppletie van 2.5 gr betaïne een zwak subtiel ergogeen effect heeft in krachtsporters, die door de verbinding een beetje meer reps kunnen maken. De meest recente Daniscostudie die we kennen verscheen in 2010. [J Int Soc Sports Nutr. 2010 Jul 19;7:27.]

Betaine
De Brazilianen worden niet betaald door betaïne-verkopers. Ze gaven 34 mannen van 18-30 jaar die niet trainden met gewichten 10 dagen dagelijks een placebo [PL], 20 gr creatine [CR], 2 gr betaïne plus 20 gr creatine [BET+CR] of alleen 2 gr betaïne [BET].

Voor en na de suppletieperiode bepaalden de onderzoekers de concentratie phosphocreatine in de spieren van de proefpersonen. Zoals je ziet had suppletie met betaïne geen effect, ook niet in combinatie met creatine.


Twintig gram creatine maakt je sterker, twee gram betaïne niet


Twintig gram creatine maakt je sterker, twee gram betaïne niet


Voor en na de suppletie moesten de proefpersonen squatten. Toen de onderzoekers meetten hoeveel power de mannen daarbij konden ontwikkelen konden ze geen effect van betaïne ontdekken.

Goed, de proefpersonen trainden niet met gewichten. Maar is dat in dit geval zo belangrijk? Eigenlijk niet, zeggen de onderzoekers. Ze houden het erop dat betaïne niet werkt. Niet als je tien dagen 2 gram slikt.

Maar als je een maand dagelijks 10 gram slikt? Wie weet.

Bron:
Amino Acids. 2012 Jun;42(6):2299-305.

Meer:
Meer reps bij het squatten dankzij betaïne (25-3-2009)
Superstack: CLA + betaïne (7-11-2007)