Opgeladen: 15-12-2015
Opgeborgen in: Curcumin, Duursportsupplementen, Afslanksupplementen, Plantaardige extracten
Translation: Hefty dose of curcumin boosts effect of training on muscles (14-1-2016)

Forse dosis curcumin versterkt het effect van training op spieren

Sporters die hun uithoudingsvermogen willen vergroten, boeken misschien betere resultaten als ze hoge doses curcumin gebruiken. Suppletie met curcumin is misschien ook interessant voor afslankers die hun overtollige kilo's te lijf gaan door intensieve cardiotraining. Die vermoedens bekruipen ons, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, na lezing van een dierstudie die fysiologen van Kanazawa University in Japan hebben gepubliceerd in Metabolism.

Studie
De onderzoekers lieten een groep ratten bijna elke dag vier keer 30 minuten achtereen zwemmen, en lieten een andere groep gewoon in hun kooi zitten. In de vier weken die het experiment in beslag nam, kreeg in beide groepen een deel van de proefdieren curcumin toegediend, en een ander deel niet.

De onderzoekers injecteerden de curcumin direct in de dunne darm van de ratten. De doses waren 50 en 100 milligram curcumin per kilogram lichaamsgewicht per dag. Het humane equivalent van die doses is ongeveer 600-1200 milligram per dag. Omdat intraperitoneale toediening grofweg een factor twee efficiënter is dan orale toediening, zou je die hoge doses nog eens met twee moeten vermenigvuldigen. Ugh.

Slecht opneembaar
Curcumin [structuurformule hieronder] is slecht opneembaar, vandaar die hoge doses. Supplementenmakers hebben methoden bedacht die de opneembaarheid van curcumin vergroten, en waardoor zulke hoge doses niet meer nodig zouden zijn. Meer daarover lees je hier en hier.

Curcumin
Als we draadjes op bodybuildingfora mogen geloven [professionalmuscle.com 12-06-2015] hebben sommige avontuurlijke bodybuilders een andere manier gevonden om de geringe biobeschikbaarheid van curcumin te omzeilen. Ze gebruiken injecteerbare preparaten met curcumin. In doses van enkele honderden milligrammen per dag zouden die de effecten van anabolica op de lichaamssamenstelling versterken, en beschermen tegen de bijwerkingen. Gebruikers rapporteren dat hun spieren harder worden, hun vetmassa afneemt en hun uithoudingsvermogen groeit.

Resultaten
De Japanners waren echter niet in bodybuilding geïnteresseerd. Zij vroegen zich af of suppletie met curcumin de effecten van duurtraining kan versterken, en zo ja: hoe. Ze probeerden die vraag te beantwoorden door analyse van de spiercellen van de proefdieren nadat het experiment was afgelopen.

In de spiercellen van de proefdieren niet hadden getraind, maar wel curcumin hadden gekregen [CD50] [CD110], vonden de onderzoekers meer mitochondria dan in de spiercellen van de ratten die niet hadden getraind en ook geen curcumin hadden gekregen [DMSO]. Dat zie je in de figuur hieronder.


Forse dosis curcumin versterkt het effect van training op spieren


Duurtraining [eTR] zorgde voor een grotere toename van het aantal mitochondria dan curcuminsuppletie. Maar het aantal mitochondria door duurtraining nam nog sterker toe in combinatie met curcumin. Naarmate spiercellen meer mitochondria hebben, kunnen ze meer voedingsstoffen omzetten in energie. Het uithoudingsvermogen neemt toe, net als het calorieverbruik.

De onderzoekers ontdekten dat curcumin in de spiercellen de concentratie van cAMP verhoogt. Dat is een boodschappermolecuul, dat nodig is voor de interne communicatie in cellen. Bovendien vergroot curcumin de concentratie SIRT1 en actief AMPK. De figuur hieronder vat samen hoe volgens de Japanners curcumin waarschijnlijk werkt.


Forse dosis curcumin versterkt het effect van training op spieren


Sponsor
Het onderzoek is niet betaald door een fabrikant van curcumin, maar door de Japanse en Indonesische overheid.

Bron:
Metabolism. 2015 Oct;64(10):1334-47.

Meer:
Curcuminsuppletie: meer glycogeen, minder melkzuur, meer uithoudingsvermogen, meer spierkracht (31-3-2015)


MRI legt antikatabole werking van curcumin vast
Curcumin beschermt spieren.

Piperine maakt curcumin effectiever
Piperine zit in zwarte peper.

Curcumin verhoogt testosteronspiegel
Humane equivalent van effectieve dosis ligt tussen de 1 en 1.5 gram curcumin per dag. Oef...