Opgeladen: 24-2-2017
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Curcumin
Translation: Another fat browner: curcumin (27-4-2017)

Nog een vetverbruiner: curcumin

Witte vetcel
Een paar dagen geleden schreven we dat groene thee volgens een Japanse humane studie ervoor zorgt dat witte vetcellen [je ziet er eentje hiernaast] zich veranderen in bruine vetcellen. Omdat bruine vetcellen opgeslagen vet kunnen verbranden, is groene thee daarom interessant voor mensen die hun vetpercentage willen reduceren. We vonden een Chinese dierstudie waarin curcumin, de belangrijkste bioactieve stof in kurkuma, hetzelfde effect heeft.

Studie
Moleculaire biologen van de Fourth Military Medical University in China gaven muizen gedurende 50 dagen 0, 50 of 100 milligram curcumin per dag via de orale route. Het humane equivalent van die doses is, voor iemand van 80 kilo, ongeveer 0, 400 of 800 milligram curcumin per dag.

Resultaten
De muizen die curcumin kregen, aten niet minder - maar werden desondanks minder zwaar dan muizen die geen curcumin kregen.


Nog een vetverbruiner: curcumin


Nog een vetverbruiner: curcumin


Toen de 50 dagen voorbij waren hadden de curcuminmuizen minder lichaamsvet dan de muizen in de controlegroep. De suppletie had waarschijnlijk het calorieverbruik verhoogd. De lichaamstemperatuur was in ieder geval hoger in de muizen in de curcumin-groepen.

In de onderste regionen van buikholte verhoogde de curcuminsuppletie de hoeveelheid mitochondria. Dat betekent dat curcumin witte vetcellen verandert in bruine vetcellen.

Wat het verschil is tussen bruine en witte vetcellen, lees je hier.


Nog een vetverbruiner: curcumin


De suppletie verhoogde de aanmaak van UCP1, een molecuul dat cellen meer energie laat verbruiken, en PGC-1-alpha, een molecuul dat cellen meer mitochondria laat aanmaken.

Mechanisme
De Chinezen vermoeden dat curcumin witte vetcellen verbruint doordat het in de muizen de concentratie noradrenaline had verhoogd. Dat natuurlijke pephormoon had in de verbruinde vetcellen de beta-3-adrenoreceptor aangeschakeld.


Nog een vetverbruiner: curcumin


Conclusie
"These findings establish an important role for curcumin in browning white fat, and we propose that curcumin may be used for therapy in obese patients", schrijven de onderzoekers.

Gezeur
Een kleine vijftien jaar geleden deden farmabedrijven naarstig onderzoek naar beta-3-agonisten, in de hoop dat die middelen de vetzuchtexplosie een halt konden toeroepen.

Dat is niet gelukt. In ratten en muizen zijn beta-3-agonisten effectief, bij mensen niet. Als de Chinezen het, wat betreft het werkingsmechanisme van curcumin, bij het rechte eind hebben, dan is het nog maar de vraag of curcumin een werkzaam afslanksupplementen voor mensen zal zijn.

Bron:
Biochem Biophys Res Commun. 2015 Oct 16;466(2):247-53.

Meer:
Meer bruin vet door twee koppen groene thee per dag (20-2-2017)


Forse dosis curcumin versterkt het effect van training op spieren

Curcuminsuppletie: meer glycogeen, minder melkzuur, meer uithoudingsvermogen, meer spierkracht

MRI legt antikatabole werking van curcumin vast

Forse dosis curcumin versterkt het effect van training op spieren
Sporters die hun uithoudingsvermogen willen vergroten, boeken misschien betere resultaten als ze hoge doses curcumin gebruiken. Japanse dierstudie.

Curcuminsuppletie: meer glycogeen, minder melkzuur, meer uithoudingsvermogen, meer spierkracht
Nog een dierstudie. Deze komt uit Taiwan.

MRI legt antikatabole werking van curcumin vast
Het lichaam neemt curcumin slecht op, maar volgens onderzoekers van het Spaanse Olympic Training Centre kun je dat probleem omzeilen als je een novel curcumin delivery system gebruikt. Humane studie.