Opgepoetst: 29-7-2019
Opgeladen: 15-9-2013
Opgeborgen in: Betaïne
Translation: Betaine gives bodybuilders more muscle and less fat (24-10-2013)

Betaïne geeft bodybuilders meer spieren en minder vet

Betaïne geeft bodybuilders meer spieren en minder vet
Bodybuilders die gedurende 6 weken elke dag 2.5 gram betaïne [structuurformule hiernaast] slikken, verbeteren hun lichaamssamenstelling. Tot die conclusie komen sportwetenschappers van Coastal Carolina University in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. Maar de manier waarop betaïne tegelijkertijd de opbouw van spieren en de afbraak van vetweefsel stimuleert, is de onderzoekers een raadsel.

Betaïne
Betaïne geeft bodybuilders meer spieren en minder vet
De reden waarom de meeste voedingswetenschapper interesse hebben in betaïne heeft te maken met de rol die betaïne speelt in de omzetting van het potentieel gevaarlijke aminozuur homocysteïne [structuurformule hiernaast] in een verbinding die niet gevaarlijk is.

De figuur hieronder vertelt je hoe dat proces verloopt.


Betaïne geeft bodybuilders meer spieren en minder vet


Betaïne geeft bodybuilders meer spieren en minder vet
Homocysteïne zet verder om in homocysteïne thiolactone [formule hiernaast]. Homocysteïne thiolactone remt de aanmaak van spiereiwitten, waarschijnlijk vooral doordat het de werking van de receptor voor insuline aantast. [J Mol Endocrinol. 2005 Feb;34(1):119-26.]

Bodybuilders eten veel dierlijke eiwitten, en krijgen dus veel methionine binnen. Misschien, beredeneerden de onderzoekers, maken ze daarom zoveel homocysteïne thiolactone aan dat suppletie met betaïne hun spiergroei versnelt.

Studie
De onderzoekers testten hun theorie uit in een experiment waaraan twee dozijn ervaren recreatieve bodybuilders - mannen van 18-35 jaar - als proefpersoon meewerkten. Gedurende 6 weken volgden alle mannen hetzelfde intensieve schema. De helft slikte een placebo, de andere helft slikte dagelijks 2.5 gram betaïne.

Resultaten
Toen de 6 weken voorbij waren, hadden de bodybuilders die betaïne hadden gebruikt een paar paar procent van hun vetmassa veroren. De suppletie met betaïne had daarnaast gezorgd voor een significante toename van de lean body mass. Volgens de scans die de onderzoekers maakten hadden de bodybuilders in de betaïne-groep bovendien meer spiermassa in hun armen verworven.


Betaïne geeft bodybuilders meer spieren en minder vet


Betaïne geeft bodybuilders meer spieren en minder vet


Betaïne geeft bodybuilders meer spieren en minder vet


De hoeveelheid homocysteïne thiolactone [HCTL] was bij de betaïne-gebruikers in week 2, week 4 en week 6 van de studie ten opzichte van het begin van de studie [BL] verlaagd.


Betaïne geeft bodybuilders meer spieren en minder vet


De onderzoekers vonden geen significante effecten van betaïne op de maximaalkracht of de power.

Ondanks de gevonden effecten op de concentratie homocysteïne thiolactone denken de onderzoekers niet dat ze het mechanisme hebben ontdekt waarlangs betaïne de groei van spiermassa verbetert en vetmassa afbreekt. De concentratie homocysteïne thiolactone was, toen de proef begon, 0.028 nanomol per milliliter. Dat is laag. De range is 0.011 tot 0.473 nanomol per milliliter. "Based on the small differences in HCTL changes, betaine supplementation may have impacted body composition via other mechanisms", schrijven de onderzoekers.

Een mogelijkheid die de onderzoekers opperen is dat betaïne werkt als een natuurlijke synthol. "Because betaine is a powerful osmolyte, the increases in lean mass may have been due to cellular swelling without an appreciable increase in myofibril protein accretion."

Sponsor
Het onderzoek is betaald door DuPont, een producent van betaïne. Een medewerker van DuPont Nutrition & Health werkte aan de studie mee.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2013 Aug 22;10(1):39.

Meer:
Sneller sprinten met betaïne (9-11-2012)
Meer reps bij het squatten dankzij betaïne (25-3-2009)
Superstack: CLA + betaïne (7-11-2007)


Betaine dwingt vetcellen om zichzelf op te eten

Krachtsporter op dieet verliest meer vet door supplement met betaine

Betaine stimuleert spiergroei via IGF-1

Betaïne dwingt vetcellen om zichzelf op te eten
En dat gebeurt ook als het lichaam meer energie binnenkrijgt dan het verbrandt. Dierstudie.

Krachtsporter op dieet verliest meer vet door supplement met betaïne
Krachtsporters die hun inname van energie omlaag schroeven, verliezen meer vetmassa als ze dagelijks 2.5 gram betaïne slikken

Betaïne stimuleert spiergroei via IGF-1
Italiaanse onderzoekers, die in vitro-proeven deden met spiercellen, hebben misschien achterhaald hoe betaïne spiergroei stimuleert.